Van Çev-Der: Herkesi ormanlarımız için dayanışmaya çağırıyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van Çev-Der: Herkesi ormanlarımız için dayanışmaya çağırıyoruz
Abone ol
Van Çev-Der, orman alanlarının nasıl yok edildiğine dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Vanmed haber Merkezi - Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) tarafından yapılan açıklamada, ormanların rant uğruna heba edildiğine dikkat çekilerek, “Ormansızlaşmaya neden olan tüm faaliyetler acilen son bulmalıdır. Herkesi ormanlarımız için dayanışmaya çağırıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Van Çev-Der, orman alanlarının nasıl yok edildiğine dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, “Ormanlarımız enerji, madencilik, mega projeler, endüstriyel tarım gibi faaliyetlerle rant uğruna yok ediliyor. Orman idaresi, orman bir ekosistem değil, kereste gözüyle görüyor.  İklim krizine karşı en önemli karbon yutak alanı olan ormanlarımızdan tek bir dalın dahi kopartılmasına tahammülümüz yok.” Denildi.

Ormanlar için dayanışma çağrısının yapıldığı açıklamada, şu başlıklar öne çıktı:

“Ormansızlaşmaya neden olan tüm faaliyetler acilen son bulmalıdır. Dünya Ormancılık Günü'nde herkesi ormanlarımız için dayanışmaya çağırıyoruz.

21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nde, insanların karşı karşıya kaldığı en büyük tehdidin iklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kaybı olduğunu su ve orman ilişkisini kullanılabilir suyun %50’sinden fazlasının ormanlardan geldiğini ormanları korumanın iklim değişikliğiyle mücadele için vazgeçilmez olduğudur.

İklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kaybı; su ve gıda güvenliğinden sağlık sorunlarına, aşırı hava olaylarından iklim kaynaklı göçlere kadar yol açtığı büyük sorunlar sebebiyle günümüzün en büyük tehditleri olarak değerlendirilmelidir.

Bu sorunların çözümü için ilk sırada ormanların korunması ile orman varlığının artırılması gerekmektedir. Ormanların canlılar için sayılamayacak hizmetler sunduğuna, ormanların insan sağlığı için önemli oluşu bu doğal varlıkların titizlikle korunması gerektiğine dikkat edilmelidir.

Ormanlar okyanuslardan sonra en büyük karbon yutaklarıdır. Dünya ormanları, barındırdığı 60 bin ağaç türü, yüzbinlerce börtü, böcek, mantar, bitki türü ile dünya karasal biyolojik çeşitliliğin %80’inden fazlasına yaşam alanlarıdır.

Dünyada orman varlığı hızla yok edildiğinin Son 300 yılda Amerika Birleşik Devletleri’nin yaklaşık 1,5 katı kadar orman alanı yok edildi. Son 50 yılda sadece yaşamı ormana bağlı türlerdeki kayıp %47 oldu. Bununla birlikte iklim krizinin etkisiyle yaşanan orman yangınlarındaki artış da, bu çok kıymetli doğal varlıklarımızın yok olmasına sebep oluyor. Her bir orman tahribatı, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybının yarattığı sorunların artması demektir. Çeşitli amaçlarla tahrip edilen ormanların kaybı yaşamın kaybıdır.

Küresel olarak gerçekleştirilen orman tahribatları, iklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kaybının ana nedenlerini oluşturuyor. Orman alanlarında madencilik, enerji, turizm, ulaşım, alt yapı yatırımları vb. gibi ormancılık dışı uygulamalar için verilen izinlerin, orman varlıkları için tehlike oluşturduğunu ormancılık dışı uygulamalar için verilen izinler ormanların tahribine neden olurken, biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olan parçalanmayı da artırıyor. Ormanlarda, 2012-2020 yılları arasında madencilik, enerji ve diğer kullanımlar için verilen izinlerin miktarı 450 bin hektarı geçti. Bu oran, aynı dönemde yanan 87 bin 342 hektar orman alanının yaklaşık 5 katını oluşturuyor. Son yıllarda Turizmi Teşvik Kanunu’ndaki değişiklikler ile Orman Kanunu’na eklenen EK-16 maddesi ile yasalarda orman tahribatına neden olan uygulamaların kapsamının daha da genişletilmesi orman varlığı için büyük risk oluşturuyor.

Ormanlar; iklimi düzenleme, su temini, sel ve taşkınları önleme, kuraklık etkilerini azaltma işlevleri ve sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle, iklim kriziyle mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunması konularında çok önemlidir.

Bu durumun sadece insan için değil, doğadaki tüm canlıların hakkının korunması için ormanların korunması ve korunan orman alanlarının artırılması gereklidir.

Ormanların önemi anlatmakla bitmezken bölgenin ve ilimizin orman yetersizliği, bölgedeki mevcut ormanların yakılması ve birçoğunun söndürülmesine müsaade edilmemesi ve her yıl popülist söylem ve uygulamalarla maalesef orman yerine yalnızca tabelası kalıyor. Daha önce oluşturulan orman alanların korunmadığı, mevcutların ağaç ölümüne terk edildiği, kent ormanı ve benzerlerin yok olduğu, zaten yok denecek derecede olan orman alanların korunmadığı ve geliştirilmediği, orman yerine geçecek sazlıkların korunamadığı sazlık alanlarla ilgili yanlış algılar yaratılarak (bataklık) kurutulmalı gibi söylemlerle sazlıkların imara açılması yada tarım alanı olarak değiştirilmesi, yol yapılması, dolgu yapılması vb.. uygulamalardan dolayı sazlıklar da bitme noktasına getirilmiştir. Sazlıkların, biyolojik arıtma işlevini görmesi binlerce canlıların üreme alanları olması ve en önemlisi ormandan daha fazla oksijen sağlandığı halde korunmaması ve orman alanlarının geliştirilememesi ormana ve sazlıklara verilen önemin ölçüsüdür.”


Benzin ve motorine zam geldiÖnceki Haber

Benzin ve motorine zam geldi

Ali Biçer: Dahhak; yeryüzündeki zalimin ve sömürünün ismi!Sonraki Haber

Ali Biçer: Dahhak; yeryüzündeki zalimin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar