Van Balığı göç yolunda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van Balığı göç yolunda
Abone ol
Bazı kaynaklarda adı İnci Kefali olarak da geçen sodalı suda yaşayabilen dünyadaki tek endemik tür olan Van Balığı için üreme göçü başladı.

VANMED (VAN) - Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayan ancak tatlı sularda üreyebilen Van Balığı, 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında üremek için göle akan tatlı su kaynaklarına doğru göç ediyor.

Suyun akış yönünün tersine hareket eden ve akrobatik hareketlerle engelleri aşarak ilerleyen balıklar, kuytu yerlere ve dere yataklarındaki kayalıkların arkasına yumurtalarını bırakıyor. Yaklaşık üç aylık süre içinde burada büyüyen yavru balıklar daha sonra yaşam alanı olan Van Gölü'ne dönüyor. 

Göç sırasında müthiş bir seyir zevki veren balık göçü nedeniyle her yıl Balık Bendi'nde festival düzenleniyor. Bazı STK'lar etkinlik gerçekleştiriyor.

Balığın göçü nedeniyle ayrıca avlanma yasağı ilan ediliyor. Valilik ve diğer kurumlar, kendi sorumluluk ve yetki alanlarında önlemler alıyor. Yasak nedeniyle satış gerçekleştirilmediği gibi, fırınlar da balık kabul etmiyor.

Son yıllarda alınan önlemler nedeniyle gölde balık sayısı giderek artıyor. 

Van Balığı, yaklaşık 15-20 bin ailenin geçim kaynağı durumunda.

 


Valilik uyardı: Kuvvetli yağışa dikkat!Önceki Haber

Valilik uyardı: Kuvvetli yağışa dikkat!

İngiltere parlamentosu 'dünyanın en sert sigara yasaklarından' birini oylayacakSonraki Haber

İngiltere parlamentosu 'dünyanın en sert...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar