Mülkiye Tekin

Mülkiye Tekin

Mail: m.tekin@vanmed.net

BİLGİ, FELSEFE, SANAT VE EDEBİYAT

Sevgili Gençler.İnsanların en önemli özelliği düşünme yeteneğidir. Sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için, işlerini başarılı bir şekilde yapabilmeleri için düşünmeye, düşünceye ihtiyaçları vardır. İşte bir yazarın da edebi metin ortaya koymasında onun düşünceleri ön plana çıkar.

Hemen her edebî metnin arka planında bir düşünce vardır. Eğer bu düşünce olmazsa metni yapısal olarak ortaya koymak, olayları kurgulamak, kişileri anlatmak mümkün değildir. Ancak bu düşünce bir felsefî metinde olduğu gibi, edebî metnin tamamına yayılmaz. Edebiyat metninde felsefeyle ilgili bir konuya yüzeysel bir biçimde değinilir. Bu düşünce bir veya birkaç cümlede felsefe boyutunda, felsefeye özgü bir anlatımla dile getirilir. Zaten felsefî bir konuyu edebi metnin tamamında anlatmak ya da konunun ağırlıklı olarak felsefi yönüne değinmek, edebî metnin değerine, işlevine gölge düşürür.

Edebiyat ile Felsefe İlişkisi

Madde ve yaşamayı çeşitli yönleriyle inceleyen bir düşünce sistemi olan felsefe, zaman zaman araç olarak edebî metinleri kullanmıştır. Bazı edebî metinlerin arka planında bazı düşünceler yatar. Toplumları etkileyen bu düşünceler, felsefî metin yalınlığıyla değil, değiştirilip dönüştürülerek anlatılır. Sayfalarca süren bir edebî metnin arkasında bir cümlelik, bir iki kelimelik bir düşünce olabilir. Edebî metin, bu yönüyle felsefî metinlerden ayrılır. Örneğin Albert Camus'nun romanlarında (Bulantı, Düşüş vs.) egzistansiyalizm (varoluşçuluk) felsefesinin işlendiği görülebilir.

Edebiyat ile Felsefe Arasındaki Ortak Noktalar

1. Edebiyat da Felsefe de bireysel bir çabanın ürünüdür.

2. Edebiyatda da Felsefede de hayal gücü vardır.Fakat Felsefecinin 
hayal gücü edebiyatçınınkinden az değil yer yer daha fazla olabilir. Felsefecinin hayal gücü matematikçininki gibi soyuttur.

3. Kimi edebiyatçılar eserlerinde felsefeyi kimi felsefeciler eserlerinde edebiyatı kullanmışlardır.

4. Edebi bir tür olan deneme edebiyat ile felsefe arasındaki köprüyü kurar. Felsefi denemecilik bir felsefe fikrini ortaya atar ve değişik açılardan o fikrin kanıtını bulmaya çalışır. Edebi denemecilik ise edebiyatta duygudan ziyade düşüncenin ağırlık kazandığı zamanlarda başvurulan bir yöntemdir.

5. Edebiyat ile Felsefenin ortak paydası dildir.İkisi dile gömülü; dile zirveye çıkaran etkinliklerdir.Fakat bu dili kullanmada edebiyatın üstünlüğü vardır. Felsefe edebiyattan aldığı birikimi başka bir işlemden geçirir. Yani edebiyattan aldığı suyu arıtarak kullanır.

6.Bizler eğer bu suları arıtmaya gücümüz yoksa,hiç değilse gelin bunca emek ve çabayla arıtılmış sulardan içelim..

7.Sanat ve sanatçı edebiyat ve edebiyatçı felsefe ve felsefeci bunların tamamı taraftır. Demokrasiden insan haklarında özgürlüklerden ve emekten ve emekçiden yana taraftırlar Ve asla ödün vermezler.

8.Karşılar ve karşıyız,Emperyalizme Vahşi kapitalizme,ülkeleri yaşanmaz hale getiren savaş baronlarına karşıyız, gericiliğe ırkçılığa ülkemin kaynaklarını başkalarına peşkeş çekenlere ve bunları bilipte susanlara karşıyız.

Çünkü biz bu ülkenin aydınlarıyız ve yurtseverleriyiz. 

Unutmayalım ki birleşmiş bir halkı hiçbir güç ve kuvvet yenemez...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar