Van Çev-Der, Van Gölü'ne dikkat çekti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van Çev-Der, Van Gölü'ne dikkat çekti
Abone ol
Dünya Kıyı Temizleme Günü dolayısıyla Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) tarafından yapılan açıklamada, Van Gölü ile ilgili yaşanan temel sorunlara dikkat çekildi. 

Vanmed (Van) - Van Çev-Der tarafından 19 Eylül Dünya Kıyı Temizleme Günü dolayısıyla açıklama yapıldı.

Van Gölü kirliliği konusunda yaşanan sorunlara dikkat çekiilen açıklamada, şöyle denildi:

"İlimizde Van Gölü'nü kirleten faktörlerin bilimsel tespitinin yapılması ve çözümlerin acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir. Van Gölü havzasındaki yerleşim yerlerinin tümünün kanalizasyon atıklarının, özellikle yerleşim alanlarında geçen akarsuların Van Gölü'ne dökülmesinin engellenmesi sağlanmalıdır. Dere yataklarına yakın ahırların azot ve fosfor atıklarını Van Gölü'ne ulaştırmalarının önüne geçilerek acil çözümler üretilmelidir. Acilen ileri biyolojik arıtmaların yapılması, yapılanların da tekniğine uygun çalıştırılarak hiçbir gerekçe olmaksızın suların kirletmesine engel olunmalıdır. Van Gölü'ne akıtılan irili ufaklı onlarca dere aracılığıyla denizimize akan suların filtrelenmesi evsel ve kanalizasyon atıklarından arındırılması gerekmektedir. Van Gölü'ne akan kükürtlü yer altı kaynaklı suların gölün eko sistemine zarar vermesi sebebiyle bu suların da arıtılması gerekiyor."

Gölde halihazırda yapılan dip çamuru temizliğinin eleştirildiği açıklamada, şunlar aktarıldı:

"Gölde dip çamuru temizlenmesi çalışmasının tamamen algı çalışması olduğunu Üniversite ile Edremit ilçe çıkısına kadar sahilin 13.9 kilometre uzunluğunda olmasından anlıyoruz. Sahil boyunca şuana kadarenlemesine 500 metrelik bir alanda sadece 200 metre derinlikte dip çamuru temizliği yapıldığı bildirilmektedir. Gölün temizliğini sadece dip çamuru çıkarmak olarak lanse edilmesi sadece algı yaratmak amaçlıdır. Bir de çıkardıkları dip çamurunu getirip sahile Erciş yolu ile üniversitenin olduğu yere dökmektedirler. Yoldan geçenler ve sahile yakın oturanlar kokudan çok rahatsız olmaktadır. Turist olarak ilimizi ziyaret eden yurtiçinden ve yurtdışından gelen misafirlerimizi bu korkunç koku eşliğinde misafir etmekteyiz. Turizme bu kadar elverişli olan ilimizde, kokudan burnunu kapatan görüntülerin olması her anlamda itibar ve imaj zedelenmesidir. İlimizi tanıtırken en büyük avantaj olarak Van Gölümüzü kullanarak dünyaya, ilimizi ve gölümüzü tanımaya davet ediyoruz. Burada amaç sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeye ön ayak olmaktır. Ancak bunu bir nebze de olsa başaran ilin paydaşları iş göle gelince büyük bir mahcubiyet yaşamaktadır. Sadece ilimize gelen turistlerin değil aynı zamanda vatandaşlarımızın da yaşam kalitesi, yeterli tedbir alınmadığı için her anlamda her geçen gün düşmektedir. Dip çamuru temizlenmesi acil bir ihtiyaç ama bu ilkel yöntemlerle yapılamaz. Denizin iç kısmından karaya doğru gemilerle iş makinesine bağlı bilgisayarla nerede ne kadar dip çamuru olduğu tespit edilerek çıkarılmalıdır. Çıkan dip çamuru gerekli analizler yapılarak ortalık yere değil, bertaraf edilerek tamamlanmalıdır. Van Gölü hem sodalı hem de tuzlu olmasından dolayı dip çamuru ne dolgu ne de bir gübre niteliği taşımıyor. Zehirli bir madde haline gelmiştir. Bu anlamda çıkarılan dip çamurunun ortalık yere dökülmesi ayrı bir sorundur." 


AK Parti döneminde Van'a yapılan yatırımlar; İl Başkanı Türkmenoğlu açıkladı Önceki Haber

AK Parti döneminde Van'a yapılan yatırım...

Van'lı genç cezaevindeki hücresinde ölü bulundu; olay TBMM'ye taşındıSonraki Haber

Van'lı genç cezaevindeki hücresinde ölü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar