MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde hanımdır. Baba tarafından Dedesi Hafız Ahmet Efendi Kocacık Yörüklerinden, anne tarafı ise Langaza kasabasına yerleşen Türk ailesindendir. Subay, evkaf katibi ve kereste tüccarı olan Ali Rıza Efendi 1871 yılında Zübeyde Hanım ile evlenmiş bu evlilikten olan çocukları küçük yaşlarda ölmüş sadece Mustafa Kemal Atatürk ve Makbule Hanım yaşamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk öğrenim çağına gelince Mahalle Mektebinde öğrenimine başladı. Babasının isteği ile sonra Şemsi Efendi Mektebine geçti. 

1888 yılında babasını kaybedince Rapla Çiftliğinde dayısının yanına yerleşti ve Selanik’e dönerek okulunu bitirdi. Selanik Mülkiye Rüştiyesine kaydoldu. 1893 yılında çocukluk hayali olan Askeri Rüştiyesine girdi.

Okulunda çok sevdiği Matematik öğretmeni olan Mustafa Bey ismine Kemal’i ilave etti. Manastır Askeri İdadisini bitirdikten sonra İstanbul’da Harp Okulunda öğrenimine başladı. 1902 senesinde teğmen rütbesi ile mezun oldu ve Harp Akademisine devam etti. 1905 yılında ise Yüzbaşı rütbesi ile akademiyi bitirdi.

Mustafa Kemal Atatürk 1907 yılına kadar Şam 5. Ordu emrinde görev yaptı. Manastıra III. Orduya atandı.

19 Nisan 1909 yılında ise İstanbul’a giren Hareket Ordusunda Kurmay Başkanı olarak görev yaptı. Fransa’ya gönderildi. 1911 yılında ise İstanbul Genel Kurmay Başkanlığı emrinde çalışmalara başladı.

İtalyanların Trablusgarp’a hücumu ile başlayan savaşta Tobruk ve Derne bölgesinde görev yaptı büyük komutan. İtalyanlara karşı girilen bu savaş galibiyet ile sonuçlandı. Savaştan sonra Derne Komutanlığına getirildi.

Balkan Savaşları başladığında ise Mustafa Kemal ve arkadaşları Gelibolu ve Bolayır birlikleri ile savaşa katıldı. Sofya Ateşemiliterliğine atandı. Bu görevi sırasında Yarbaylığa yükseldi. I. Dünya savaşı başladı Osmanlı İmparatorluğu savaşa girmek zorunda kaldı. 

Mustafa Kemal Atatürk 19. Tümeni kurmak için Tekirdağ’da görevlendirildi. 1914 yılında başlayan I. Dünya savaşında Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Çanakkale’de bir kahramanlık destanı yazdı. İtilaf Devletlerine “Çanakkale Geçilmez” dedirtti. 18 Mart 1915 yılında Çanakkale boğazını geçmek isteyen İngiliz ve Fransız Donanması oldukça ağır bir kayıp verdi ve Gelibolu adasına asker çıkarmaya başladı. Arıburnu’na çıkan düşman askerlerini Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki 19. Tümen Conkbayırı’nda durdurdu.

Bu büyük zaferden sonra Albaylık rütbesini aldı. İngilizlerin Arıburnu’na tekrar taarruza geçmesi ile birlikte Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal, 10 Ağustos’ta Anafartalar Zaferini kazandı.

Çanakkale Savaşlarında 253.000 şehit veren bir ulus olarak bu şanlı zaferleri yaşatan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına sonsuz minnet duymaktayız.

Mustafa Kemal Atatürk‘ün “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum” emri ise cephenin kaderini değiştirmiştir.

Osmanlı Devletinin imzaladığı Mondros Ateşkes Antlaşmasına karşı çıktı. Bu antlaşma ulusun bağımsızlığını zedeliyordu. Halk antlaşmanın uygulanmaması için örgütlenmişti. Bu milleti bir araya getirmek için 19 Mayıs 1919 yılında Samsuna çıktı. Daha sonra Amasya görüşmelerine katıldı. Samsun ve Amasya’da aldığı kararlar halkın bilinçlenmesine yaramıştı.

23 Nisan 1920 yılında TBMM’nin açılmasını sağladı. Bu şekilde hâkimiyet kayıtsız şartsız olarak artık milletin olacaktı.Meclis başkanlığı görevinde düzenli ordunun kurulmasını sağladı. Sakarya’da başkomutanlık yaptı. Bu savaş milletin desteği ile zaferle sonuçlandı. Tüm dünyanın kandığı Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye bağımsızlığını dünyaya kanıtlamış oldu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün bu kadar büyük bir düşünür ve mükemmel bir devlet adamı olmasının en büyük unsurlarından biri olan okumaya olan düşkünlüğü olduğu bilinmektedir.

Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün okuduğu kitaplarında sadece altını çizdiği bölümler 12 bin sayfa gibi büyük bir sayfaya ulaştığı Ulu Önderin, okumak ve eğitime ne kadar özenle yaklaştığını anlıyoruz.

Atatürk’ün en büyük eserlerinden olan Söylev (Nutuk) eserini okuyan herkes Önderin ne denli büyük bir yazar ve edebiyatçı olduğunu zaten bilmektedir. Bunun yanı sıra yazdığı Geometri kitabıyla Türkçeye onlarca yeni matematik terimi kazandırmıştır.

Atatürk Fransızca ve Almanca dillerine hâkim olduğu için mesleği ile ilgili bu dillerden çeviriler yapmıştır.

Okuduğu eserler arasında askerlik mesleği ilk sırada olmak kaydı ile edebiyat, tarih, sosyoloji ve hukuk kitapları da gelmektedir. Yanında her zaman okumak için kitap bulunduran Atatürk gerektiği durumlarda çeşitli yerlerden kitaplar getirmiştir.

Kaleme aldığı en büyük eseri olan Nutuk bugün her Türk vatandaşının okuması gereken eserler arasında yer almaktadır. Çeviri yaptığı eserlerden ziyade Anafartalar ve doğu cephesi anılarını tuttuğu günlük de bulunmaktadır. Kaynak: kidega

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar