Şair-Yazar Zekeriya EKİNCİ Antalya Film Festivalini yazdı: HALKIN FESTİVALİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şair-Yazar Zekeriya EKİNCİ Antalya Film Festivalini yazdı: HALKIN FESTİVALİ
Abone ol
"Daha önce de altını çizdiğim gibi Türkiye’nin Hollywood’u olan Antalya Altın Portakal Film Festivali yaban ellere bırakılmamalıdır."

Şair-Yazar Zekeriya EKİNCİ -

Güzel anılarla yüklü bir festivali daha geride bıraktık. 

Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması son gösteriminde Fikret Reyhan’ın Çatlak ve Derviş Zaim’in Flaşbellek filmini izledikten sonra gözler jürinin vereceği karara yöneldi.

Tankut Kılıç’ın Dersaadet Apartmanı, Derviş Zaim’in Flaşbellek, Tunç Şahin’in İnsanlar İkiye Ayrılır ve Atalay Taşdiken’in Kar Kırmızı filmleri hafızalardan kolay silinmeyeceğe benzer.

Dersaadet Apartmanı’ındaki oyunuyla Hüseyin Hüsnü Karşın, İnsanlar İkiye Ayrılır filmindeki oyunuyla Burcu Bircik ve Pınar Deniz, Kan Kırmızı filmindeki oyunuyla Mehmet Usta, Yasin Çetin ve Barış Gördağ’ın Koku filmindeki oyunuyla Nergis Öztürk, Reis Çelik’in Ölü Ekmeği filmindeki oyunuyla çocuk oyuncu Tarkan Omarov ve Ziyaddin Aliyev, Orçun Benli’nin Gelincik filmindeki oyunuyla Ahmet Mümtaz Taylan belki de en başarılı rolleriyle seyircinin karşısına çıktılar.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, Hollywood tarzı filmlere en iyi film ödülü verilmesinden kaçınılır, nedense! Film öncesi bunu Yönetmen Şerif Gören’le paylaştım. İnsanlar İkiye Ayrılır filmdeki başarıdan söz ettim. Bir üst tabakaya hitap ediliyor olacak ki daha çok jüri dışındaki mesleki kuruluşlarca en iyi film ödülüne layık görüldüğünü bu tarz filmlerin imasında bulundum. Sayın Gören bunu doğruladı. Bu nedenle en iyi film ödülü bazen hiç beklenmedik bir filme verildiğinde şaşmamak gerektiğinin altını çizmeliyim.

Festivalin son iki gün gösteriminde iki film damgasını vurdu beyazperdenin beyazına.

Filmlerden biri plansız yapılaşmaya isyan eden ve teslimiyeti kabul etmeyen fizik profesörü Altan’ın (Hüseyin Hüsnü Karşın) mücadelesi çerçevesinde İstanbul’un inşaata dönüştüğü görüntüsünü çerçeveye alan Dersaadet Apartmanı, diğer ise Flaşbellek. Gerçi İstanbul’un inşaata dönüşen ya da plansız yapılaşma dediğimiz olgu diğer birçok filmde de ileti olarak yerini almış bulunmakta. Ne var ki hiçbiri Dersaadet Apartmanı filmindeki gibi başarılı bir uyarlama şansını yakalama şansına sahip olamamıştır.

Flaşbellek filmiyle Derviş Zaim yeni bir başarıya imza atar. Oyuncular Arap kökenli olduğundan filmi alt yazılı izledik. Kurgu gerçek bir hikâyeden. Suriyeli bir asker olan Ahmet (Saleh Bakri), rejimin sivillere ve muhaliflere uyguladığı şiddeti kabullenmeyerek bu şiddeti belgeleyen on bir bin fotoğrafı kaydettiği flaşbellek ile yurt dışına kaçış serüveni konu edinir. Zaim, savaşan gruplardan özellikle Işid’in tavrını çok net ortaya koyarken Esat rejiminin vahşetini de gözler önüne sermekten geri durmaz. 125 dakika uzunluktaki filmin ne zaman bittiği anlaşılmaz. Film karelerinin yarattığı heyecan, seyircinin nefes alışverişinde belli eder kendini. Efekt görüntülerin gerçeğe yakınlığı şaşırtıcıdır. Zalimin zulmü hakeza!... Ne var ki Suriye politikası konusunda üstü kapalı birçok bilinmeyenli denklemin çözümü de perdeye aktarılmaktan geri durulmaz.

Daha önce de altını çizdiğim gibi Türkiye’nin Hollywood’u olan Antalya Altın Portakal Film Festivali yaban ellere bırakılmamalıdır.

Halkın festivali olan Altın Portakal’da emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Beklentim, gelecek yıl 58.si yapılacak festivalin gerçek özüne kavuşmasıdır. Gelecek yıl film ibadethanesi festivalin bir sinema salonunda buluşmak dileğiyle…


Van Gölü'ne kuşbakışı yolculukÖnceki Haber

Van Gölü'ne kuşbakışı yolculuk

Van'da 10 Ekim 2020 tarihinde vefat edenlerSonraki Haber

Van'da 10 Ekim 2020 tarihinde vefat eden...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar