Van Gölü'nden 400 bin metreküp balçık ve çamur çıktı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van Gölü'nden 400 bin metreküp balçık ve çamur çıktı
Abone ol
Son yıllarda büyük bir kirlenmeye maruz kalan Van Gölü'nde, 2021 yılı Eylül ayından bu yana sürdürülen dip temizliğinde 400 bin metreküp balçık ve çamur çıkarıldı.

Vanmed (Van) - Van ve ilçeleri ile Bitlis ve ilçeleri tarafından kuşatılan, 70'li yıllarda ve 80'li yılların başlarında her bölgesinde yüzülebilen Van Gölü, 90'lı yılların başlarında büyük bir kirlenmeyle yüz yüze kaldı. 

Etraftaki dereler kontrolsüz bir şekilde her hangi bir arıtma sistemi olmaksızın göle akarken, 90'lı yıllarda köylerin boşaltılması sonucu artan nüfus nedeniyle de göle giden evsel atıkların miktarı her geçen gün arttı. Pikniklerdeki gelşigüzel tutumlar ve kurumların tıbbi atıklar dahil olmak üzere her türlü atıklarını boşaltması nedeniyle göldeki kirlilik doruğa ulaştı. Süre içerisinde birçok kurum ve belediye kanalizasyonların yönünü göle çevirdi ve gölde yüzülebilecek neredeyse yer kalmadı.

Van Belediyesi tarafından 90'larda inşa edilen arıtma tesisi ise işlevini yerine getiremezken şimdi de geride kalan kalıntısı ile etrafa büyük bir koku yayıyor. Üniversite yolunda aracınızla ilerlemek için burnunuzu elinizle kapatmanız gerekiyor. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan yeni arıtma tesisi ise belli bir bölgede ve belli bir oranda gölü savunabiliyor. 

Tepkiler ve etkinliklerin etkisi

Son birkaç yıldır oluşan tepkiler ve aktivistler ile çevreciler tarafından gerçekleştirilen dikkat çekici etkinlikler sayesinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gölün korunması ve temizlenmesi için bir program başlattı.

Program çerçevesinde okullarda eğitim çalışmaları yürütülürken, Tatvan ve Van Büyükşehir Belediyesi tarafından da gölde dip temizliği yapılıyor. 

400 bin metreküp balçık ve çamur

Van Gölü'ndeki dip temizliği Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2021 yılı Eylül ayında başlatıldı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, dip temizliği 27 iş makinesi ve 40 personelle yapılıyor ve bu çalışmalar devam ediyor.  

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığının koordinasyonunda sürdürülen temizlik çalışmasında bugüne kadar gölden yaklaşık 400 bin metreküp balçık ve çamur çıkarıldığı kaydedildi.

Tatvan belediyesinin başlattığı dip temizliği çalışmalarının da sürdüğü öğrenildi.


'Şeytan Ayetleri' yazarı Salman Rüşdi'ye bıçaklı saldırıÖnceki Haber

'Şeytan Ayetleri' yazarı Salman Rüşdi'ye...

Özgökçe'den çiftçilere 'faizsiz küçükbaş hayvan kredisi' çağrısı: Bu fırsatı kaçırmayın!Sonraki Haber

Özgökçe'den çiftçilere 'faizsiz küçükbaş...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar