Patrik Maşalyan: Ayasofya’da Hristiyanlara bir köşe tahsis edilseydi dünya barışı için bir resim olabilirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Patrik Maşalyan: Ayasofya’da Hristiyanlara bir köşe tahsis edilseydi dünya barışı için bir resim olabilirdi
Abone ol
Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Ayasofya’nın cami yapılmasına ilişkin olarak, “Biz demiştik ki aslında o kilise, cami ve müze olan bir anıt yapıdır. Dünya barışı için çok daha güzel bir resim olabilirdi, eğer orada Hristiyanlara da bir köşe tahsis edilseydi ve onlarda ibadetlerini yapabilselerdi.” ifadesini kullandı.

Mehmet GÜLER - Van Gölü içinde bulunan Akdamar Adası’ndaki tarihi Surp Haç Kilisesi’nde bugün, pandemi nedeniyle Ermeni cemaatinden sadece 25 kişinin katılımı ile ayin gerçekleştirildi.

Maske takılarak, hijyen ve mesafeye dikkat edilerek yapılan ayin ve duaların ardından Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, kilise kapısında bir konuşma yaptı. Türkiye genelinde ibadet yapabildikleri 36 kilise bulunduğunu belirten Maşalyan, “Ülke genelinde 36 kilisemiz var. Hepsinde de ibadetlerimizi rahatlıkla yapabiliyoruz. Herhangi bir sorun yok. Zaten bu gibi şeyler sorun olsa gündeme gelir haber olur. Elbette 82 milyonluk ülkede yaşıyoruz. Bazen münferit olaylar oluyor. Kilise duvarlarına yazı yazanlar oluyor. Geçenlerde biri kilisenin kapısındaki haçı sökmüştü. Ama onlarla ilgili gerekli önlemler derhal alınıyor.” dedi.

Ayasofya’nın dünya barışındaki rolü

Konuşmasında bir süre önce alınan kararla camiye dönüştürülen tarihi Ayasofya manastırına ilişkin görüşlerini de açıklayan Maşalyan, “Biz görüşümüzü yazılı olarak belirttik. İbadethaneler elbette ibadethane olmalı. Ve başka bir amaca hizmet etmesi ikincil olmalı. Ayasofya da bir barış sembolü olabilir. Biz demiştik ki aslında o kilise, cami ve müze olan bir anıt yapıdır. Dünya barışı için çok daha güzel bir resim olabilirdi eğer orada Hristiyanlara da bir köşe tahsis edilseydi ve onlarda ibadetlerini yapabilselerdi. Ama bizim için zaten 600 yıldır cami olmuş olan bir mabedin tekrar cami olarak kullanılmasında herhangi bir sorun görmüyoruz yeter ki barış olsun ve yeter ki bu barışı çok zedelemesin.” ifadelerini kullandı.

 

Anahtar Kelimeler:
Akdamar Kilisesi'nde ayin yapılıyorÖnceki Haber

Akdamar Kilisesi'nde ayin yapılıyor

Van'da bugün (6 Eylül) vefat edenlerSonraki Haber

Van'da bugün (6 Eylül) vefat edenler

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar