Van Çev-Der: ‘Suyumuza, toprağımıza, havamıza sahip  çıkalım’

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van Çev-Der: ‘Suyumuza, toprağımıza, havamıza sahip  çıkalım’
Abone ol
Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) tarafından ‘Dünya Kıyı Temizleme Günü’ dolayısıyla basın açıklaması yapıldı.

Vanmed (Van) - Van Gölü kirliliğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

“Kıyı temizliği bir güne bağlı temizlenmesi değil kirletilmemesi her zaman temiz kalması gerekiyor. İlimizde Van Gölü her gün kirletiliyor. Kirlilikle ilgili faktörlerin bilimsel tespitinin yapılması ve çözümlerin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor. Van Gölü Havzasındaki yerleşim yerlerinin kanalizasyon atıklarının özellikle yerleşim alanlarında geçen akarsuların Van Gölü’ne dökülmesi engellenmelidir.

Tüm yerleşim alanlarda acilen ileri biyolojik arıtmaların yapılması, denizimize hiçbir şekilde kanalizasyon ve evsel atıkların bağlantılarının olmaması gerekmektedir. Van Gölüne akan irili ufaklı dereler aracılığıyla denizimize akan suların filtrelenmesi,  evsel ve kanalizasyon atıklarından arındırılması gerekmektedir. Göle akan suların gölün eko sistemine zarar vermesi sebebiyle bu sularında arıtılması gerekmektedir.

Van Gölü çevresinde başta resmi kurumlar olmak üzere, mülki amir, kanun koyucular kıyı işgaline koydukları kanun ve yasalara uymaları (3621 Sayılı Kanuna uymaları) gerekiyor. Doğadaki tüm canlıların ortak kulanım alanı olan göl kimsenin tekelinde değil. Ticari bir meta olarak kullanılmamalı kıyılar tüm canlılara açık olmalıdır.

Van Gölü kıyısında yer alan sazlıkların, üreme alanları olduğu ve sazlıkların suyu filtre etme gibi özelliği olduğu, Van gölünün cankurtaranlık olduğu gerçeği ile sazlık alanlara göl dolgusunun yapılmaması son derece önemlidir. Tüm belediyelerde Hafriyat Yönetmenlikleri uygulamaya geçirilmelidir. Sazlık alanlardaki canlı habitatların yaşamı içinde bu alanlarda ilaçlanma, çöp vb. uygulamaların yapılmaması gerektiğini unutulmamalıdır.

Van denizinde bulunan dünyanın en büyük mikrobiyoletlerin korunmasının sağlanması Van denizi ekonomik ve turistik değer olarak ön görülmelidir.

Van Çev-Der olarak doğaya, insana ve tüm canlılara yapılan her türlü tahakküme ve ekolojik tahribatlara karşı tüm toplumu ekolojik toplum felsefesi ile duyarlılığa davet ediyor, suyumuza, toprağımıza, havamıza sahip çıkmaya davet etiğimiz ve temizlikten çok kirletmememiz gerektiğinin altını çiziyoruz”


Mühendisler:  ‘Boşuna mı okuduk!’Önceki Haber

Mühendisler:  ‘Boşuna mı okuduk!’

Van’ın doğalgaz sorunu Bakan Bayraktar’a sorulduSonraki Haber

Van’ın doğalgaz sorunu Bakan Bayraktar’a...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar