Van Büyükşehir Belediyesi (VBB) Eş Başkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal, Van 12. İnşaat, Yapı, Dekorasyon, Tedarik ve Emlak Fuarı kapsamında İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) tarafından düzenlenen ‘İnşaat ve Yapı Zirvesi’ programına katıldı.
VANMED (VAN) - 18 Nisan’da kapılarını ziyaretçiye açan Van 12. İnşaat, Yapı, Dekorasyon, Tedarik ve Emlak Fuarı kapsamında bugün de İMO Van Şubesi tarafından ‘İnşaat ve Yapı Zirvesi’ programı düzenlendi.
Programa, VBB Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal ile Genel Sekreter yardımcıları, Daire Başkanları ve Mühendisler katıldı.
Programda konuşma yapan Neslihan Şedal, “Van afetlerin yaşandığı, ekolojik tahribatın yoğun olduğu bir il. Bizler Van Büyükşehir Belediyesi olarak, ilçe eşbaşkanlarımızla birlikte, meclis üyelerimizle birlikte, kentin tüm dinamikleriyle birlikte Van’ın yeniden yaşanılabilir bir kent olabilmesi için mücadele edeceğiz. Bunun en önemli öncülerinden biri de STK’lar olacak. Yeniden bir imar yapılanmasından kent vizyonuna ekolojik tahribatı ortadan kaldırmak için ilk yapacağımız işler bunlar olacak. Yine Van Gölü Havzasını korumak önceliğimiz olacak. Yatay yapılaşmanın da hedefimiz olduğunu belirtmek istiyorum. Çünkü Van depremlerle anılan bir kent ve bunun içinde her önlemi almaya gayret edeceğiz” dedi.
Abdullah Zeydan ise Van’ın 2011 yılında ağır bir deprem yaşadığını ve kentin büyük depremler üretebilecek fay hatları üzerinde yer aldığını söyledi. Kenti afetlere karşı daha dirençli hale getirmek içinde çalışmalara en kısa sürede başlayacaklarını ifade eden Zeydan, şunları söyledi:
“Geçen yıl Kahramanmaraş merkezli yüzbinlerce kişinin hayatını kaybettiği bir deprem meydana geldi. 2 gün önce Tokat’ta yine ir deprem oldu. Biz depremleri ve afetleri engelleyemeyiz ancak bunların hasarlarını, etkilerini en aza indirecek önlemler alabiliriz. Bizim işimiz de budur. Van deprem ili. Deprem öncesine, deprem anına ve deprem sonrasına yönelik hiçbir planlamanın yapılmadığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu sonuçları ağır bir şey. Hepimizin sorumluluğu çok ciddi. Biz bunu ciddi bir şekilde ele almalıyız. Özellikle deprem öncesi yapılacaklar konusunda yapı stokunun yüzde 50’sine yakını depreme dirençli değil. Öncelikli hedeflerimizden bir tanesi ilgili bütün birimlerimiz ve meslek örgütleriyle birlikte yapı stokunun bir an önce tespit edilip depreme dirençli bir hale getirmek”
İmar sorununa dikkat çekti
"Van’da imar sorununu ve çarpık kentleşmeden kaynaklı trafik sorunu olduğunu" ifade eden Zeydan, şunları kaydetti:
“İmar sorunu çok önemli. İmar sorunu nedeniyle hem kentte çarpık bir yapılaşma hem de büyük bir trafik sorunu var. Bu sorunlar için daha katılımcı bir anlayışla, bir planlama, bir strateji süreci gerçekleştireceğiz. VAKUT (Van Arama Kurtarma Timi) kuruyoruz. Deprem öncesi ve anında sadece Van değil yüzbinlerce kişi eğitim sürecinden geçerek, bölge illeri de işin içine katılarak deprem sonrasına dair çok ciddi projelerimiz var. İnşallah bunları birlikte hayata geçireceğiz”
Programda, İMO, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı mühendis ve yetkililer katılımcılara kendi alanlarıyla ilgili bilgiler aktardı.
Yorum Yazın