Prof. Dr. Ahmet Özer yazdı: Dijital Ölümsüzlük

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof. Dr. Ahmet Özer yazdı: Dijital Ölümsüzlük
Abone ol
Prof. Dr. Ahmet Özer: DİJİTAL ÖLÜMSÜZLÜK

Herkesten “E=mc2” gibi bir formül bulmasını, bir “Mona Lisa” yapmasını ya da “Ne kadınlar sevdim zaten yoktular” gibi bir dize yazmasını beklemek gerçekçi değil.

Bu yüzden, geride bir eser bırakarak “ölümsüzleşmek” zor. Bazıları başka bir çözüm bulmuş: Öldükten sonra bedenlerini dondurmaya karar vermişler. “Yüz yıl sonra teknoloji geliştiğinde beni tekrar canlandırırlar. O zamana kadar hastalığıma da çare bulunmuş olur, uzun bir hayat yaşarım” diye düşünmüşler. ABD’de bugüne kadar 250 kişi bu şekilde dondurulmuş.

Eskiden tüm bedeni dondurmak 200 bin dolar iken, fakat son zamanlarda bu işi yapan şirketlerin sayısı artınca, fiyatlar 35 bin dolara kadar düşmüş. Şirketlerin dondururken kullandıkları yöntemler, yüz yıl sonra yeniden canlandırılmaya uygun mu? Dondurulmuş bedenler 100 yıl boyunca gerçekten korunabilir mi? Kim bilebilir.

Başka bir husus da sizin bir kopyanız olarak yaratılan dijital mekanizmaların sizin yerinize iş yapması, sohbet etmesi, ilişki kurması. Öyle şey olur mu demeyin. Oluyor maalesef. Bu iş için kurulmuş şirketler bile var.

Ne mi yapıyor? Önce sizi analiz ediyorlar. Sosyal medyadaki paylaşımlarınızı, beğenilerinizi, yazdıklarınızı inceliyorlar, sonra size uzmanlar gönderiyorlar. Bun uzmanalar profilinizi çıkarıyor. Ardından bir yapay zekâ programı yaratıyorlar. Bu yazılım “dijital kopyanız” oluyor. Sizin gibi konuşan, espri yapan, öğüt veren bir yapay zekâ yazılımı… Son aşamada sizden “dijital kopyanızla” arada sohbet edip onu eğitmeniz isteniyor, sizi doğru temsil etsin diye. Siz öldükten sonra dijital kopyanız yaşamaya devam ediyor. Sonsuza kadar.

Ne mi yapıyor? Sosyal medyada, Facebook’ta, Twitter’da paylaşım yapmaya devam ediyor. Çocuklarınızla, torunlarınızla sohbet ediyor. Öğütler veriyor. Bir süre sonra, seslerimizi de sentezleyecekler. Böylece bizden sonrakiler, dijital kopyamızla sadece yazışmayacak, sohbet de edebileceklermiş. Cep telefonunuzda yapay zekâ yazılımı “Siri” ile sohbet etmek yerine, büyükannenizin sesini duyduğunuzu hayal edin: “Terli terli soğuk su içme dememiş miydim sana evladım. Hasta olacaksın.”

Yapay zekâdaki gelişmeler, birbirinden ilginç projeleri gündeme getirecek.

“Bu işin sonu yok” diyor uzmanlar, “Shakespeare’ler, Sokrates’ler, Marx’lar, Einstein’lar bıraktıkları eserler incelenerek yeniden canlandırılacak.”Kiminle sohbet etmek isterdiniz? Marx, Hegel, Kant, Schopenhauer, Freud, Adorno? Ölmüş filozofları birbirleriyle sohbet ettirmek de ilginç olacaktır. Peki ya Marx’ı canlandırsak... Kapitalizmin dünyayı ne hale soktuğunu görünce ne derdi acaba üstat[1]? (Devam edecek)

[1] Hakan Kara, Cumhuriyet, 21.08.2016


İşitme engelli STK'lar için eğitim semineri düzenlendiÖnceki Haber

İşitme engelli STK'lar için eğitim semin...

Hayvancılık yatırımlarına hibe desteği geliyorSonraki Haber

Hayvancılık yatırımlarına hibe desteği g...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar