Şahin: Van'da esnaf zor durumda, doğru politikalar şart

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şahin: Van'da esnaf zor durumda, doğru politikalar şart
Abone ol
Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, pandeminin etkisinden dolayı Van’da esnafın zor durumda olduğunu söyledi.

Dünya ve Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da pandemi süreci, esnaf üzerinde baskı oluşturdu.

Bir kısım esnaf pandemi önlemleri kapsamında bir süre iş yerini kapalı tuttuktan sonra yeni normalle birlikte açarken, diğer yandan turizm sektöründe yer alan esnaf da sınır kapılarının kapalı olmasından ve kültür turlarının gerçekleşmemesinden dolayı ayrı bir mağduriyet yaşıyor. 

“HERKES OLUMSUZ ETKİLENDİ”

Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, tüm esnafın pandemiden olumsuz etkilendiğini, bu süreçte işyerini kapatan esnafların da olduğunu söyledi.

İşyeri açık olan esnafların ise, sıkıntılı bir süreçten geçtiğini dile getiren Şahin, “Koronavirüsün ticaretin tümüne etkisi olmakla birlikte son dönemlerde yakın ülkelerden gelen insanların ilimize bıraktığı katkı da yok şimdi, turizm ve sınır ticaretinin olmadığını görüyoruz. İlimizde esnafın kredilerini, vergisini, kirasını ve ilgili gider faturalarını ödeyemediğini biliyor ve yaşıyoruz. Bunları ödeyemeyen esnafların faaliyetini sonlandırdığını, işyerini kapattığını gördük.” dedi. 

“BAZI SEKTÖRLER FAZLA DAYANAMAZ”

Pandeminin sona ermemesi ve yeni önlemlerin alınmaması durumunda esnafın daha fazla dayanamayacağını belirten Şahin, şunları söyledi:

“Covid-19 süreci hala hızla devam etmektedir. Normalleşme hali biraz zaman alacağa benziyor, onun için esnaf ve tüccarın bu dalgaya fazla dayanacağını düşünmüyorum. İlimizde son yıllarda özelikle hizmet sektöründe yer alan otelcilik, kafeterya ve diğer oyun salonlarına yatırım yapıldığını ve buralarda ciddi kiralamalar söz konusu olduğu bilinmektedir. Bu sektörlerde faaliyette bulunan esnaf ve tüccarların şu anda bitme noktasında olduklarını biliyoruz. Onun için bu tür sektörlere Devlet destekli proje ve yardımların yapılmasında fayda olacağını düşünmekteyim.”

VERGİ VE STOPAJ KARARININ VAN’A ETKİSİ

Banka hesaplarında vergi indirimine ve stopajın sıfırlanmış olmasının Van ekonomisinde ciddi bir karşılığı olduğunu düşünmediğini belirten Şahin, şöyle dedi:

“Bankalarda mevduat hesabı bulunanlar 31 Aralık 2020 tarihine kadar daha yüksek faiz alma imkanına kavuştu. Buna göre mevduat faizlerinden; vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15 olan oran yüzde 5’e, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12 olan oran yüzde 3’e, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 olan stopaj oranı yüzde sıfıra çekilirken, enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0 stopaj uygulaması aynı kaldı. Bu kararın ilimizde karşılığı, ilimizdeki mevduatla bağlantılı olarak düşünmek gerekiyor, dolayısıyla ilimizde fazla mevduat olduğunu düşünmüyorum, zaten olsaydı ilimiz bu kadar yoksul iller sıralamasında olmazdı.”

"HEP BİRLİKTE ZORLUKLARI AŞMANIN ÇABASI İÇİNDE OLMALIYIZ"

Sadece esnafın değil herkesin zor durumda olduğunu ifade eden Şahin, çıkış yolunu elbirliği etmekte gördüğünü söyledi.
Şahin, “Yeni ekonomi politikasının sonuçlarının Van esnafının üzerindeki etkilerini şimdiden saptamak zor görünmektedir. Ancak sadece Van esnafı değil Van’da yaşayan hepimiz sıkıntı yaşamaktayız. Yapılacak çalışmalar ile kısa vadede bu zorlukları hep birlikte aşmanın çabası içerisinde olmalıyız. Devlet, STK ile vatandaşlar, yani her kesim el ele vererek, doğru politikalar geliştirerek önümüzdeki süreçleri birlikte götürmeliyiz.” Özel Haber: Adil Harmancı Prestij


Çevre için oybirliğine ihtiyacımız varÖnceki Haber

Çevre için oybirliğine ihtiyacımız var

Kırtasiyeci esnafı karardan memnunSonraki Haber

Kırtasiyeci esnafı karardan memnun

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar