Van Gölü'ne sadece uzayda değil yerde de ilgi var

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van Gölü'ne sadece uzayda değil yerde de ilgi var
Abone ol
Uzayda çekilen fotoğrafıyla dünya gündemine oturan Van Gölü için şimdi de birçok ülkede aktivistler ve gönüllüler tarafından duyarlılık etkinlikleri yapılıyor.

Vanmed (Van) - ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) 2021 yılında düzenlediği çevrim içi fotoğraf yarışmasında, uzaydan çekilen Van Gölü fotoğrafı, finale kalan iki fotoğraf arasından birinci seçilmişti.

Son yıllarda yaşanan kuraklık, kıyı işgali, katı atık yığılması ve kirlenme nedeniyle Van Gölü'nde su seviyesi ciddi oranda düştü. Binlerce ailenin geçim kaynağı olan göldeki tek endemik balık türü olan Van Balığı (İnci Kefali) yok olmayla yüz yüze geldi. Çevreye büyük bir koku yayan sudaki kirlenme nedeniyle turizm sektörü olumsuz etkilendi. Yüzülebilen alan giderek daraldı. Çok az bölgede rahat yüzülebiliyor. Uzaydan çekilen fotoğrafın dünya gündemine oturmasıyla gözler yeniden bu gibi sorunları yaşayan Van Gölü'ne çevrildi. 

Bisiklet etkinliğinin katkısı

Van Gölü Havzası'nda yer alan iller ve bölge turizmi için büyük önem taşıyan Van Gölü'nün korunması için Van ve Bitlis'te faaliyet gösteren kurumlar da var. Bunlardan biri de Vangölü Aktivistleri Derneği.

Van Gölü ve havzanın korunmasına yönelik çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenleyen Vangölü Aktivistleri Derneği, ayrıca her yıl 450 kilometre uzunluğundaki Van Gölü çevresinde bisiklet turu düzenliyor. Bisiklet turuna Türkiye'nin yanı sıra çeşitli ülkelerden aktivistler ve çevre gönüllüsü bisiklet tutkunları da katılıyor. Ayrılırken, yanlarına tanıtım materyalelrini de alıyorlar.

Dünyanın dört bir yanına "Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın!" yazdılar

Vangölü Aktivistleri Derneği'nin düzenlediği bisiklet etkinliğine katılan aktivist ve gönüllüler, ayrılırken yanlarına, üzerinde "Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın!" yazılı tişört ve pankartları da alıyor.

Son yapılan bisiklet etkinliğinden sonra ülkelerine dönen Van Gölü ve çevre dostları Van'dan aldıkları tişörtleri giyerek ülkelerindeki tarihi yerlerde "Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın!" pankartlarını açıyor.

İşte, bazı ülkeler!

Iguazú Şelaleleri-Brezilya

Mısır Piramitleri

Mısır'da piramitlerin önünde poz veren Van Gölü dostları üzerine "Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın!" yazılı tişörtler giyip aynı sloganın yer aldığı pankartları açtılar. Van Gölü dostu aktivist ve gönüllüler Van Gölü'ne dikkat çekmek için Brezilya'da Iguazú Şelaleleri'nde, Yunanistan'ın önemli tarihi mekanlarında da tişört giyip pankart açtı. 

Yunanistan

Vangölü Aktivistleri Derneği onursal başkanı Dr. Erdoğan Özel, birçok ülkede daha tarihi mekanlarda buluşan Van Gölü dostlarının duyarlılık oluşturmaya çalıştıkları söyledi. Özel, "Dünyanın bir çok yerinde Van Gölü farkındalığı yapılıyor. Özellikle Van Gölünü görenler afişimizi ve tişörtlerimizi her yerde açıp farkındalıklar yapıyorlar.İnsanlık mirası olan Van Gölü için çaba gösteren herkese teşekkür ediyoruz." dedi.

Haber: Adil Harmancı

 


76 yaşındaki hasta kadın tutuklunun serbest bırakılması talep edildiÖnceki Haber

76 yaşındaki hasta kadın tutuklunun serb...

VİED: Engellilere yapılan temsili düğün törenleri engellilere uygulanan hak ihlalidirSonraki Haber

VİED: Engellilere yapılan temsili düğün...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar