Van'ın bir konuda özel yeri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van'ın bir konuda özel yeri
Abone ol
Van'ın bir konuda özel yeri haberine ait detaylar

Van’ın bölge illeri arasında bir konuda özel bir yeri var; 

Nedir o…?

Hiç kuşku yok ki turizm…

Kim ne derse desin gün yüzüne yeterince çıkmamışsa bile, bazı özgün koşulları nedeniyle içte ve dışta halen sindirilmemişse bile Akdeniz bölgesinin en değme turizm beldeleri ile yarışan bir konumdadır Van.

Bitlis, Muş, Hakkâri, Ağrı’yı Van Gölü havzasının etkisinde olduğunu gözetirsek belki turizm anlamında buradaki tarihi ve doğal varlıklar da turizm için cazibe oluşturuyor, ama diğer bölge illerine oranla Van bölgenin yegâne turizm merkezi…

Şimdi esas hikayemiz şu, bu makalede Van’ın ne kadar müthiş turistik değerler barındırdığından söz etmeyeceğim, zaten bunları sıralayıp anlatmaya gazete köşelerine yazılan yazılar yetmez, kitaplar, dergiler, broşürler bol sayıda basılmış zaten bugüne kadar bir o kadarı daha basılsa belki yine eksik kalır, esas söz edeceğim konu turizmin aynı zamanda Van için bir geçim seçeneği olduğudur.

Akdeniz’de, ya da dünyanın herhangi bir yerinde öyle yerleşim yerleri var ki turizm olmadığında orada o sene hayat durur, ekonomi sıkıntıya girer, her şeyde bir gerileme gözlenir, moraller çöker!

Van, şu anda tam anlamıyla böyle bir psikoloji içinde, çok ciddi bir şekilde turizm açlığı çekiyor.

Elbette ki halen sınırlı sayıda yapılan tarım ve hayvancılık var, ama Van’ın göle en uzak ilçesi olan Başkale’den tutalım diğer 12 ilçenin en büyük beklentisi turizm…

Tabi biliyoruz ki sadece Van’da değil, pandemi nedeniyle belki dünya genelinde tüm turistik beldelerde durgunluk oluşmuştur ama Van’da bırakın durgunluğu turizm alanında bir daha olmayacak gibi bir görüntü oluşmuştur, yerli ya da yabancı turist namına bir hareket yok.

Turizm alanında iş yapan tüm sektörler şu anda eli belinde, uzakta belirecek bir-iki turist yolunu gözlemekte…

Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir geçen çok önemli bir şey söyledi:

“Çözüm ya aşı ya da devlet desteği” dedi.

Gerçekten de en azından Van için öyle gözüküyor, ya bu pandemiye asgari bir çözüm bulunacak ya da devletin turizm sektörünü amasız bir şekilde desteklemesi gerekiyor.

Fakat bunun yanında bir konuya daha dikkat çekmek gerekiyor, mesele sadece sektörü batmaktan kurtarma meselesi de değil, işte başta da söyledim, evet Van’da belli bir oranda tarım ve hayvancılık var, ama bu hali hazırda ekonomiyi ayakta tutacak, istihdamı dengeleyecek oranda değil, son yıllarda ticaret dahil tarım ve hayvancılık sektörü çeşitli nedenlerle gerileyince turizme ciddi bir yönelme ve yatırım oldu.

Evet, devlet desteği turizm sektöründe yer alanı rahatlatacak elbette ama bu desteğin aynı zamanda diğer sektörlere de olması gerekiyor.

Bunun için de Van’ın milletvekillerine çok iş düşüyor.

Devletin başkentinde mesai yapan vekillerin hiç kuşku yok ki eli bir turizmcinin, tüccarın, esnafın, kanaat önderinin elinden daha uzundur.

Van’ın turizmcisinin, sanayicisinin, tüccarının, çiftçisinin desteklenmesi, ayakta kalmasının sağlanması ve tabi ekonominin canlı kalması için devlet desteği konusunda bir öncü rol üstlenmeliler. 

Van’ın özel konumu doğru ve anlaşılır bir şekilde Meclis kürsüsünde izah edilerek, Van’a özel bir destek mutlaka ama mutlaka sağlanmalıdır.


'Wuhan'dan sonra Van' algısı turizmi olumsuz etkilediÖnceki Haber

'Wuhan'dan sonra Van' algısı turizmi olu...

Iğdır eski Belediye Başkan yardımcısı Yunanistan sınırında gözaltına alındıSonraki Haber

Iğdır eski Belediye Başkan yardımcısı Yu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar