VAHATUDER: İlçe müzeleri kurulsun!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
VAHATUDER: İlçe müzeleri kurulsun!
Abone ol
Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER), her ilçede yer alan tarihi ve doğal değerlerin turizme kazandırılması ve her ilçede müze kurulması için girişim başlattı. VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, konuyla ilgili olarak bugünlerde ilçe belediye başkanları ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yaklaşık 7 bin yıllık Urartu medeniyeti başta olmak üzere Asur, Med, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserlerle adeta bir açık müze olan Van’da her ilçede bu dönemlere ait eserlere, doğanın üretimi olan şelale, traverten, akarsular, yaylalar ve yöresel değerlere rastlamak mümkün. 

BAZI ÖNEMLİ DEĞERLER

Van Gölü’nün başlı başına bir turizm değeri olduğu Van’da, ilçelerindeki turistik değerlerin bazılarını şöyle sıralamak mümkün:
Gevaş’ta Akdamar Adası ve Kilisesi, Nene Hatun Türbesi, Selçuklu Mezarlığı, Muradiye’de ünlü şelale, Şeytan Köprüsü, Başkale’de travertenler, Bartalameos Kilisesi, Tuşba’da Van Kalesi, Toprakkale, Eski Van evleri, Bahçesaray’da Fekiye Teyran Türbesi, satranç geleneği, ünlü yaylalar, Çatak’ta Kanispi, han ve kiliseler, vb.

VAHATUDER’DEN ÖNEMLİ GİRİŞİM

İlçelerde bulunan bu tarihi değerlerin turizme kazandırılması için VAHATUDER tarafından girişim başlatıldı.
Bu kapsamda dernek yetkilileri, ilçe belediyeleri ile görüşme gerçekleştirerek o ilçede bulunan tarihi yerlerin çevre düzenlemesi ile restorasyonlarının yapılmasını ve devam eden çalışmaların bir an önce bitirilmesini talep ediyor.  

GÜRPINAR BELEDİYESİNE ZİYARET

Başlattıkları girişimle ilgili bilgi veren VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, geçtiğimiz hafta Gürpınar ilçe belediyesi ile görüştüklerini söyledi.

Gürpınar’daki turizm değerleri ile ilgili görüşlerini açıkladıklarını belirten Tunçdemir, “Gürpınar’da Çılaş (40 Değirmen) restore edilip çevre düzenlemesi yapılıp turizme kazandırılmalı. Şamran Kanalı turizme kazandırılabilir. Norduz yaylası hakeza. Hoşap Kalesi ve çevresi projesinin tamamlanması lazım. Bunları kendilerine ilettik. Diğer ilçe belediyelerini de tek tek ziyaret edeceğiz” dedi. 

HER İLÇEDE MÜZE 

Van’ın 7 bin yıllık bir medeniyetler kenti olduğunu ve dünyada özel bir yere sahip olduğunu belirten Tunçdemir, hem tarihi zenginliğiyle hem de doğal ve yerel değerleriyle her ilçenin adeta bir açık müze olduğunu söyledi.

Bu değerleri ilçe müzelerinde ayrı ayrı bir araya getirmenin Van turizmine büyük bir katkı sağlayacağını ifade eden Tunçdemir, “Bu değerler dünyanın neresinde var, Urartular bir tek burada bin yıllarca yaşamış, müthiş eserler bırakmış. Eskide İran’ı ziyaret eden yabancı turistler sırf Urartu için Van’a uğramadan gitmezlerdi. O nedenle bunu değerlendirmemiz gerekiyor, her ilçede açık ve kapalı müze kurmak, arşiv oluşturmak mümkün ve bu çalışma her bir ilçenin tanıtımına, Van’ının tanıtımına ve dolayısıyla Van turizmine çok büyük bir katkı sağlayacak” diye konuştu.

İRAN İLE SPOR MÜSABAKALARI

Tunçdemir, Van ile İran’ın sınıra yakın illeri arasında spor müsabakaları da düzenlenebileceğini söyledi.
Bunun için de ziyaretlerinde yetkililere görüşlerini dile getirdiklerini belirten Tunçdemir, şöyle dedi:
“Van turizme katkı anlamında Van sınırına yakın İran kentleri ile spor müsabakaları ve kültürel faaliyetler de yapılabilir. Mesela futbol, voleybol, basketbol, güreş müsabakaları ve sanatsal faaliyetler; resim, müzik, tiyatro, sinema gibi faaliyetler de yapılabilir.” Özel Haber: Adil Harmancı Prestij


Türkiye'de Koronavirüsten 65 kişi daha hayatını kaybettiÖnceki Haber

Türkiye'de Koronavirüsten 65 kişi daha h...

Van'da gözaltına alınan 2 kişinin helikopterden atıldığı iddia edildi, Valilik "kayalıklardan düştü" açıklaması yaptıSonraki Haber

Van'da gözaltına alınan 2 kişinin heliko...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar