Mülkiye Tekin

Mülkiye Tekin

Mail: m.tekin@vanmed.net

Ekonomi ve özgürlük

İnsanların hayatını devam ettirmeleri için ekonomik olarak bir gelire sahip olması gerekir. İnsan ilişkilerinin yüzde elliden fazlası ekonomiye dayanır. Bugün insan ilişkilerinin ve devlet ilişkilerinin büyük bir kısmı ekonomiye göre şekillenir. Ekonomik olarak güçlü olan insan olsun devlet olsun diğer insanları ve devletleri daha rahat kontrol eder. ‘Bir milletin parasını kontrol eden, o milleti de kontrol eder.’  E.Garfield

Çocuklar büyüdüklerinde kendine ait geliri olunca ekonomik olarak bağımsız oldum derler. Ülkelerde ekonomik olarak kendine yeterli olunca bağımsız olurlar. ‘Tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla olur.’ Atatürk
         

‘Her uygarlıkta ekonomi, politika, yasalar, din, eğitim birbirine bağlıdır; her biri ötekine dayanır ve oluş nedeni ötekilerine bağlıdır. Bütün bu güçler içinde ekonomi en önemlisidir, temel etmendir…’ Leo Huberman

Hükümetler enflasyon ile, vatandaşın servetinin önemli bir bölümünü kendine transfer eder. Hükümet enflasyon ile halkın cebindeki parayı zengine aktarır. 
.

İyi gitmeyen gidişatı değiştirmek için hükümetlerin değişmesi ya da ekonomik programlarını değiştirmleri gerekir. Asıl sorun yapalım, yapmalıyız, yapacağız der ama herkes eski işleyişe daha çok sarılır.  Albert Einstein'ın “Delilik, Aynı Şeyi Tekrar Tekrar Yapıp Farklı Sonuçlar Beklemektir”

Gelişmiş ülkelerin ortak özelikleri kısaca şunlardır: 

a)    Ekonomik verimlilik
b)    Sosyal adalet
c)    Bireysel özgürlük

Bir ülke ekonomik olarak geri kalmasının bazı sebepleri şunlardır:

1-Verimsiz devlet yapısı
2-Başarısız v popülist bir ekonomi yönetimi
3-Fırsatçı kredi politikaları
6-Rasyonel olmayan tüketim 
4-Rekabetten uzak sanayi
5-Hür ve eleştirisel düşüncelerin sınırlandırılması

İş insanları serbest piyasa ekonomisini savunur. Ancak devletin bankacılık sektörüne müdahale ederek faizlerin indirilmesini talep eder. İş insanları zarar ettiğinde de devletin buna ortak olmasını arzu eder. 

Lüks, zengini yıkar ve fakirlerin sefaletini bir kat daha arttırır. Denis Diderot
İktisat az malı çoğaltır, israf ise çok malı azaltır. Hz. Ali 

"Yöneticileri zenginleşen milletlerin halkı fakirleşir.” Hz. Aliye atfedilen bu söz bilimsel olarak ispatlanmıştır. Ekonomik kalkınması tamamlamayan tüm ülke yöneticileri zengindir. Gelişmiş ülkelerin yöneticileri ise kendi önceki servetleri dışında genellikle sıradan bir hayat yaşarlar. 

Almanya başbakanı Angela Merkel 16 yıllık yöneticilik/liderlik kariyerine son verince almanya 350 milyar dolar fazla verirken, Merkel bir ve bir araba ile emekli oluyordu. 
Türkiye tarihinde bir çok defa darbe görmüş bu darbeler sonunda da kimi zaman krize sürüklenmiştir. Demokratik tutumun olup olmaması da ekonomik krizlerin ortaya çıkmasında etkili bir nedendir. 

Türkiye Ekonomisi zayıf bir ulus, yoksulluktan ve düşkünlükten kurtulamaz; güçlü bir uygarlığa, kalkınma ve mutluluğa kavuşamaz; toplumsal ve siyasal yıkımlardan kaçamaz.
Atatürk

Türkiye Hiçbir medeni devlet yoktur ki ordu ve donanmasından evvel, iktisadını düşünmüş olmasın.
Atatürk

İyi bir ekonomi için hükümetlerin ekonomide aktif değil, hakem olması gerekir. Türkiye’de hükümet hem hakem, hem oyuncu hem de antrenördür. Ancak bu görevlerin hiçbirini yerine getiremez. 

Türkiye Diğer bir görevi de halkın mallarına karşı işlenen suçları önlemektir. Genel olarak tüketicinin devlet tarafından korunması arzu edilir. Daha da kritik bir mesele ise tüketiciyi devletten korumaktır.  Milton friedman    

Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan bir kriz küreselleşme akımının da etkisiyle kendisiyle bağlantılı olsun ya da olmasın diğer ekonomileri de etkileyebilmektedir. 

Ekonomik kalkınma için kaliteli bir eğitim, özgür bir ülke ve iyi bir yönetimin olması şarttır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar