VİED: Engellilere yapılan temsili düğün törenleri engellilere uygulanan hak ihlalidir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
VİED: Engellilere yapılan temsili düğün törenleri engellilere uygulanan hak ihlalidir
Abone ol
Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED), engelliler adına yapılan temsili düğünlere tepki gösterdi. Dernek aktivistlerinden sosyal hizmet uzmanı Rıdvan Caniş, "Yapılan bu temsili düğünler Down'lu bireyleri istismar etmekte ve psikolojik açıdan derin hasarlar bırakmaktadır." dedi.

Vanmed (Van) - "Son zamanlarda engelli bireylere yönelik düzenlenen farkındalık günleri başta olmak üzere özel gün etkinlikleri ve faaliyetlerinde Down Sendrom'lu bireylere 'damatsız ya da gelinsiz' temsili düğünler yapılmaktadır." diyen VİED sosyal hizmet uzmanı Caniş, şunları aktardı:

"Bütün bireylerin şunları bilmesini isteriz ki yapılan bu temsili düğünler Down'lu bireyleri istismar etmekte ve psikolojik açıdan derin hasarlar bırakmaktadır. Elbette ki özel günlerde yapılan farkındalık etkinlikleri; engelli bireylerin kendilerini rahat ifade edebilmeleri, sosyalleşmeleri, eğlenmeleri ve sonraki süreçte ilgili kuruluşların engelli bireylerin sorunlarına çözümler üretebilmeleri açısından oldukça önemlidir fakat temsili düğünlerin yapılması ve temsilen Down Sendromlu bireylerin seçilmesi; beraberinde çok vahim sonuçlara yol açmakta, bireyin iç dünyasında ruhsal bunalımlara girmesine, evlilik ve sonrası süreçleri merak edip sorularına cevap bulamadığı için istismar edilebilir bir hassasiyete sebep olmaktadır. Konunun hassasiyetinin; tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, STK'ların ve özel kuruluşların nihayetinde farkında olmasını ve bu tarz etkinliklerin asla yapılmamasını önemle belirtmek istiyoruz.  

Engelli bireyleri güçlendirecek, aile ve yakınlarını bilinçlendirecek, istihdam edilebilirliklerini destekleyecek ve bireylerin yetenek ve yeterliliklerine göre eğitim modülleri oluşturacak faaliyet ve çalışmaların önemini ciddiyetle beyan ederiz”diyerek konu ile ilgili açıklamalarda bulundu . Temsili düğünler yerine Down sendromlu kişilere evlilik ve ilişki kavramlarını anlatmanın, anlamlı ilişkiler kurmak için desteklenmelerinin gerektiğini belirtiyor, temsili düğünlere bir an önce son verilerek, bu düğünlerin haberleştirilmemesini; Down sendromlu bireylerin gerçek ihtiyaçlarının dikkate alınmasını talep ediyoruz."


Van Gölü'ne sadece uzayda değil yerde de ilgi varÖnceki Haber

Van Gölü'ne sadece uzayda değil yerde de...

İHİK uygun görürse Öcalan'la görüşme olacak!Sonraki Haber

İHİK uygun görürse Öcalan'la görüşme ola...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar