Milletvekili Işık, Van'ın 'su' sorununu TBMM'ye taşıdı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Milletvekili Işık, Van'ın 'su' sorununu TBMM'ye taşıdı
Abone ol
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Van’da hem tarım alanında hem içme suyu kullanımında ciddi bir su sorunu olduğunu belirterek, yaşanan su sorununa dair Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Milletvekili Muazzez Orhan Işık, TBMM Başkanlığına verdiği önergesinin gerekçe bölümünde Van’ın su potansiyeli açısından zengin bir il olduğunu belirterek, “Su canlı yaşamı için en temel ihtiyaçtır. Su kaynaklarına en yakın yerlerden biri olan Van ilinin, birçok köyünde, hanelerde ve diğer kullanım alanlarında yeterli düzeyde suyun erişilebilir olmaması bu konuda kamusal bir planlama eksikliğini göstermektedir. Gerek VASKİ’nin gerekse Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün görevlerini tüm toplumu kapsayacak şekilde yerine getirmesi ve acil su erişim sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Halkın çok önemli bir bölümü, çok ağır su faturaları ödeyerek suya erişebiliyorken yine çok önemli bir bölümü bu hakka bile sahip değildir.” Dedi.  

SU SORUNU OLAN BÖLGELER

Su sıkıntısının en fazla olduğu yerleşim yerlerini örnek veren Işık, şöyle devam etti:

“Van’da; Çatak ilçesine bağlı Karşıyaka mahallesinde, Çaldıran ilçesinin Karadulda mahallesinde, Çaldıran ilçesinin Kilimli mahallesinde, İpekyolu ilçesine bağlı Bakraçlı (Yedi Kilise) mahallesinde hanelerde ve kullanım alanlarında yıllardır süren çok ciddi su sorunlarının yaşandığı kamuoyuna dönem dönem yansımaktadır. Temiz suya erişemeyen hanelerde özellikle kadınların günlük su taşıma işi ve hane işleri nedeniyle çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıkları bilinmektedir. Ayrıca yaşamın birçok alanı ile doğrudan ilgili olan temiz suya yüzlerce hanenin erişimi, Pandemi sürecinde daha kritik bir önem kazanmıştır. İnsan sağlığının korunmasının ilk ve en önemli şartlarından biri olan suyun temiz olması ve periyodik bir şekilde bu hijyen denetiminin yapılması gerekmektedir.”

TARIM ALANINDAKİ SU SORUNU

Tarım alanlarındaki su sorununa dikkat çeken Işık, şu ifadeleri kullandı:

“Öte yandan suya erişim sadece insan sağlığı ile ilgili değil Van gibi hayvancılığın temel sektör olduğu yerlerde suya erişim özellikle kış aylarında hayvan sağlığı için de sorun teşkil edecek düzeydedir. Çaldıran ilçesinin Karadulda mahallesinde susuz kalan hayvanların telef olma durumu ile yüz yüze olduğu bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Yüzlerce hayvanın düzenli bir şekilde suya erişimi için acil bir girişim başlatılmalıdır. Çiftçilerin kendi çabaları ile açtığı kuyuların bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle de kurumuş olması veya yetersiz kalması çiftçileri çözümsüz bırakmıştır. Çiftçiler kuzu kayıplarının yaşanmaya başladığını ifade etmiştir.”

CEVAPLANMASI İSTENEN SORULAR:

Milletvekili Işık, Bakan Pakdemirli'nin cevaplamasını istediği sorular ise, önergede şöyle yer aldı:

“1-Van gibi su kaynaklarına çok yakın bir yerde su kıtlığı yaşanmasının nedenleri nelerdir?

2-Van ilinde temiz suya erişimi olmayan köy sayısı kaçtır? Bu köylerde toplam ne kadar nüfus temiz suya erişim sorunu yaşamaktadır?

3-Van ilinde hanelerde su olmayan köyler için bir planlama yapacak mısınız?

4-Çaldıran Karadulda mahallesinde hanelerde su sorunu için ne zaman çözüm bulacaksınız?

5-Çaldıran Kilimli mahallesinde hanelerde su sorunu için ne zaman çözüm bulacaksınız?

6-Çatak Karşıyaka mahallesinde hanelerde su sorunu için ne zaman çözüm bulacaksınız?

7-İpekyolu Yedi Kilise mahallesinde hanelerde su sorunu için ne zaman çözüm bulacaksınız?

8-Çaldıran Karadulda mahallesinde hayvanları telef olmakla yüz yüze olan çiftçilerin su sorunu için acil bir inisiyatif başlatacak mısınız?

9-Van’da suya erişimi olmayan tarım arazileri için bir su erişim planınız mevcut mudur?

10-Van’da yaz ve kış aylarında suya erişim sorunu yaşayan hayvanlar için hangi çalışmalar yapılmaktadır?”

Vanmed Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
Esnaf kira ve hibe desteği başvuru sonuçları açıklandıÖnceki Haber

Esnaf kira ve hibe desteği başvuru sonuç...

Van Büyükşehir Belediyesi 112 memur alacakSonraki Haber

Van Büyükşehir Belediyesi 112 memur alac...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar