Osman Turğut

Osman Turğut

Mail: o.turgut@vanmed.net

GÜVENİLİR İNTERNET KULLANIMI

Dijital çağda her birimiz vaktimizin çok daha büyük bir kısmını sanal evrende geçirir hale geldik. Kimi zaman mesleki mecburiyetler, kimi zaman sanal ortamda sosyalleşmenin karşı konulmaz cazibesi, kimi zaman ise eğlence amaçlı popüler aktiviteler bizi internet dünyasının içine doğru çekiyor; her yaştan insana yeni imkânlar ve seçenekler sunuyor. Ancak madalyonun diğer yüzü bu denli ışıltılı değil. Hızla artan internet bağımlılığı günümüz insanı için riskleri ve tehditleri beraberinde getiriyor.

Bu konuda Aileler için güvenli internet rehberi nasıl olmalı?

Aileler olarak önce kendiniz eğitin ve interneti öğrenenin ailenin yeni üyesini, çocuğumuzun yeni arkadaşını ne kadar tanıyorsunuz? Unutmayın ki internet hakkında siz ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, çocuğunuzu da o kadar çok bilgilendirebilir ve internette var olan tehlikelerden o kadar çok kuruyabilirsiniz. Evinizde internet olmasa da çocuğunuz internete, okuldan, internet kafelerden ya da arkadaşlarının bilgisayarından erişebilir.

İnterneti evin hangi odasında kurmalıyız? Bilgisayarı mutlaka evinizde ailenizin hep birlikte zaman geçirdiği yaşam odanıza koyun. Bu sayede çocuğunuzun internetle ilişkisini kontrol etmeniz çok daha kolay olacaktır. İnternete ASLA BİR BEBEK BAKISICISI YA DA ÇOCUK YETİŞTİRİCİSİ OLARAK DÜŞÜNMEYİN. Size zaman kalması için, çocuğunuzun kendi odasında bilgisayar başında uzun zaman geçirmesine müsaade ettiğinizde çocuğunuza iyilik yapmadığınızı bilin. Sizin bırakacağınız boşluğu ,internetin dolduracağını unutmayın.

İnternet kullanımıyla ilgili kurallar belirliyor muyuz? İnternet kullanımı ile ilgili olarak, belirli ve kesin kurallar koyun ve başta kendiniz olmak üzere ailedeki herkesin bu kurallara uyması konusunda karar kılın. Kesinlikle zaman sınırlaması yapmalısınız. Aile içeresinde, internet kullanımıyla ilgili belirlediğiniz kuralları da içeren bir aile sözleşmesi yapın. Ailedeki   tüm fertler bu sözleşmeyi imzalasın ve antlaşmayı bilgisayarınızın yakınında görünür bir yere asmalıyız. Böyle bir sözleşmeye www.guvenliweb.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İnternette karşılaştığı her şeye inanmaması konusunda çocuğumuzu uyarıyor muyuz? İnternette okuduğumuz, gördüğümüz ve karşılaştığınız her şey doğru değildir. Gerçeğini çıkarmayın ve çocuğunuzu mutlaka bu şekilde uyaralım. Şüpheci ol karşındaki kişi her zaman kendini tanıttığı gibi bir olmayabilir. İnternetten edindiğin bilgiler ve görüntüler ise seni yanıltabilir.

Çocuğumuzla bağlantıyı nasıl kurmalıyız? Çocuğunuzla, internette neler yaptığı, kimlerle iletişim halinde olduğu konusunda sürekli konuşun. İnternette karşılaşabileceği olası tehlikelerle ilgili olarak onu uyarın, bilgilendirin Çocuğunuza internetle ilgili olarak onunla yaptığınız tüm bu konuşmaları ve yapacağınız sınırlamaları, onun özgürlüğünü kısıtlamak için değil sadece bir anne baba olarak onu korumak için yaptığınızı hatırlamayı sakın unutmayın.

Çocuğunuzun internet adımlarını takip etmeli miyiz?  Düzenli aralıklarla çocuğunuzun internet aktivitelerini kontrol edin ve herhangi bir sorun ya da sizi rahatsız eden bir durumla karşılaştığınızda, çocuğunuzla bu konuyu uygun ve çözüm odaklı bir üslupla konuşun. Çocuğunuzun internette neler yaptığını kontrol etmeniz, onun özel hayatına ve internet kullanım özgürlüğüne yaptığınız bir müdahale olmadığını çocuğunuza anlatın.

Şifre ve kişisel bilgilerini paylaşmaması konusunda çocuğunuzu bilgilendiriyor muyuz? İnternetteki kullanıcı adı, şifreler ve kişisel tüm bilgilerin kendisine ait çok özel ve önemli olduğu ve bu bilgilerin en yakın arkadaşlarıyla bile olsa kimseyle paylaşmaması gerektiği konusunda çocuğunuzu mutlaka uyaralım. Çocuğunuza bu anlamda verebileceğiniz en temel tavsiyeler: İsim, adres, telefon numarası, okul adı gibi kişisel bilgilerini asla paylaşma! İnternette tanıştığın insanlarla asla tek başına görüşme! Tanımadığın kişilerden gelen e- mailleri asla açma! Tanımadığın insanlarla fotoğraflarını asla paylaşma!

Çocuğunuza İnternetteki hataları karşısında aşrı tepkiler faydalı mıdır? İnternette yaşadığı herhangi bir sorun olduğunda, çocuğunuzun bu durumu sizinle paylaşabileceği konusunda kendisini rahat hissetmesini sağlayın ve bu durumu sizinle paylaştığında asla aşırı tepki vermeyin, onunla birlikte çözüm bulmaya çalışın. Sorunla karşılaşmak çocuğunuzun suçu olmayabilir. İnternette sadece çocuklar değil, yetişkinler de istemediği içeriklerle karşılaşabilir.

Bilgisayarlarımızda filtreleme programları kullanıyor muyuz? İnternet kullanırken muhtemel zararlı içeriklerden korunmak için filtreleme programları kullanın.

Bilgisayarlarımızı virüslerden korumak için mutlaka güvenlik duvarı içeren bir anti –virüs programı yüklemeliyiz. Anti –virüs programımızı düzenli olarak güncellemeliyiz.

Çocuğumuzun sosyal ağ üyeliklerini izliyor muyuz? Sosyal ağ siteleri çocuklar ve gençler arasında çok popüler olan sitelerdir. Eğer çocuğunuz bir sosyal ağa üyeyse mutlaka orada neler yaptığı ve kimlerle arkadaşlık kurduğuyla ilgili bilgi sahibi olmaya çalışın. Çocuğunuzun üye olduğu sosyal ağa sizde üye olabilir ve çocuğunuzun neler yaptığı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çocuğumuzun bilgisayar da oynadıkları oyunlara dikkat ediyor muyuz? Çocuklar ve gençler için bilgisayar oyunları, sevilen ve yaygın bir serbest zaman uğraşısıdır. Anne baba olarak bilgisayar oyunları ile ilgili olarak şu noktalara dikkat edin. Çocuğunuzun oynadığı ve çok sevdiği oyunlar ve siteler hakkında bilgi edinin. Oynadığı oyunlar hakkında onunla konuşun. Oynadığı oyunu onunla birlikte siz de oynamaya çalışın. Oynadığı oyunlardaki yaş sınırlamalarına mutlaka dikkat edin. Oyun asla eğitim aracı olarak görmeyin.

Çocuğumuzu bilinçli bir internet kullanıcısı olmasını nasıl sağlamalıyız? Çocuğunuza, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi internet kullanmanın da kuralları olduğunu ve bu kurallara uyulmadığında belli sorumluluklar altında kalabilecekleri konusunda onları uyarın ve bunu anladıklarına emin olun. Özellikle telif hakları, fikri mülkiyet hakları, tehdit, hakaret ve müstehcenlik gibi konularda onları bilgilendirin.

GÜVENLİ İNTERNET SEÇMEK ÖZGÜRLÜKTÜR

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar