Van Gölü’nde batan tekne ile ilgili ciddi iddia: Kaza değil, tasarlanmış katliam!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van Gölü’nde batan tekne ile ilgili ciddi iddia: Kaza değil, tasarlanmış katliam!
Abone ol
Van Gölü’nde batan tekne ile ilgili ciddi iddia: Kaza değil, tasarlanmış katliam! haberine ait detaylar

Haber Merkezi – Van Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Mahmut Kaçan, Van Gölü’nde 27 Haziran günü taşıdığı mültecilerle birlikte batan tekne olayının “sıradan bir kaza olmadığını, tasarlanmış bir katliam olduğunu” iddia etti.

Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu, 27 Haziran günü Çarpanak Adası açıklarında batan ve şimdiye kadar 61 mültecinin cansız bedenine ulaşılan tekne olayı ile ilgili olarak rapor hazırladı.

Raporu, Van Barosu binasında Yönetim Kurulu üyesi Av. Mahmut Kaçan, açıkladı.

Elde ettikleri bazı görüntüleri de basın mensuplarıyla paylaşan Kaçan, şunları söyledi:

“Özellikle raporumuzun bir parçası olarak elde ettiğimiz göçmen ve sığınmacıların çok kısa bir süre önce çektikleri görüntüler var. Bu görüntüler bize olayda hayatını kaybeden sığınmacının olaydan kısa bir süre önce ailesine whatsapp üzerinden gönderdiği ve çocuğunun kimlik tespitinin yapılması amacıyla gönderildiğini gösteriyor.”

‘Sıradan bir göçmen kazası değil!’

Batan tekne olayının sıradan bir kaza olmadığını iddia eden Kaçan, şöyle devam etti:

“Olay günü göçmenler tekneye binmeden yaklaşık iki üç saat önce aralarında bilinmedik bir nedenden dolayı kavga etmişler. Burada bir grubun tekneye son anda binmekten vazgeçtiği ve bu grubun da bir noktada jandarma tarafından yakalandığı yönünde bir iddia da bize ulaştı. Bu iddiayı araştırıyoruz. Henüz doğrulamış değiliz. Ancak o kavga anına ilişkin görüntülere ulaştık. Edindiğimiz izlenim bunun bir kaza olmadığı. Çünkü özellikle bu olaydan 6 ay önce Adilcevaz'da meydana gelen olayın faillerinin soyadlarının bile aynı olduğu görülmüştür. Akraba oldukları ve aralarında organize bir ilişki olduğunu tespit ettik. Dolayısıyla bu soruşturmanın bu temelde yürütülmesi gerekiyor. Bu sıradan bir göçmen kazası değildir.”

‘Tasarlanmış bir katliamdır!’

Batma olayını ‘tasarlanmış katliam’ olarak değerlendirdiklerini ifade eden Kaçan, şunları söyledi:

“26 Aralık 2019 tarihinde Van Gölü’nün Bitlis ili Adilcevaz ilçesi kıyılarına yakın mesafede meydana gelen ve 7 göçmen ve sığınmacının hayatını kaybettiği olay incelendiğinde 27 Haziran 2020 tarihinde meydana gelen olaya kaza demenin mümkün olmadığı komisyonumuzca tespit edilmiştir. Ulaştığımız verilerden hareketle olayın kaza değil, göçmen ve sığınmacıların yaşamlarına tasarlanmış bir katliam olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Van Gölü'ndeki tekne olayı ile Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki olayın bağlantılı olarak soruşturulmasını talep ettik.”

‘Teknedeki sayı daha fazla’

Şu ana kadar bulunan cenaze sayısının 61 olduğuna dikkat çeken Kaçan, teknede daha fazla mültecinin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Ancak elde ettiğimiz bilgilerden, bu sayıdan daha fazla olabileceğini düşünüyoruz. Görüntülerden açıkça görüleceği üzere hiçbir koruyucu önlem alınmamıştır. Teknenin özellikle alt kısmında kapalı bir vaziyette oldukça çok fazla insanın sıkışık bir şekilde yolculuk etmeye zorlandıklarını görmek mümkün. Görüntülerden açıkça görüldüğü üzere hiçbir sığınmacı ve göçmen üzerinde can yeleği bulunmamaktadır. Şu ana kadar çıkarılan hiçbir cenazede koruyucu bir malzeme bulunmadı. Olayda tutuklanan şüphelinin ilk alınan beyanı da teknede 70-80 kişinin bulunduğu yönündeydi. Ancak bunun gece vakti tekneye yükleme yaptıkları gözetildiğinde bu sayının daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz.”

Valilikten açıklama

Raporun sosyal medyada yer alması üzerine Van Valiliğinden açıklama geldi. Valilik açıklamasında, "Söz konusu görüntülerin meydana gelen tekne batma olayı ile bağlantısının bulunmadığı kanaatine ulaşılmıştır." denildi.

Mehmet GÜLER - VANMED


Türkiye'de koronavirüsten can kaybı 5 bin 784 oldu, hasta sayısı bugün de arttıÖnceki Haber

Türkiye'de koronavirüsten can kaybı 5 bi...

John Bolton: Erdoğan'ın Trump'ı nasıl ikna ettiğini ben de anlayamıyorumSonraki Haber

John Bolton: Erdoğan'ın Trump'ı nasıl ik...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar