Kürt basını 126 yaşında

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kürt basını 126 yaşında
Abone ol
22 Nisan 1898’de Kürdistan Gazetesi’nin ilk sayısının Kahire’de çıkarılmasının üzerinden 126 yıl geçti. Bugün ayrıca Kürdistan Gazeteciler Sendikası’nın da kuruluş yıl dönümü.

VANMED HABER MERKEZİ - Kürt basını 126’ncı yılını kutluyor. 22 Nisan 1898’de Mikdat Midhat Bedirxan, Kürdistan Gazetesi’nin ilk sayısını çıkardı. Bu vesileyle Kürt medyası bugün Kürt Gazeteciler Günü’nün 126’ncı yıl dönümünü kutluyor.

Mısır'ın başkenti Kahire'de çıkarılan “Kürdistan Gazetesi” Kürtçe yayınlanan ilk Kürt gazetesi olma özelliğini taşıyor.

Kürtçe Arap alfabesi ile yayınlanan dört sayfalık gazete, 1898'den 1902'ye kadar toplam 31 sayı basıldı.

Kürdistan Gazetesi’nin ilk 5 sayısını Kahire’de çıkaran Bedirxan, Osmanlı Devleti’nin baskıları sonucu Kahire’de gazetenin basımına devam edemedi.

Mikdad Mithad Bedirxan yakalandığı hastalık nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından kardeşi Abdurrahman Bedirxan, gazetenin sorumluluğunu üstlendi.

Gazetenin 1-5. sayılar Kahire'de,Gazetenin 6-19 sayıları Cenevre’de, 20-23 sayıları Londra’da, 24-29 sayıları Folkestone’da, 30-31 sayıları da Cenevre’de basıldı. Kürdistan Gazetesi’nin yayın hayatı, 31’inci sayıdan sonra sona erdi.

Kürdistan gazetesinin yayımlanmasından bu yana binlerce Kürtçe gazete ve dergi yayımlandı.

Kürdistan gazetesinin ardından sırasıyla “Şerq û Kurdistan”, “Amîd-î Sevda”, “Rojî Kurd”, “Hetawî Kurd”, “Yekbûn” ve “Kovara Jîn” dergilerini gazetelerinin yanı sıra "Kurdistan" ve "Jin" isimli gazeteler yayımlandı.

Kürdistan gazetesinin yayımlanmasından 75 yıl sonra, 1973 yılında Güney Kürdistan'da 22 Nisan, "Kürt Gazetecilik Günü" olarak belirlendi ve o tarihten bu yana her yıl bu gün kutlanıyor. 

1998 yılında ise Kürdistan Gazeteciler Sendikası resmen kuruldu.


İpekyolu Belediyesi borcunu açıkladı: 1 milyar 123 bin TLÖnceki Haber

İpekyolu Belediyesi borcunu açıkladı: 1...

Erdoğan Irak'a gidiyor: Ziyaret neden tarihi olarak değerlendiriliyor?Sonraki Haber

Erdoğan Irak'a gidiyor: Ziyaret neden ta...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar