'Ya aşı ya da devlet desteği!'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Ya aşı ya da devlet desteği!'
Abone ol
Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, turizm sektöründe ciddi sıkıntıların ortaya çıktığına dikkat çekerek, “Aşı bulunmazsa bu işin çözümü zor. Ya aşı ya da devlet desteği, yoksa batarız” dedi.

Van’da, koronavirüs salgını nedeniyle iç ve dış seyahatte yaşanan durgunluk turizm sektörünü baskı altına almaya devam ediyor. Van’da çoğu otel ve restoran büyük sıkıntı yaşarken, kültür turları konusunda da henüz bir hareketlilik yok.

Turizmci esnafı, böyle devam etmesi durumunda iflasların başlayacağını söylüyor.  

‘İŞTEN ÇIKARILANLAR GERİ ALINMADI’

BM tarafından önceki gün yapılan açıklamada, turizm sektöründe 120 milyon kişinin işsiz kalabileceği belirtildi.
BM’nin açıklamasına dikkat çeken VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Doğrudur, dünya genelinde 120 milyon kişi işsiz kalabilir. Van’da da işten çıkarılanlar bir daha geri alınmadı, çünkü geri alacak durumda değil kimse, sigortalı olanlar İş-Kur’un verdiği bin TL ile geçimini sağlıyor. Devlet dönem dönem uzatıyor, o da nereye kadar gider? Halbuki daha önce hiç olmazsa asgari ücretle geçimini sağlıyordu” dedi. 

‘EN FAZLA ZARAR GÖREN TURİZMCİDİR’

Pandemi nedeniyle en fazla etkilenen sektörün turizm sektörü olduğunu belirten Tunçdemir, “Turizm sıfır, şu anda hiçbir şey yok. Otelci, acenteci, mesela biz bir-iki bilet satışıyla ne kadar ayakta kalabiliriz? Organizasyon yok, tur yok, gelen giden yok, bu gidişle batacağız. Şu anda en fazla zararı gören biz turizmcileriz. Ne kadar dayanacağız bilmiyorum.” diye konuştu.  

‘KAPALI İŞYERLERİ VAR’

Sektör bünyesinde hizmet veren bazı işyerlerinin kapalı olduğunu ifade eden Tunçdemir, şöyle dedi:
“Turizme yönelik işyerlerinin bir kısmı kapalı, açan oluyor ama o da kendi imkanlarıyla döndürebiliyor. Geçen hafta Gevaş’ta bir turizm tesisini ziyaret ettim. Açıyor ama kimse de yok. Turist olmayınca kimse oraya gitmez. Onun işi turizm endeksli. Yoksa Gevaş ilçe merkezinden kimse kalkıp oraya gitmez. Bu sektördeki işsizlik büyük sıkıntı.”

YA AŞI YA DA DEVLET DESTEĞİ

Sektörü eski konumuna getirecek olanın salgının tamamen ortadan kalkması olduğunu belirten Tunçdemir, bu süre içinde de devletin vereceği desteğin önemine dikkat çekti.

Bir süre önce verilen kredi desteğinin önümüzdeki günlerde taksitlerinin başlayacağını belirten Tunçdemir, şunları söyledi:
“Bir an önce aşı bulunmazsa durumlar daha da kötüye gidecek. Bir de devletin ciddi bir şekilde esnafı kollaması gerekiyor. Yani daha uzun vadeli kredi mi verecek, vergi borcu mu ertelenecek, başka şekillerde önünü mü açacak, bunların yapılması lazım. Şimdi gıdada bunu yapsa olmaz, şu anda en fazla iş gören gıda sektörüdür. En fazla zarar gören ise turizmdeki kollardır. Devlet destekleyecek ve sahip çıkacak, bu çok önemlidir. Ya bir an önce aşı bulunması, hayatın normale dönmesi ya da devletin dediğim şekilde destek çıkması, yoksa hepimiz batacağız, şu anda hepimiz kendi imkanlarımızla ayakta kalmaya gayret ediyoruz. Devlet 2-3 ay önce kredi verdi, herkes yedi, o da bitti, taksitler yarın-öbürgün başlayacak, nerden getirecek ödeyecek? Biz dedik ki 3-5 ay sonra salgın bitecek çalışıp ödeyeceğiz, ama o da yok. Gerçekten sektör çok kötü durumda.” Özel Haber: Adil Harmancı Prestij

Anahtar Kelimeler:
Çiftçi için son ‘yem bitkisi desteği’ uyarısı: 1 Eylül tarihini es geçmeyin!Önceki Haber

Çiftçi için son ‘yem bitkisi desteği’ uy...

Koronavirüs motasyona uğradı!Sonraki Haber

Koronavirüs motasyona uğradı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar