Osman Turğut

Osman Turğut

Mail: o.turgut@vanmed.net

Alkol bağımlılığı

Gençler neden içki içiyor? Aldıkları miktar kendileri için tehlikeli boyutlara, alkol bağımlılığı boyutlarına gelebilir mi? Bu konu hakkında toplumumuzun mutlaka bilinçlenmesi gerekmektedir. Bugün sosyal içici boyutlarında içki içtiğini söyleyen pek çok kişi yarının alkol bağımlısı olabilir. Bunun için hem bireysel hem toplumsal düzeyde bilinçlenmek gerekir.

Toplumsal kaynaklarla ilgili olarak yapılan çalışmalar kültürel faktörlerin ne kadar ağırlık taşıdığını göstermektedir. Gençler, mutlaka bir eğitim programı çerçevesinde alkol kullanımının kendilerini ne ölçüde bağımlılığa götürebileceği hakkında bilinçlendirilmelidir.

Alkol Bağımlılığı ilerleyen bir süreçtir, bireyin alkol bağımlısı haline gelmeye başladığını kolay kolay anlayamaması ve kabul edememesi de bağımlılığın çok yavaş, fakat mutlaka ilerleyen özelliklerine dayanmaktadır.

Gençlerle oturup konuşarak sorunları çözmeye çalışmak en uygun olanıdır. Gençlere anne ve babanın çocuklarına her şeyi konuşabileceği güveni vermesi, gençleri akran grupları içindeki yanlışlıklardan olduğu kadar, problem içkiciliği hazırlayan ortam ve davranışlardan da koruyacaktır.

Alkolün etkileri, kişinin sadece kendisi ile sınırlı kalmamakta, ailesi ve iş çevresi de davranışlarından zarar görmekte, onlar da bu hastalığın daha fazla zarar vermesini önlemek adına yardımcı olmaya çalışmaktadır.

Mutsuz evlilikler, yıkılan yuvalar, terk etmeler, boşanmalar, düzensiz aileler, yalnız kalan çocuklar, hepsi bu bedelin birer parçasıdır. Alkolün yarattığı sorunların kamuoyuna ve dağılmış ailelere yardımcı olan kurumlara maliyeti yılda milyonlarca lirayı bulmaktadır. Ancak toplumumuzda insan gereksinimlerine yaklaşıma genelde sonuçta başvurmakta, kişilerin sorunlarla boğuştuğunu gördükten sonra onları kurtarmak için çaba harcamaktadır. Oysa kişi bir kere kurtarıldıktan sonra tekrar sorunun kaynağı olan toplumsal sisteme dönecektir. Bu nedenle sorunların kaynağında neler olduğunu belirlemek ve uzun vadeli bir planlama ile kaynağı oluşturan nedenleri saptamaya çalışmak, arzu edilmeyen sonuçları engelleyebilir.

Bütün ülkelerde olduğu gibi bizim toplumuzda da yapılacak üç anahtar işlevin ilki dikkati arttırmak, ikinci çevrenin ilgisini ve işbirliğini sağlamak, diğeri eğitimi kamuoyunun isteği ve bilgi düzeyi doğrultusunda yönlendirmektir.

Alkole bağlı sorunları önlemek ağır bir görevdir. Bizim Van’ımızda içmenin sorumlulukları anlatılmalı ve topluma kontrollü olmanın gerekliliği açıklanabilmelidir.

Alkol bağımlılığı sigaraya göre daha yavaş bağımlılık süreci gösteren bir maddedir. Alkol kullanımının erken fark edilmesi, alkol ve diğer madde bağımlılığına geçişte önleyici bir etkendir.  Devamlılık içinde içilmesi ile bireyin kendisini alkol bağımlılığı sınırları içinde bulması ortalama 5 yıl içinde gerçekleşmektedir. Bu kadar yavaş ve sinsi bir şekilde gelişmesi yüzünden, başlangıçta sadece iyi vakit geçirmek, arkadaşlarına eşlik etmek, tadına bakmak amacı ile içkiye başlayan birçok kişi bu eylemi tekrarlamakta farkına varmadan bağımlı hale gelmektedir.

Alkollü içki tüketiminin son 30 yılda dünyada artmasına yol açan ana nedenlerden biri teknoloji ve ekonomik değişikliklerin yol açtığı psiko kültürel değişikliklerdir. Özellikle aile bağlarının zayıf olduğu durumda gencin aileden uzaklaşarak ait olacağı bir grup arama şansı çoğalmaktadır.

Alkol bağımlılığının yaşı yoktur. Genellikle gençlikle başlayan içme, sonraki süreçte ortam değişikliği veya başka kişisel nedenlerle alkollü içki içmeye başlayıp kendisini bağımlılıkla bulan birçok meslek sahibi görülebilir. Alkol içen bunun sonucunda bedensel, ruhsal ve toplumsal sağlığı bozulan; buna rağmen alkol alma isteğini durduramayan kişi tedavi edilmesi gereken kişidir. Bu da topluma egemen olmaya başlayan sosyal içicilik kavramının ne olduğunu, toplum tüm kesimlerine anlatmayı gerekli kılmaktadır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar