Vakalar neden artıyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vakalar neden artıyor?
Abone ol
Hem sağlık yetkililerinin sesini hem de vicdanımızın sesini duyacağız, önlem bu…

Herkes bugünlerde Van’da vakaların arttığı görüşünde, resmi bir açıklama olmamasına rağmen bu sonuca nasıl varılıyor bilmiyorum ama aklıma en çok konusu edilen hastanelerin doluluk oranı geliyor.

Çünkü yine bugünlerde herkes yanındakine hastanelerin tıka basa hastalarla dolu olduğunu fısıldıyor, doğru ya da yanlış, konuşulanlar böyle.

Yapılan son resmi açıklama da kronik hastaların dışındakilerin evlerinde takipli tedavi olacağıydı, belki bu da insanların endişesini artırıyor.

Ama sonuç olarak şunu söylemek gerekir ki, eğer doğruysa tüm tahminler, resmi açıklamayla da birleşince yaygınsa Van’da vakalar, nasıl oldu bu, neden bir anda vakalar artmaya başladı?

Bu sorunun cevabı önemli, sadece ‘ortalıkta hasta çok’ demek ve yakınmak yetmiyor, nasıl oluyor da bu vakaların önüne geçilemiyor, durağanlaşmıyor, giderek artıyor, alınması gereken önlemler yok mu?

Tabi bu dediğim küresel bir konu, herkesi ilgilendiren, direkmen tıp konusu olan bir durum ancak yerel olarak korunma anlamında bizlerin de yapması gereken bir şeyler yok mu?

Durumu analiz etme nedenim daha çok bu noktada; bizlerin yerel olarak yapacağı ekstra bir şeyler yok mu?

Sağlık Bakanı neredeyse her akşam nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklıyor, Pandemi Bilim Kurulu üyeleri sıklıkla çıktıkları televizyon programlarında, ya da verdikleri röportajlarda yine neler yapılması gerektiği konusunda önerilerde, hatta ricalarda bulunuyorlar.

Bunlardan bir tanesi de maskedir.

Van’a baktığımız zaman maske kişinin ya kolunda ya çenesinin altında ya da cebindedir.

Yine aynı maske sokaklarda, kaldırımlarda, cadde ortasındadır; kedi köpek için oyuncak durumuna dönüşmüştür, arı konar, sinek konar, sonra da giderler penceremize, hatta odamıza dadanırlar.

Bir diğer önlem çeşidi fiziki mesafedir; Van sokaklarını, esnafını, alışveriş merkezlerini, kurumlarını, banka ve PTT kuyruklarını dolaşın bir, hakikaten fiziki mesafe var mıdır, yok mudur en iyi orada göreceksiniz.

Düğünler; eskide cumartesi pazar günleri olurdu, şimdi inadına hafta içi her gün düğün yapılıyor, yangından mal kaçırır gibi, inanmıyorsanız bu hafta etrafınıza dikkat edin, her an bir düğün konvoyuna rastlayabilirsiniz.

Taziyeler; siz istediğiniz kadar yoktur, olmuyor deyin, oluyor taziyeler, öyle ya da böyle ölenin evinde, çadırında, kırsal mahallesinde bir yoğunluk oluşuyor.

Ve diğer etkenler; Kurban Bayramı vesilesiyle dışarıdan gelen ziyaretçiler, tanıdık, dost-ahbap, akraba buluşmaları, oldu bunlar, olmadı değil ve zaten şimdiye kadar sürekli Van’daki vakalarla ilgili batı illerinden gelenlere dikkat çekiliyordu, bayramda bu katlanarak oldu.

Daha vakalar nasıl artmasın?


Önlem:

Hem sağlık yetkililerinin sesini hem de vicdanımızın sesini duyacağız, önlem bu…

Mesela maske konusunda yukarıda söylediklerimin tersini yapacağız, düzgün takıp yere atmayacağız, kalabalık oluşturmayacağız, mecbursak fiziki mesafeye dikkat edeceğiz, düğün-dernek hayatınızdan önemli değilse eğer, bu düşüncedeyseniz bir sene de halay çekme kardeşim, yetkili kurumdan evlilik cüzdanını al git evinde otur.

Her türlü taziyede bulunulabilir, zaten koronavirüs olmasa da bu teknoloji çağında insanlar ilerde sadece iletişim araçlarıyla birbirlerine taziyede bulunacak, e o zaman halen onlarca, yüzlerce kişi bir araya ne diye toplanılıyor?

‘Yeni normal’ denince galiba konuyu yanlış anladık biz, şöyle anlamışız: ‘her şey normal’ 
 İşte mesele hiç de öyle değil, halen her şey anormal, dikkat etmek gerekiyor!

Anahtar Kelimeler:
Sağlık Bakanı Koca: Bugünlerde bütün mümkünleri düşünelimÖnceki Haber

Sağlık Bakanı Koca: Bugünlerde bütün müm...

Vanlı engelliler çözüm bekliyorSonraki Haber

Vanlı engelliler çözüm bekliyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar