Kürt aydın yazar Musa Anter'in ölüm yıl dönümü dolayısıyla Van Barosu tarafından anma etkinliği düzenlendi.
Vanmed (Van) - Musa Anter, 20 Eylül 1992 yılında Diyarbakır'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
Kürt aydın ve yazar Musa Anter'in katledilişinin 31'inci yıl dönümü dolayısıyla Diyarbakır Seyrantepe'de öldürüldüğü sokakta ve mezarı başında anma etkşnlikleri yapılırken, Van'da da Van Barosu tarafından film gösterimi ve panel şeklinde bir etkinlik düzenlendi.
Diyarbakır Sur'da 2015 yılında Dörtayaklı Minare yanında basın açıklaması yaparken keskin nişancı ateşiyle hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin adının verildiği Konferans Salonu'nda yapılan etkinliğe STK ve siyasi parti temsilcileri, baro üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Hayatını kaybeden basın mensupları için yapılan bir dakikallık saygı duruşu ardından Aydın Orak'ın çekimini yaptığı Musa Anter filminden kısa bir kesit gösterime girdi.
Daha sonra Van Baro Başkanı Sinan Özaraz, Musa Anter'in yaşam felsefesi, doksanlı yıllarda yapılan gazetecilik ve günümüzde basına yönelik gerçekleşen baskılara yönelik bir değerlendirme konuşması yaptı.
Ardından gazeteci yazar Roni Nasır Kaya'nın hazırladığı 90'lı yıllarda çalışan gazetecilerin tanıklıklarından oluşan "O Hal'de Gazetecilik" adlı film gösterime girdi.
İzleyicilerin büyük ilgisini çeken yaklaşık 1 saat süreli film ardından panele geçildi.
Moderatörlüğünü gazeteci yazar Oktay Candemir'in yaptığı panelde konuşan gazeteci Adil Harmancı, özellikle Kürt gazetecilerin neden baskılara maruz kaldığı ve bu baskıların nasıl son bulabileceği üzerine kısa bir değerlendirme yaptı. Kürt sorunu tartışmaları sürdükçe basına ve diğer tüm muhalif kesimlere yönelik baskıların da durmayacağını, bunun yeri geldiğinde öldürme, yeri geldiğinde tutuklama şeklinde olacağını kaydeden Harmancı, yaşanılanların sadece hikaye olarak kalmaması, yol gösterici olması gerektiğinin altını çizdi.
Gazeteci yazar Roni Nasır Kaya da neden böyle bir araştırmaya ve belge oluşturmaya ihtiyaç duyduğunu ve nerede hangi gazetecilerle nasıl bir çalışma yürüttüğünü anlattı. Kaya, belgeselin, bölgede yapılan gazeteciliğe uzak olan batıda çalışan gazetecilere bir fikir sağlayacağını umduğunu sözlerine ekledi.
Etkinlik plaket sunumu ve Roni Nasır Kaya'nın O HAL'de Gazetecilik adlı kitabını okurlar için imzalamasıyla son buldu.
Haber: Poyraz Ali Harmancı
Yorum Yazın