Beyaz Baston Günü kutlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Beyaz Baston Günü kutlandı
Abone ol
Vangölü Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Van Görme Engelliler Spor Kulübü, “Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü”nü kutladı.

Vanmed (Van) - 15 Ekim günü tüm dünyada “Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü” olarak kutlanıyor.

Van'da da gün dolaysıyla Vangölü Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Van Görme Engelliler Spor Kulübü üyeleri ortak bir kutlama etkinliği düzenledi.

Vangölü Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde bir araya gelen engelliler burada günün anlamına ilişkin bir de açıklama yaptı.

Açıklamayı okuyan Necip Girevi, engellilerin birçok alanda karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti. Girevi, yetkili kurumlar başta olmak üzere tüm kesmlerden ve sokaktaki vatandaştan ilgi ve duyarlılık beklediklerini söyledi.

Dernek Başkanı Şahabettin Kayhan da İsrail-Hamas çatışmalarına dikkat çekerek, sivil ölümlerden dolayı buruk bir kutlama gerçekleştirdiklerini ifade etti.

 

Van Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mail Tam ise, spor yapmak isteyen engellilere destek çıkılmasını ve engellilerin yanlız bırakılmamasını istedi.

Beyaz Baston nedir?

Beyaz Baston kullanımı, 1921 yılında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden fotoğraf sanatçısı James Biggs’in, dış dünyanın kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla başlamıştır. Sonraki yıllarda yaygınlaşan uygulamanın olumlu etkileri üzerine Fransa’da Körler Örgütü 1931 yılında beyaz bastonun simgeleştirilmesine karar vermiştir.  

Elde edilen verilere göre, baston kullanımı görme engellilerin çarpma, düşme, yaralanma, sakatlanma riskini azaltıyor. Yürüyüş ve fiziksel aktivitede bulunan engellilerin motor becerilerini geliştiriyor. Kendilerine güven duygusunu, sosyal etkinliklere katılma ve bağımsız hareket edebilme yeteneklerini artırıyor.

Beyaz baston genel anlamda görme engellilerin bağımsızlaşmasının ve özgürleşmesinin sembolüdür.

Haber: Poyraz Ali Harmancı


Sur'da Devran filminin galası yapıldıÖnceki Haber

Sur'da Devran filminin galası yapıldı

EURO 2024'e hangi ülkeler katılmaya hak kazandı?Sonraki Haber

EURO 2024'e hangi ülkeler katılmaya hak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar