Tuşba Ziraat Odası: Van’ın hibe tohum desteğine ihtiyacı var

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tuşba Ziraat Odası: Van’ın hibe tohum desteğine ihtiyacı var
Abone ol
Tuşba Ziraat Odası: Van’ın hibe tohum desteğine ihtiyacı var haberine ait detaylar
 Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan hibe tohum desteği paketinde Van’ın yer almamasına ilişkin açıklama yapan Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, “Bu açıklanan iller arasında Van ilimiz bulunmamaktadır. Oysaki ilimizde de yazlık ekilişler çokça yapılmaktadır. Van’ın bu desteğe ihtiyacı vardır” dedi.Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından önceki gün hibe tohum desteğine ilişkin paket açıklandı.Pakette, Doğu Bölgesindeki 21 il arasında Van’ın yer almaması çiftçilerin tepkisine yol açtı.Çiftçilerin, Van’ın hibe desteği dışında bırakılmasının nedenini öğrenmek için üyesi oldukları ziraat odalarına başvurdukları öğrenildi.TARIMIN ÖNEMİKonu ile ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, “Tarımda ülkelerin kendi kendine yeterliliğinin önemi koronavirüs salgını sebebiyle bir kez daha ispatlanmış oldu. Bu tür olağanüstü durumlarda tarımın önemi ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın ne kadar önemli olduğunu bütün ülkeler gördü. Ülkemizde de tarımın ne kadar önemli olduğu her geçen gün daha da anlaşılmaktadır. Tarımın ülkemizin ekonomisine olan katkısı ve yarattığı iş gücü ve yarattığı istihdam azımsanmayacak kadar çok olduğu görülmektedir.” dedi.VAN’DAKİ GENÇ NÜFUSA DİKKAT ÇEKTİTarımın Van için önemine değinen ve ilin genç nüfusuna dikkat çeken Özgökçe, şöyle devam etti:“İlimizin geçim kaynaklarının başında tarım ve hayvancılık gelmektedir. İlimiz Türkiye’de genç nüfus bakımında ilk sıralarda gelmektedir. Ayrıca ilimizdeki genç nüfusun büyük çoğunluğu işsizdir. Bu gençlere istihdam yaratmak bu insanları üretime dahil etmek gerekir. Yeni iş alanlarının açılması ve özellikle tarıma dayalı sanayi kollarında iş imkânlarının arttırılması gerekmektedir.”VAN HİBE TOHUM DESTEĞİNDE YOK!Bakanlık tarafından hibe tohum desteği sağlandığını ancak Van’ın bu desteğin dışında kaldığına işaret eden Özgökçe, şunları söyledi:“Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan hibe tohum destek paketinden 21 ilde çiftçilere yüzde 75 hibe destekli tohum verilmeye başlanmıştır. ‘Program doğrultusunda mevcut üretim alanlarına ilave yazlık ekiliş yapılabilecek alan ve ürün deseni bilgilerinin toplandığını vurgulayan bakan Pakdemirli, uygulama ile bu alanlarda tohum bedelinin %75’i hibe, % 25 ise çiftçi tarafından karşılanacaktır’ açıklamasını yaptı. Bu açıklanan iller arasında Van ilimiz bulunmamaktadır. Oysaki ilimizde de yazlık ekilişler çokça yapılmaktadır.                     YAZLIK EKİLİŞE UYGUN BİTKİLER DEĞERLENDİRME FORMUİL ADI: VAN
Ürün adıİl’de işlenen toplam alan (Da)Mevcut alanlara ilave yazlık ekiliş yapılabilecek alan (Da)Son ekiliş tarihiTohum ihtiyacı(Kg)
Buğday626159471515 Nisan84870
Arpa2505401753715 Nisan315670
Yonca6904363347330 Nisan133890
Korunga2486254585015 Nisan183400
Fasulye2500121315 Nisan9700
Nohut1926258515 Nisan25850
Mercimek11165930 Nisan6590
Silajlık Mısır1329400030 Nisan16000
Aspir60106715 Nisan3200
 Yukarıdaki tabloda da ilimizde yazlık ekişleri yapılan ürünler ve ekiliş yapıldığı alanlar açıkça görülmektedir. Bu verilere bakıldığında ilimizin de bu desteğe olan ihtiyacı anlaşılmaktadır. İlimizde sebze üretimi, örtü altı ve açık alanda olmak üzere her yıl üretimi artarak devam etmektedir. İlimizin sosyal yapısı, ekonomik yapısı, iklim koşulları, coğrafi koşulların da yarattığı dezavantajlı bütün bu durumların da göz önünde bulundurularak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan tohum destek paketine dahil edilmesi gerekmekteydi.”YAPILAN SAHA ÇALIŞMALARINDAN ÖRNEKLER VERDİÖzgökçe, bir süre önce sektörde yaptıkları saha çalışmalarından örnekler vererek, şunları kaydetti:“Yaptığımız saha çalışmalarında ilimizdeki besiciler korona virüsten en çok etkilenen sektörlerin başından gelmektedir. Üreticiler beside son aşamaya gelmiş hayvanlarını kestiremiyorlar. Et ve Süt Kurumu halen faaliyete geçmemiştir. Bu yüzden besicilerimiz zor zamanlardan geçmektedir. Piyasada ise et fiyatları korona virüs sebebiyle yaklaşık 4-5 TL artmıştır. Besici ise önceki kesim fiyatlarında dahi hayvanlarını kestiremiyor. Artan sanayi yem fiyatları üreticiyi adeta felç etti. Tarım kredi fabrikaları 13 günde iki defa zam yaptı. 23 Mart’ta yüzde 5 ila yüzde 8, 3 Nisan’da da çuval başına yüzde 3 zam yapıldı. Yine döviz kuruna bağlı olan mazot, gübre, tohum, ilaç vs. fiyatları da gelecek günlerin çiftçiler için zor geçeceğini gösteriyor. Bunun için acilen bir tarım paketinin yayınlanmasını istiyoruz.Yaptığımız piyasa araştırmalarında tarımsal üretimde ise durum pek farklı değildir. Korona virüs’ün yaratmış olduğu belirsizlik çiftçilerimizi endişelendirmektedir. İlimizde çiftçilikle uğraşan kişilerin yaş ortalaması her geçen gün yükselmektedir. İlimize pozitif bir ayrıcalık tanınarak bu genç nüfusu tarım ve hayvancılık alanına çekmek için yeni teşviki paketleri uygulanarak gençleri köyde tutarak üretime kazandırabiliriz. Gençler daha pratik ve daha eğitimli olduklarından, tarımsal üretim hem artacak hem de kalite yükselecektir.Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ilimizdeki şubesi yılda bir iki ay açık kalmaktadır. Bu da çiftçilerimizin ihtiyacının karşılamamaktadır. Çiftçilerimiz ürünlerini değerinde satacağı yer bulamamaktan sıkıntı yaşamaktadırlar. Ofis sürekli açık olmadığından çiftçiler birkaç un fabrikasının ellerine mahkûm bırakılmış durumdadır. İlimizin siyasetçileri yeterli lobi çalışmaları yapmadığından açıklanan bu tür desteklerden ilimiz faydalanmamaktadır.  Siyasetçilerimizin, ilimizin sorunlarına daha duyarlı davranmalarını beklemekteyiz.” Özel Haber: Adil Harmancı (Prestij)

Koronavirüsü yenen Reçber: İyi ki sigarayı bırakmışım!Önceki Haber

Koronavirüsü yenen Reçber: İyi ki sigara...

VEDAŞ’tan sosyal sorumluluk çalışmasıSonraki Haber

VEDAŞ’tan sosyal sorumluluk çalışması

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar