Şengal Katliamı: Bir insanlık dramı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şengal Katliamı: Bir insanlık dramı
Abone ol
Şengal Katliamı: Bir insanlık dramı haberine ait detaylar

Haber Merkezi - Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamın üzerinden 6 yıl geçti.

Şengal Katliamının yıl dönümünde Ezidilerin acıları tazeleniyor. Irak Kürdistan Bölgesi’nin Şeyhan bölgesinde yaşayan Ezidiler bugün sabah saatlerinden itibaren IŞİD tarafından katledilenlerin yakınları, katliamın kurbanları için ağıt yakmaya başladı.

Her yıl Ezidi katliamının yıldönümünde Kürdistan Bölgesi’nde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresini saldırı düzenlemiş ve işgal etmişti. Binlerce Ezidi Kürt’ü öldürdü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 410 kişiyi ise kaçırdı.

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Hala binlerce Ezidi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yapılarak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.

Kürdistan Bölgesi hükümeti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları yakın tarihte yaşanmış bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütüyor ve uluslararası topluma Ezidilerin sesini duyurmak için çabalıyor.

2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan ‘Ezidileri Kurtarma Ofisi’ kuruldu. Bu ofis şu ana kadar kaçırılan 3 bin 509 kişiyi kurtarmayı başardı. Ancak kaçırılanların birçoğunun akıbeti hala bilinmiyor.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Diyanet ve Vakıflar Bakanlığı’na bağlı Ezidi İşler Genel Müdürü Hayri Bozani, “3 Ağustos 2014 ile 29 Temmuz 2020’e kadar IŞİD tarafından kaçırılan toplam 6 bin 417 kişiden bin 530’u kurtarıldı. Şu ana kadar 2 bin 887 Ezidi Kürdü ya IŞİD’in elinde bulunuyor ya da akıbetiyle ilgili her hangi bir bilgi yok” dedi.

IŞİD, Irak’ın ikinci en büyük kenti olan Musul’u kontrol ettikten sonra 03 Ağustos 2014’te Şengal ilçesine saldırarak yüzlerce Ezidi’yi katletmiş, binlerce kadın ve çocuğu da kaçırmıştı. IŞİD saldırılarından kaçan 10 binlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na sığınmıştı.

Ezidi Kürtler de 3 Ağustos 2014'teki saldırıyı "73’üncü ferman" olarak adlandırıyor.

13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen ağır bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alınmıştı.

Çağdaş tarihin en acımasız katliamı: Şengal

Başbakan Mesrur Barzani Şengal Katliamı’nın 6’inci yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Şengal Katliamı’nın Yeni çağda insanlığa karşı işlenmiş en acımasız suçlardan biri olduğunu ifade eden Barzani, bu saldırıların Kürdistan’ı ve halkını hedef alan geniş saldırıların bir parçası olarak nitelendirdi.

Başbakan Mesrur Barzani’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“IŞİD tarafından Şengal’in işgal edilmesi ve Ezidi kardeşlerimizin soykırıma uğramasının 6’ncı yılında, derin bir üzüntü ve kederle şehitleri anıyoruz. Söz konusu katliam nedeniyle binlerce masumu insan kaçırılıp göçe zorlandı.

Şengal ve çevresindeki katliam, insanlığa karşı işlenmiş en acımasız suçlarından biri olarak çağdaş tarihin sayfalarına kazındı. Bu teröristlerin Kürdistan halkına karşı başlattığı geniş saldırının bir parçasıydı. Ezidi kardeşlerimizin karşı karşıya kaldıkları bütün bu felaketler ve katliamlara rağmen dil, kimlik, kültür ve dinlerini korumaya devam ediyorlar.

Böylesi üzüntülü bir günde, Başkan Mesud Barzani liderliğindeki Şengal’i kurtarma operasyonunda kahramanca savaşan Peşmergelerin fedakârlıklarını anmak, Kürdistan halkının Ezidi kardeşlerimizin yardımına koşarak sergiledikleri duruşu da takdir etmek gerekiyor. Şengal’in normalleşmesi ve yeniden imarı için tarafların ellerini taşın altına koyup destek olmalıdır. Öyle ki hiçbir yabancı silahlı güç ve milis  Şengal’de kalmamalı. Söz konusu bölgelerin güvenliğini sağlamak için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümeti işbirliği sağlamalı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, kaçırılan Ezidileri kurtarmak ve geri getirilmeleri için çabalarını sürdürecektir. Bu vesileyle federal hükümetten Ezidi kardeşlerimizin mağduriyetlerini gidermek ve  göçzedelerin onurlu bir şekilde evlerine dönebilmeleri için yardım etmesi ve bu ortamı sağlamasını talep ediyoruz.

Şengal şehitleri olmak üzere tüm Kürdistan şehitlerini anıyor temiz ruhlarına selam gönderiyorum." (Kaynak: rûdaw)


Hakkari'de kaza: 5'i kadın 6 ölüÖnceki Haber

Hakkari'de kaza: 5'i kadın 6 ölü

48 gündür komadaki oğlu için mescitte geceliyorSonraki Haber

48 gündür komadaki oğlu için mescitte ge...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar