VAHATUDER: Kapıköy Sınır Kapısı açılmalı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
VAHATUDER: Kapıköy Sınır Kapısı açılmalı!
Abone ol
Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER), İran sınırında ve Van girişinde pandemiyle ilgili gerekli önlemler alınarak Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması talebinde bulundu.

VAHATUDER Yönetim Kurulu tarafından Van ekonomisi üzerinde önemli bir katkısı olan Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı’na ilişkin basın açıklaması yapıldı.

Ayanıs Tur binasında yapılan açıklamayı VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir yaptı. Tunçdemir, Kapıköy sınır kapısının açılması gerektiğini söyledi.

ŞUBAT AYINDAN BU YANA KAPALI

Kapının uzun süredir kapalı olduğuna dikkat çeken Tunçdemir, “Sizlerin malumu olduğu üzere Van Kapıköy Sınır Kapısı Şubat ayından bu yana pandemi nedeni ile kapalı tutulmaktadır. O dönem salgının tüm dünyada yayılması nedeniyle birçok sınır kapısı ile birlikte Kapıköy de tedbir amaçlı kapatıldı ve o zamandan beridir sadece istisnai durumda olan isimlerin giriş-çıkışları faaliyetleri yapılıyor. İlk dönemler İran’da vaka sayısının hızlı artması nedeniyle tedbir amaçlı kapatılan Kapıköy, geçen zaman içerisinde birçok sınır kapısı açılmasına, gidiş-gelişler başlamasına rağmen açılmadı. Yine yaz aylarında Van gibi yabancı turist potansiyeli olan birçok ile ziyaretler serbest hale getirildi ve turizmde kaybedilen hareketlilik nispeten de olsa kazanıldı.” dedi.

“KAYIPLARA NEDEN OLDU”

Sınır kapısının kapalı olduğu süre içinde ilde ciddi ekonomik kayıplara sebep olduğunu belirten Tunçdemir, şunları söyledi:
“Bu noktada sadece Van’ın değil ülkenin de önemli kapılarından birisi olan Kapıköy’ün kapalı kalması ise büyük kayıplar yaşattı. İlk dönemler Sahra Hastaneleri’nin kurulduğu ve hiçbir vakanın görülmediği Kapıköy Sınır Kapısı nasıl o günlerde çağrılar üzerine kapandıysa bugün de kentin çağrılarına kulak verilerek açılması gerekmektedir. Çünkü bir kesimi, bir sektörü değil Van’da ve bölgede yüzlerce sektöre can veren bir ticaret, bir geçim kapısıdır. Geçtiğimiz yıllarda modernize edilerek daha büyük bir hüviyete kavuşan Kapıköy sadece ithalat-ihracat değil turizm anlamında da kullanılan bir kapı olmuştur. Kapıköy’ün son yıllardaki hareketliliği kentin ekonomisine can vermiş, yapılan yatırımların yüzde 80’i İranlı turistlerin oluşturduğu hareketlilik nedeniyle yapılmıştır. Birbirinden önemli yatırımların gelmesine neden olan Kapıköy, pandemi öncesinde ciddi bir çıkış yakalayan Van’ın bu anlamda büyük kayıplar yaşamasına neden olmuştur. Elbette ki bu süreçte herkesin dediği gibi önemli olan can sağlığıdır. Fakat bizler görüyoruz ki devletimiz bu noktada tedbirleri yerinde uygulayan ve taviz vermeyen bir politika yürütmüştür. Bu Akdeniz ve Ege illerindeki turizm hareketliliği yaşandığı süreçte de böyle olmuştur. O illerde turizm yeniden canlanırken bölgenin gerek yerli gerek yabancı turizm hareketliliği ise tam anlamıyla dibe vurmuştur.”

“BATIDAKİ KAPILAR AÇIK”

Ülkenin batısında yer alan kapıların açık olduğuna dikkat çeken Tunçdemir, İran sınırının da gerekli kontroller sağlandıktan sonra açılabileceğini düşündüklerini ifade ederek şöyle devam etti:
“Pandemi o gün olduğu şekliyle sadece Doğu’dan, İran’dan gelen bir tehlike değil. Pandemi şimdi artık tüm dünyanın yüzleştiği bir gerçek. Birkaç aylık katı sınırlamalardan sonra tüm dünyanın belli tedbirler, önlemler ile hem mücadele edip hem günlük yaşamı devam ettirerek mücadele ettiği bir hastalık. Bu nedenle bizlerin de ekonomik çarkları dönmeli, ticareti devam etmeli. Bu süreçte en büyük kaybı yaşayan turizm sektörünün temsilcileri olarak bizler daha önce defalarca yapılan çağrıları bir kez daha seslendirmek istiyoruz. Van’ın can damarı olan Kapıköy, ivedilikle ve tedbirlerle kademeli olarak açılmalı. Sınırda yapılacak testler, alınacak önlemler ile iki ülke arasındaki gidiş gelişler başlatılmalı. Birçok ülkeye uçuş serbest hale gelmişken, bazı sınır kapılarında yeniden normalleşme yaşanırken, Bulgaristan sınır kapıları açıkken, Kapıköy’ün de açılması Van turizmcilerinin ve halkının genel talebidir. İki ülke arasında uçuşların da başladığı, uçak ile ülkemize giren bir İranlı’nın karayolundan Kapıköy üzerinden çıktığı düşünüldüğünde Kapıköy’ün daha fazla kapalı kalmasının çok da bir önleyiciliği kalmamıştır.”

“CUMHURBAŞKANIMIZA SESLENMEK İSTİYORUZ”

Konuyla ilgili olarak Van’a gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenmek istediklerini belirten Tunçdemir, şunları kaydetti: 
“Bizler de kentin turizmcileri olarak 31 Ekim 2020 Cumartesi günü Van’a gelecek olan Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde ve talimatları doğrultusunda Kapıköy’ün geçişleri kademeli olarak açılmalı. Tedbirlerle birlikte iki ülke arasındaki geçişler başlatılmalı ve kentin içinde bulunduğu krizin son bulması için bir başlangıç yapılmalıdır. Esnafın, tüccarın, turizmcinin, yatırımcının bu çağrısına kulak verilmesini ve Kapıköy ile ilgili birçok kurumun işbirliği yaparak çizdiği bir yol haritası ile açılması talebini bir kez daha buradan yapmak istiyoruz.”
Haber: Adil Harmancı - prestij


Zekeriya Ekinci yazdı: KEDİ, ŞİİR VE ŞAİRÖnceki Haber

Zekeriya Ekinci yazdı: KEDİ, ŞİİR VE ŞAİ...

Van'da ilk kez Sedef Kakma sergisi açıldıSonraki Haber

Van'da ilk kez Sedef Kakma sergisi açıld...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar