Van Çev-Der: Van Gölü’ne kanalizasyon bağlantısı yapılmamalıdır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van Çev-Der: Van Gölü’ne kanalizasyon bağlantısı yapılmamalıdır
Abone ol
​​​​​​​Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık, Van Gölü’nün özellikle 19 dereden gelen atıklar ve kanalizasyon bağlantıları nedeniyle kirlendiğine dikkat çekerek, derelerin filtrelenmesi, kanalizasyon bağlantılarının da koparılması gerektiğini söyledi.

Dünya Kıyı Temizleme Günü dolayısıyla Van Çev-Der yöneticileri ile çevreci aktivistler, Van Gölü kıyısında çöp topladı.

Burada bir açıklama yapan Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, “Her yıl dünyanın birçok ülkesinde, eş zamanlı olarak kıyı temizliği yapılmaktadır. Geleneksel olarak yapılan bu etkinlikle, toplu yapılan kıyı temizliği ile ortak yaşam ve kullanım alanlarımız olan kıyılarımız ve denizlerimizin kirletilmemesi ve korunması ile ilgili duyarlılık yaratılmaya çalışılır.” Dedi.

VAN GÖLÜ KİRLİLİKTEN NASIL KORUNABİLİR?

Van Gölü’nün her gün giderek kirlendiğine alınan önlemlerin ise yetersiz olduğuna dikkat çeken Kalçık, şunları söyledi:

“Van Gölü her gün kirletiliyor ve ölümü de yaklaşıyor. Kirleten faktörlerin bilimsel tespitinin yapılması ve çözümlerin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede, Van Gölü havzasındaki yerleşim yerlerinin tümünün kanalizasyon atıkları için acilen ileri biyolojik arıtma tesisleri yapılmalıdır. Denizimize hiçbir şekilde kanalizasyon bağlantılarının olmaması gerekiyor. Van Gölü’ne akan irili ufaklı 19 dere filtrelenmeli, göl evsel ve kanalizasyon atıklarından arındırılmalıdır. Gölün ekosistemine zarar veren kükürtlü yeraltı sular da arıtılmalıdır”

“KIYI İŞGALİNE SON VERİLMELİ”

Van Gölü kıyısında yasaya aykırı yapılaşmalara dikkat çeken Kalçık, Van Gölü’nün korunmasına yönelik diğer önlemleri de şöyle sıraladı:

“Van Gölü çevresinde başta resmi kurumlar, mülki amir, kanun koyucular kıyı işgaline son vermeli. Koydukları kanun ve yasalara uymalı. Doğadaki sular tüm canlıların ortak kullanım kaynağıdır, kimsenin tekelinde değildir, ticari bir meta olarak kullanılmamalı. Van Gölü çevresinde piknik yapanların oluşturduğu kirliliklerle ilgili tedbir alınmalı, konuyla alakalı insanlarımız aydınlatılıp bu konuda da duyarlı olmamız gerektiği unutulmamalıdır. Van Gölü kıyısında yer alan sazlıklar, üreme alanlarıdır ve sazlıkların suyu filtre etme gibi özelliğe sahiptir, sazlıklar Van Gölü için cankurtaran görevi görüyor. Sazlık alanların korunması için sazlık alanlara göl dolgusunun yapılmaması son derece önemlidir. Sazlık alanlarda yol ve yerleşim imara açılmamalıdır, sahil yolu geçmemelidir. Sazlık alanlardaki canlı habitatların yaşamı içinde bu alanlarda ilaçlama, çöp vb. uygulamaların yapılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Van Çev-Der olarak doğaya, insana ve tüm canlılara yapılan her türlü tahakküme ve ekolojik tahribatlara karşı tüm toplumu ekolojik toplum felsefesi ile suyumuza, toprağımıza, havamıza sahip çıkmaya davet ediyoruz” 


Çocuk istismarından tutuklanan Uşşaki şeyhi emlak zenginiymiş!Önceki Haber

Çocuk istismarından tutuklanan Uşşaki şe...

Van'da bugün ve dün (19-20 Eylül) vefat edenlerSonraki Haber

Van'da bugün ve dün (19-20 Eylül) vefat...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar