Haberimiz ses getirdi, Van'daki doktor sorunu TBMM'ye taşındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Haberimiz ses getirdi, Van'daki doktor sorunu TBMM'ye taşındı
Abone ol
Mehmet GÜLER - Van’daki doktor sorunu Sağlık Bakanı’na soruldu; Van’da tedavisi sürdüğü sırada çocuk nöroloji doktorunu beklerken hayatını kaybeden 2 yaşındaki Heval Temeş’ten haberdar mısınız? Van’daki çocuk nöroloji doktoru eksikliğini giderecek misiniz?

Vanmed’de yer alan 2 yaşındaki Heval Temeş isimli çocuğun Van’daki hastane yatağında nöroloji doktoru beklerken hayatını kaybettiği haberi yankı buldu.

Van Milletvekili Murat Sarısaç, konuyu TBMM’ye taşıdı.

Van’da neden Çocuk Nöroloji doktoru bulunmadığıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Sarısaç, önergesinde şöyle dedi:  

“Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu ulusal ve uluslararası metinlerde yer almasına rağmen bölgeler arası gelişmişlik farkı ve dengesiz hak dağıtımına bağlı olarak ülkenin her köşesinde sağlık hakkından yararlanma aynı ölçüde gerçekleşmemektedir. Özellikle Van, coğrafi büyüklüğüne ve nüfus yoğunluğuna rağmen sağlık hizmetinden yeterince yararlanamayan kentlerin başında gelmektedir. Çünkü birçok branşta hastanelerdeki doktor sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığı, özellikle kadın doğum ve çocuk hastalıkları ile çocuk yan dallarında yaşanan sıkıntının vatandaşları mağdur ettiğine; ilçe ve köylerden Van’a tedavi olmak amacıyla gelen birçok yurttaşın tedavi olmadan geri dönmek zorunda kaldığına veya günlerce sıra beklediğine yönelik şikâyetler söz konusudur.

Aldığımız bilgiye göre de; olması gereken doktor sayısı ile aktif çalışan doktor sayıları arasında ciddi bir fark olduğu, merkez ilçeler dışındaki ilçelerde acil servislerde doktor açığı bulunduğu, çocuk nöroloji, çocuk gastroenteroloji vb. yan dallarda doktor yokluğu veya çoğu dönem eksikliği yaşandığı, pandemiyle mücadelenin az sayıdaki hekimle yürütüldüğü anlaşılmaktadır. Bununla birlikte çevre illerden de birçok hastanın Van’a geldiği, gerekli sağlık hizmetini alamadığında batı illerinde gitmek zorunda kaldığı bilinmektedir.

Özellikle Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde Kanun Hükmünde Kararname’lerle (KHK) sağlık çalışanlarının ihraç edilmesi de bu sorunu derinleştirmiştir. Van'da ihraç edilen doktorların büyük çoğunluğunun dosyaları OHAL komisyonunda olup halen sonuçlanmamıştır. Bunun yanında yeni mezun olan doktorların göreve başlamaları Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği güvenlik soruşturmasından dolayı 8-10 ay gecikmeli gerçekleşmektedir.

Hakkari’de fasülye tanesinin nefes borusuna kaçması üzerine nefessiz kalan 2 yaşındaki Heval Temeş’in Van’daki tedavi süreci de doktor ihtiyacını gösteren son örnek olmuştur. Temeş’in babasının “Van’da çocuk nöroloji doktoru yok. Gelecek dediler ama hâlâ gelmiş değil. Oğlum 95 gündür yoğun bakımda.” sözleri de bunu gösteriyor. Üç ay boyunca tedavi gördükten sonra Temeş’in hayatını kaybetmesi, Van’daki sağlık sorunları ve ihtiyaçlarını yeniden gün yüzüne çıkarmıştır.”

Sarısaç’ın önergesinde, Bakan Koca’nın yazılı olarak cevaplamasını istediği sorular ise, şöyle:

“1 -  Van ili genelinde doktor ve personel eksikliği ve ihtiyaçlar hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır? Van’ın doktor ihtiyacı hakkında herhangi bir çalışmanı mevcut mudur?

2 – Van’da doktor sıkıntısının vatandaşları mağdur edecek derecede ciddi bir boyuta vardığı bilgisi tarafınıza rapor edilmiş midir? Buna yönelik atılmış bir adım var mıdır?

3 -  Van’da kadın doğum ve çocuk hastalıkları ile çocuk yan dallarında doktor ve personel eksikliğinin giderilmesi amacıyla herhangi bir çalışmanız var mıdır?

4 – Van’da tedavisi sürdüğü sırada çocuk nöroloji doktorunu beklerken hayatını kaybeden 2 yaşındaki Heval Temeş’ten haberdar mısınız? Van’daki çocuk nöroloji doktoru eksikliğini giderecek misiniz?

5 – Van’da iki yaşındaki Heval Temeş’in hayatını kaybetmesinde herhangi bir ihmal söz konusu mudur? Temeş’in tedavi sürecinde bütün olanaklar kullanılmış mıdır?

6 - Van'da ihraç edilen doktorlardan dosyası OHAL komisyonunda bekleyen doktor sayısı kaçtır? Söz konusu dosyaların sonuçlandırılması amacıyla herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

7 – Van’da mecburi hizmetini tamamlayan doktorların ayrılmaması amacıyla çalışma koşullarının düzeltilmesine yönelik herhangi bir çalışma var mıdır? Bu kapsamda alınan tedbirler nelerdir?

8 - Çevre iller dahil, Van’ın ilçe ve köylerinden Van’a tedavi olmak için gelen vatandaşlarımızın hastanelerdeki personel eksikliğine bağlı olarak tedavi olmadan döndükleri veya günlerce sıra bekledikleri belirtiliyor. Vatandaşlarımızın maddi sıkıntılarının göz önüne alınıp mağduriyetlerini gidermeye yönelik bir çalışmanız var mıdır?” 


Türkiye'de koronavirüsten 68 kişi hayatını kaybettiÖnceki Haber

Türkiye'de koronavirüsten 68 kişi hayatı...

Tandır EkmeğiSonraki Haber

Tandır Ekmeği

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar