Osman Turğut

Osman Turğut

Mail: o.turgut@vanmed.net

KORONA VE DİJİTAL BAĞIMLILIK

Ülkeler insanları korumak ve virüsün bulaşmasını engellemek amacıyla, değişen derecelerde de olsa, ortak olarak eve kapanma ve sosyal mesafe önlemleri aldı. İlişkiler ve hareket üzerindeki kısıtlamalar insanların hayatında birçok değişiklik getirdi.

Bu değişikliklerden en yaygın ve bariz olanı, yaşadığımız mecburi ve hızlandırılmış dijital dönüşüm. Artık tüm nüfus evde her zamankinden daha çok zaman geçirdiğinden, çoğu üretkenlik ve boş zaman ekran üzerinden dönüyor.

Öğretmenler, ofis çalışanları, spor eğitmenleri, sağlık personelleri, öğrenciler, iş sahipleri dijital ekran aracılığıyla devam edebilmek için yeni yollar buluyor. İnsan etkileşimi gerektiren her şey, artık mümkün olduğunca bilgisayar üzerinden yapılıyor.

Salgın sona erdiğinde bu durumun ne kadar süreceği söylemek için henüz çok erken bir ihtimal bu krizden gerçek fiziksel hayatı daha fazla takdir ederek ve ekranlarda geçirdiğimiz zamanı daha doğru yöneterek çıkabiliriz. Yaşam tarzımızdaki bu köklü değişikliklerden ne dersler alacağımızı ve nasıl adapte olacağımızı zaman gösterecek.           

Balık suyu soluduğunu bilmez. Bizlerde anne ve babalar, çocuklar ve genç yetişkinler olarak tıpkı balıklar gibi dijital bir dünyanın akvaryumunda yüzüyoruz. Ebeveynler olarak içinde "yüzmeye" çalıştığımız dijital ortamın bizi nasıl içine ve iyi ebeveyn olma hakkında hakkındaki inançlarımızı ve beklentimizi nasıl şekillendirdiğini anlamamız çok zor. 

Dünyanın en büyük teknoloji şirketi Apple'ın kurucularından Steve Jobs, 2010 yılında ilk İpad lansmanını yaptıktan sonra New York Times'tan gazeteci Nick Bilton sorar." Çocuklarınız İpad'ı seviyorlar değil mi? " Steve Jobs der ki "Hiç kullanmadılar, evde çocukların kullanabileceği teknolojik imkânları sıfırlıyoruz. 

Teknolojinin bu kadar içinde olan bir insan, neden çocuklarını teknolojiden uzak tutuyordu?

O halde biz ebeveynler teknoloji bağımlılığında sınır koymayı ve teknolojik bağımlılık hakkında kendimizi eğitmemiz ve uzmanlardan destek almayı unutmamalıyız.

Günümüzde çocuklar cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi dijital teknolojilerle adeta doğar doğmaz haşir neşir olmaya başlıyorlar. Hâlbuki çocuk ebeveynden sıcak bir dokunuş, ilgi alaka ve iletişimi bekler.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar