İşte Van Gölü'nün sırları (VİDEO)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İşte Van Gölü'nün sırları (VİDEO)
Abone ol
İşte Van Gölü'nün sırları (VİDEO) haberine ait detaylar

Haber Merkezi - Van Gölü’nün gizli kalmış sualtı zenginlikleri, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Sualtı Fotoğrafçısı ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan'ın iş birliği ile gün yüzüne çıkıyor. Tahsin Ceylan’ın bölgedeki 30 yıllık birikimi, Van Gölü’nün Sırları’ adı verilen sualtı tanıtım filmi ve kitabı ile ölümsüzleştirildi. Çekimleri yaklaşık 3 yıl süren filmde İnci Kefali göçünden mikrobiyalitlere, Akdamar Şilebi’nden 2017’de yılın keşfi seçilen Adilcevaz Kalesi’ne kadar pek çok kültürel ve biyolojik değer yer alıyor. Filmin özellikle uluslararası arenada büyük yankı uyandırması ve sualtı turizmine hizmet etmesi bekleniyor.

https://twitter.com/valibilmez/status/1292080040432345089
Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı

DAKA ve Sualtı Belgeselcisi Tahsin Ceylan'ın katkılarıyla yapılan Van Gölü Sualtı Çekimleri Film ve Kitap tanıtım toplantısı Elit World Van Otelde gerçekleşti.

Toplantıya Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Nevzat İnanç, Sualtı Belgeselcisi Tahsin Ceylan ve ekibi, çeşitli STK temsilcileri ve turizimciler katıldı.

“HAVZAYA EGEMEN OLAN HER BİR MEDENİYET GERİDE BİRÇOK TARİHİ ESER BIRAKMIŞTIR”

Programda açılış konuşmasını yapan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, binlerce yıllık geçmişinden günümüze bir miras olarak değerlendirdikleri “Van Gölü”nü yani “Van Denizi”ni başka bir açıdan ele alarak bu yönüyle bölge ve ülke turizmine kazandıracak olmanın heyecanını yaşadıkları günün kendileri için çok anlamlı olduğunu” söyleyerek sözlerine başladı.  

Güray, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Hidrolojik sınırlar ile yaklaşık 20 bin kilometrekarelik bir doğal yaşam alanına sahip ve yaklaşık 1,5 milyon bir nüfusa hitap eden, çok sayıda sulak alanı ve bitki çeşitliliğini bünyesinde bulunduran Van Gölü Havzası bu eşsiz coğrafyada nice uygarlıklara beşiklik yapmıştır. Değişik dinlerden değişik unsurların ‘kavimler kapısı’ olmuş, her geçenden ve her kalandan bir şeyler alarak oldukça zengin bir kültürel birikime ulaşmıştır. Urartulardan Selçuklulara, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar geçen sürede, havzaya egemen olan her bir medeniyet geride birçok tarihi eser bırakmıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında inşa etmiş olduğumuz Van Müzesi’nin sahip olduğu 100 binin üzerinde tarihi eser, yine Ahlat’ta bulunan dünyanın en büyük Selçuklu Türk İslam Mezarlığı ve daha birçok tarihi eserin varlığı, Van Gölü Havzası’nda keşfedilmeyi bekleyen eşsiz bir kültürel miras oluşturmaktadır. Bölgenin sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin bölge ve ülke turizmine kazandırılması için gösterdiğimiz bu çabalarımıza bugün farklı bir konseptte bir yenisini ekliyoruz. Bir doğa harikası olan Van Denizi’nin derinliklerindeki eşsiz güzellikleri “Van Gölü’nün Sırları” sloganıyla bölge ve ülke turizmine kazandırıyoruz. Bölgemizde “dalış turizmi” adına bir ilk olacak nitelikteki bu çalışma ile Usta Sualtı Yönetmeni Tahsin Ceylan ve ekibinin hazırladığı başucu prestij dokümanı ve sualtı belgesel çekimleri meraklılarını doyumsuz bir keşfe çıkarıyor. Her ne kadar talihsiz bir pandemi sürecinden geçiyor olsakta, inanıyorumki bu çalışma önümüzdeki dönemde özellikle dalış turizmi açısından bölgemizdeki turizm hareketliliğine önemli katkılar sağlayacaktır. Van Gölü’nün keşfedilmemiş eşsiz doğa harikası sualtı güzelliklerini gün yüzüne çıkartarak bölgemizin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımına önemli katkılar sağlayacak olan bu çalışmanın bölgemize hayırlı olmasını diliyor, bu çalışmada ve tüm faaliyetlerimizde bizden desteklerini esirgemeyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, çekimlerin her aşamasında bize destek olan Bitlis ve Van Valilerimize, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Yönetim Kurulumuzun saygıdeğer başkan ve üyelerine, Van Gölü’ne kıyısı olan ilçelerimizin çok kıymetli kaymakamları ve belediye başkanlarına ve bu eşsiz çalışmayı bölgemize kazandıran Sayın Tahsin Ceylan hocamız ve ekibi başta olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi arz ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

“VAN GÖLÜ’NDE TARİHİN İZLERİ VAR” 

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, konuşmasında, Bölgemizin tarihi dokusuyla, coğrafi zenginlikleri ile kültürel varlıkları ile oldukça zengin ve keşfedilmeyi bekleyen güzellikleri bünyesinde barındırdığını söyleyerek, Van Gölü havzasının sahip olduğu doğal zenginliğe değindi. 

Vali Bilmez, şöyle devam etti: “Bunların başında da Van Gölü gelmektedir. Hem ilimizin hem çevremizin yıldızı konumundadır. Mustafa Sarı hocamız İnci Kefalini hem bize hem de dünyaya tanıttı ve biz yıllarca dedik ki İnci Kefalinden başka bir canlı Van Gölünde yaşamıyor. Ama Tahsin hocamız en az inci kefali kadar bölgemizi tanıtacak, merak uyandıracak başka bir canlının Van Gölünde var olduğunu, Peri bacalarını andıran Mikrobiyalitlerinin var olduğunu ve belki de dünyadaki en büyük mikrobiyalitlerinin Van Gölünde var olduğunu ispatladı ve bunu dünya turizmine, bölge turizmine inşallah kazandıran kişi olur.” 
Konuşmasının devamında Van Gölü'nde keşfedilmeyi bekleyen daha nice sırların olduğuna inandıklarını dile getiren Vali Bilmez: “ Tahsin hocamıza veya öğrencilerine birgün nasip olur Van Canavarının resimleri ve filimleri belki çekilir, meraklıların, ilgi duyanların hizmetine sunulur. Van Gölü’nde tarihin izleri var. Van Gölü’nün içinde kaleler var. Akdamar şilebi de keşfedilip kitaplara yansıtılmış. Dünyanın en zengin turizmi kayak sektörü olarak biliniyor ama su altı dalış sektörü kayak sektöründen daha caziptir. Kayak sektöründe potansiyeli itibariyle cazibe merkezi olan bölgemizin, dalış anlamında da potansiyeli olduğunu gördük” dedi.

“VAN GÖLÜ’NDE SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI KURULUYOR”

Van Gölü’nde asayişin sağlanması amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından Sahil Güvenlik Komutanlığının kurulacağının müjdesini de veren Bilmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Van Gölü su üzerindeki asayiş ve düzeni jandarma ve polis botlarıyla sağlanıyordu. İçişleri Bakanlığı tarafından alınan bir kararla artık Van Gölü’nde Sahil Güvenlik Komutanlığı kuruluyor. Jandarma ve emniyet ise artık kıyı şeridinde sorumlu olacak. Van Gölü’nde Sahil Güvenlik Birimi kurulacak. İlk etapta Tatvan, Edremit ve Erciş Bot Komutanlığı ana karargahı çalışmalardan sonra belli olacak. Böylece artık güvenlik anlamında da Van denizinin tescil edildiği, sahil güvenlik botlarının dolaştığı bir göl haline gelir.”

“İNANIYORUM Kİ ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA VAN, TÜM DALIŞSEVERLERİN ÖNCELİKLİ ROTASI OLACAK”

Van Gölü ile ilk kez 1995 yılında ‘Van Gölü Canavarı’ efsanesi vesilesiyle tanıştığını ifade eden Sualtı Fotoğrafçısı ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan ise, Van Gölü’nün benzersiz bir ekolojiye ve uygarlığa sahip olduğunu ifade etti. Gölün tamamında görüntüleme amaçlı çok sayıda dalış gerçekleştirdiklerini söyleyen Ceylan, şöyle konuştu: 

“Urartular, Medler, Persler, Ermeniler, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular ve son olarak da Osmanlılara geçen Van Gölü gerçekten sırlarla dolu. Her uygarlık, su altında mutlaka bir iz bırakmış. 20 metrenin altında 5 derece olan su sıcaklığına rağmen burada dalış yapmak ve tarihe ışık tutmak kesinlikle nefes kesici. Akdamar Adası’nın dalışlarımızda her zaman özel bir yeri oldu ama gölün her bir noktası ayrı güzel. 2017 yılının en önemli arkeolojik keşfi seçilen Adilcevaz Kalesi de ayrı bir değer. Biz, DAKA’nın değerli destekleri ve ekibimizin üstün gayretleri ile tarihi bir projeye imza attık. Yapmış olduğumuz bu çalışmanın Van Gölü Havzası’nın tanıtımına ve korunmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu projeye başlarken Van’ın bu alandaki potansiyelinden emin olduktan sonra burada ‘Van Diving’ adıyla bir de dalış okulu kurduk. Değerli Dalış Eğitmeni Serkan Ök’ün gayretleriyle son 2 yılda sualtı camiası Van’dan 150 yeni dalgıç kazandı. Ayrıca, 250 civarında kişi de Van’ın sualtı güzelliklerini merak ederek tanıtım dalışı yaptı. Bu mutluluk verici bir gelişme. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda Van, tüm dalışseverlerin öncelikli rotası olacak. Son olarak, bu projeye yüreğini koyan tüm ekibimize ve bizlerle her zaman dirsek temasında olan ve doğaya karşı duyarlılığı ile takdirimizi ve sevgimizi kazanan DAKA Genel Sekreteri Sayın Halil İbrahim Güray’a ve ekibine tekrar teşekkür ediyor ve çalışmalarımızın Van Gölü adına hayırlı olmasını diliyorum.” 

Program Sualtı Fotoğrafçısı ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan sunumu, toplu fotoğraf çekimi ve filmin izlenmesiyle son buldu.


Türkiye'de koronavirüsten can kaybı 5 bin 829 olduÖnceki Haber

Türkiye'de koronavirüsten can kaybı 5 bi...

SP’den Van Milletvekillerine 5 soruSonraki Haber

SP’den Van Milletvekillerine 5 soru

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar