Van’da belediye ile esnaf arasında yaşanan kira tartışması TBMM’ye taşındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van’da belediye ile esnaf arasında yaşanan kira tartışması TBMM’ye taşındı
Abone ol
Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van Peynirciler Çarşısı esnafı ile Van Büyükşehir Belediyesi arasından yaşanan kira tartışmasını TBMM’ye taşıdı.

Milletvekili Murat Sarısaç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Sarısaç, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

Van’da halkın ve esnafın içinde bulunduğu ekonomik kriz, Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla birlikte derinleşmiştir. Özellikle salgından dolayı alınan tedbirlerle aylarca işyerleri kapalı olmasına rağmen kredi – faiz – kira- fatura vb. ödemeler, Van esnafını bugün de olumsuz etkilemektedir. Tarihi Peynirciler Çarşısı esnafı da salgının büyüttüğü krizin yanında kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi (VBB) tarafından mağdur edildiği kamuoyuna yansımıştır. Tarihi Peynirciler Çarşısı’nı ziyaretimde de işyeri sahipleri; artan kiralardan, iş yapamamaktan ve kiralara eklenen faizlerden şikâyet etmiştir.

Önceki Van Valisi ve kayyumu döneminde çarşı esnafına beş yıl boyunca zam yapılmayacağı söylenmesine rağmen kiralara astronomik düzeyde zam yapılmıştır. Bununla birlikte salgın sürecinde mülk sahipleri esnaftan kira almazken VBB ise kiraların derhal ödenmesini, ödenmediği takdirde dükkanların boşaltılacağını bildirdiği basında yer almıştır. Oysaki çarşı esnafı, salgın sürecinde iş yapamadıkları için peynirleri bozulmuş, büyük çapta zarara uğramışlardır. Bu nedenle Tarihi Peynirciler Çarşısı’nda bulunan 50 dükkandan VBB’ye ait 41 dükkanın esnafı büyük bir mağduriyetle karşı karşıyadır. Sosyal devlet olmanın sorumluluğu gereği; kiralarını ödeyemeyen esnaftan kira almak yerine faizlerin silinerek ödeme konusunda kolaylaştırıcı alternatif çareler bulunması elzemdir.”  

Sarısaç, Bakan Soylu’nun aşağıdaki soruları yazılı olarak cevaplamasını istedi:

“1 – Van’da Tarihi Peynirciler Çarşısı’nda esnafın astronomik oranda artan kiralarından ve kiralara eklenen faizden Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

2 - Van’da Tarihi Peynirciler Çarşısı esnafının yaşadıkları sorunlar hakkında tarafınıza ulaşan şikâyetler var mıdır? Mevcut şikâyet ve talepler hakkında neler yapılmıştır?

3 – VBB tarafından Tarihi Peynirciler Çarşısı esnafına, “kiraların ödenmemesi durumunda dükkanların boşaltılacağı” yönünde bildirimde bulunulduğu doğru mudur?

4 – Mülk sahipleri salgından dolayı esnaftan kira almazken Van Büyükşehir Belediyesi, kira ödemeleri konusunda esnafı neden mağdur etmektedir?

5 – Van Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Peynirciler Çarşısı esnafının sorunlarına hakkaniyetle bir çözüm bulacak mıdır? Hangi adımlar atılacaktır?”


Hüda-Par, Van’da çığ tehlikesine dikkat çektiÖnceki Haber

Hüda-Par, Van’da çığ tehlikesine dikkat...

140 saat kamera kaydı incelendi, 3 kişinin izi bulunduSonraki Haber

140 saat kamera kaydı incelendi, 3 kişin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar