Zekeriya Ekinci yazdı: KEDİ, ŞİİR VE ŞAİR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zekeriya Ekinci yazdı: KEDİ, ŞİİR VE ŞAİR
Abone ol
Şair yazar Zekeriya Ekinci, sanat üzerine kedi ile olan diyaloglarını kaleme aldı.

“Şair, genel olan bilgilerle yetinemez;” dedim Lokum Kedi’ye.

Lokum Kedi, sözümü eli şakağında düşünce süzgecinden geçirdi. Dönüp bana baktı. Kaşıdı ensesini, derin bir nefes aldı. Karşıma geçip oturdu, birbirinin üstüne attı ayaklarını.

Lokum Kedi: “Her yeni eskiye karşı kendini ortaya koyar. Genel bilgi var olduğundan, eski olarak kabul edilir. Tüm sanat dallarında olduğu gibi sanatçı yeniyi yakaladığı an sanatçı olma unvanını kazanır. Demek ki şair, yenilikçi olduğu sürece şairdir.”

“Aslında şiir, edebiyat platformundan ayrı bir sanat olarak düşünülmelidir. Çünkü şiirin ufku çok geniş ve durağanlığı kabullenmeyen bir yapısı vardır. Temel anlamın aksine sözcüğe yeni anlamlar katan düş gücüyle geleceğe ışık tutar. Bilimde ilerlemiş toplumların geçmişinin şiir yüklü olması bundan olsa gerektir.”

Lokum Kedi biraz düşündü. Üst üste duran ayaklarını değiştirdi. Hafiften esnedi. Bakışıyla hoş etti yüzümü. Anlatımında mesleğimin gizi saklıydı sanki. Öğrenciden gelen soru karşısında bir eğitimci edası vardı her hâlinde. Ayaklarının üst üste oluşu, karşısındakine güven veren saygın bir öğretmenin el pençe duruşu gibiydi.

Lokum Kedi: “Sanat, bilimin yerine konmayan bir eylem biçimidir. Bilim, gerçeğin deney yoluyla birikimidir. Şiir sanatı, gelecek adına, özünde bir giz taşır. O gizin her okuyucuda okuma sonrası farklı bir dünya yaratması gerekir. Bu da imge dediğimiz dil ve dilin kullanım sonrasındaki yaratıdır. Aksi bir durum, çok kötü sunulmuş iyi niyetten başka bir şey olamaz. Diğer bir deyişle yazılan şiir değil, şiirimsidir. Zaten günümüz edebiyat platformunda şairimsilerden de geçilmiyor hani!..”

“Sevgili Lokum Kedi; belirttiğin gibi bilim, gerçeği kavramlar aracılığıyla ifade eder. Şiir, gerçeği büyük bir heyecan gücüyle bezenmiş imgelerle!...”

Lokum Kedi: “Sözünüzü kestiğim için bağışlayın! Şair, ressam ya da müzisyen; kendini ilk duyumlarının üstünde tutma ve izlenimlerini genelleştirme yeteneğindeyse sanatı amacına ulaşır. Konumuz şiir olduğu için şiir üzerinden örnekleme yapacak olursak eğer şiir, şairin düşünsel bakışına uyumlu imgelerle yazılmazsa başarısız olur.”

“Şimdi anladın mı imge yoksunu şiirlerin ağzımın tadını neden bozduğunu?...”


Van'da 28 Ekim 2020 tarihinde vefat edenlerÖnceki Haber

Van'da 28 Ekim 2020 tarihinde vefat eden...

VAHATUDER: Kapıköy Sınır Kapısı açılmalı!Sonraki Haber

VAHATUDER: Kapıköy Sınır Kapısı açılmalı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar