Savaş uçakları Türkiye'nin yerleşmek istediği üssü vurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Savaş uçakları Türkiye'nin yerleşmek istediği üssü vurdu
Abone ol
Savaş uçakları Türkiye'nin yerleşmek istediği üssü vurdu haberine ait detaylar

Haber Merkezi - Savaş uçaklarının dün gece Libya'da Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) kontrolündeki Vatiyye hava üssünü bombaladığı bildirildi. Vatiyye üssüne kısa süre önce Türk Hava Kuvvetleri tarafından HAWK hava savunma sistemi yerleştirildiği iddia edilmişti.

Reuters’in ülkenin doğusundaki güçlerin komutanı Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’ndan (LNA) askeri bir kaynağa dayandırdığı habere göre, stratejik öneme sahip olan Vatiyye hava üssü, henüz “kime ait olduğu bilinmeyen” savaş uçakları tarafından bombalandı.

Hava üssünün yakınındaki Zintan kasabasında yaşayan bir kişi de, üsten patlama seslerinin duyulduğunu söyledi.

Başkent Trablus'un yaklaşık 125 kilometre güneybatısında bulunan Vatiyye Askeri hava üssü, Mayıs ayında Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) tarafından yeniden kontrol edilmişti.

Stratejik üssün Hafter güçlerinden geri alınması ile Trablus’a yönelik 14 aylık taarruz kırılmış ve Libya Ulusal Ordusu kıyı boyunca geri çekilmek zorunda kalmıştı.

Üssün UMH güçlerinin komtrolüne girmesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hava desteği hayati önem taşıyordu.

Türk Hava Savunma Sistemi kurulmuştu

Vatiyye, Türkiye’nin Libya’da kalıcı askeri üs haline getirmek istediği yerlerden biriydi.

TSK’ya yakınlığı ile bilinen Savunma Sanayi ST com adlı sitede dün yer alan haberde, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan HAWK Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sisteminün (HSFS), Vatiyye Hava Üssü’ne konuşlandırıldığı belirtilmişti.

Daha önce Reuters’e konuşan bir Türk kaynak, Türkiye ile Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında, ülkedeki iki askeri üssün Türkiye tarafından kullanılmasına yönelik görüşmeler yapıldığı bildirilmişti.

Sözkonusu kaynak, bu üslerin Misrata kentindeki deniz üssü ile Vatiyye Hava Üssü olduğunu belirtmişti.

Cuma günü Libya’yı ziyaret eden Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Sonuna kadar da burada olmaya devam edeceğiz. Libyalı kardeşlerimizle beraberiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın, bundan da vazgeçmemiz söz konusu değil" demişti.

Libya'da Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu da, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Mısır tarafından destekleniyor. Geçen yıl Trablus'a doğru ilerleyen Hafter güçlerine Mısır ve BAE hava desteği vermişti.

Ayrıca geçen ay ABD’li yetkililer, Rusya'nın Suriye üzerinden Hafter’in kontrolündeki üslere en az 14 adet MiG29 ve Su-24 savaş uçağı gönderdiğini açıklamıştı.


Türkiye'de 19 kişi koronavirüsten hayatını kaybetti, 7 ilde vakalar arttıÖnceki Haber

Türkiye'de 19 kişi koronavirüsten hayatı...

Real, Bilbao'ya şans tanımadıSonraki Haber

Real, Bilbao'ya şans tanımadı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar