‘Van Gölü’ konulu panel düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
‘Van Gölü’ konulu panel düzenlendi
Abone ol
Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) ile Doğaya Güç Kat Derneği tarafından ‘Dünya Sulak Alanlar Günü’ dolayısıyla Van Gölü’nü esas alan “Van Gölü, Önemi, Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı panel düzenlendi.

Vanmed (Van) - Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele akademisyenler, yazarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti yetkilileri katıldı.

 

Açılış konuşmaları

Panelin açılış konuşmasını yapan Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, sulak alanların, kurutulması gereken bataklıklar olarak algılandığını, ancak bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu söyledi. 

Sulak alanların önemine dikkat çeken Kalçık, “Sulak alanlar, Doğu Anadolu gibi orman yoksunu bölgelerde hayati düzeyde bir öneme sahiptir. Çünkü gerekli olan oksijen bu alanlardan karşılanmaktadır. Türkiye’nin sahip olduğu kuş türü sayısı 515 olarak tahmin edilmektedir. Sulak alanlar kuş türleri ve balık türleri açısından hayati öneme sahiptir.” Dedi.

Sulak alanların kimyasal madde serpilerek, molozla doldurulup direkler dikilerek işlevsiz hale getirildiğini ifade eden Kalçık, şunları kaydetti:

Maalesef sulak alanlarımıza çok fazla sahip çıkmıyoruz. Sulak alanların korunması için yasalar çıkartılmaktadır. Ancak sulak alanların yok olması engellenememektedir. Birçok sulak alanlar yok olmaya yüz tutmuştur. Tuz Gölü önemli oranda yok almaktadır. Bu durum Van ve Erçek Göllerinde yaşanan flamingolara için de benzer tehditler taşımaktadır. Geç olmadan bunun önüne geçilmelidir. Bunun için öncelikli olarak yıllardır devam eden yanlış politikalara son verilmeli, sulak alanlarımız yanlış politikalara kurban edilmemelidir.

Doğa Araştırmaları Derneği’nden Güler Bozok da sulak alanların Ramsar Listesi’ne girebilmesi için gerekli olan kriterler ve Ramsar Sözleşmesi hakkında bilgiler verdi.

 

‘Koruyamazsak suç işlemiş olacağız’

Doğaya Güç Kat Derneği Başkanı Osman Erdem ise, şunları aktardı:

Susuz hayat olmuyor. En büyük değerlerimizden bir tanesi sulak alanlarımızdır. 20 yıldır doğa koruma kanunu çıkartılamıyor. Bunun için Doğaya Güç Kat Derneğinin daha da çabacı olması gerekmektedir. Tuz Gölü’nde iki binin üzerinde yavru kuş susuzluktan öldü. Bu gibi şeylerin önüne geçmek ve bu durumları sık sık gündeme getirebilmek için bu gibi önemli günleri değerlendiriyoruz. Sorunları gündeme taşıyor ve gücümüze güç katmak istiyoruz. Bu önemli günde Van Gölü’nü konuşmayı planlıyoruz. Bu alanları koruyamazsak çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara karşı çok büyük bir suç işlemiş olacağız. Umarım bu alanda başarılı olur, sulak alanları korur ve tüm canlıların daha rahat bir nefes almalarını sağlarız.

 

Panele geçildi

Yapılan açılış konuşmaları ardından panele geçildi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Nihan Yazgan Tavşanoğlu’nun yaptığı ‘Van Gölü, Önemi, Sorunları ve Çözüm Önerileri’ başlıklı panelde, Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Harun Aydın, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden (Van YYÜ) Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Doğa Araştırmaları Derneği’nden uzman biyolog Ömral Ünsal Özkoç, Doğaya Güç Kat Ağ Koordinatörü Osman Erdem, TMOBB’dan Ahmet Göksoy, Van Barosu’ndan Ümit Avcı uzmanlık alanlarına göre birer sunum gerçekleştirdi.

Panel, soru-cevap bölümüyle son buldu.

Haber: Adil Harmancı

 


Angelina Jolie ve Nadia Murad, Şengal’i ziyaret ettiÖnceki Haber

Angelina Jolie ve Nadia Murad, Şengal’i...

Metin Uca'ya gözaltı: Gerekçe, tiyatro oyunundaki diyalogSonraki Haber

Metin Uca'ya gözaltı: Gerekçe, tiyatro o...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar