Norveç’te ilk Kürtçe alfabe yayına hazırlanıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Norveç’te ilk Kürtçe alfabe yayına hazırlanıyor
Abone ol
Önemli ölçüde bir Kürt nüfusun yaşadığı Norveç’te ilgili bakanlığın desteği ile bir Kürtçe alfabe yayına hazırlanıyor. Alfabenin yazarı Alekan Nyland, matbaaya verildiğini ve 2 Ocak’ta yayınlanacağını söyledi.

Uzun süredir Norveç’te yaşayan ve Stavanger Üniversitesinde çocuk gelişimi ve pedagoji üzerine eğitim gören Alekan Nyland, “Alfabeya Kurdî” adı altında Kürtçe ve Norveç dilinde bir kitap hazırladı.

Kitap, Norveç’te yayınlanan ilk Kürtçe materyal özelliğini de taşıyor. 

Vanmed’e konuşan yazar Alekan Nyland, kitabı yazmasındaki amacını şu şekilde açıkladı:

“Bu kitabı yazmamın amacı Kürt çocuklarının kendi anadillerinde eğitim görmelerini sağlamaktır. Norveç’te çocuk eğitimine çok büyük önem veriliyor ve çocukların kendi anadillerinde eğitim görmelerine olanak sağlanıyor. Çocuğun bilişsel olarak gelişmesi için mutlaka kendi ana dilinde de eğitim görmesi gerekiyor. Buradaki bütün anaokulları ve kreşler ve ilkokullar ailelere çocukların kendi dillerinde kitap okumasını öneriyor.

Farklı dillerde yazılmış çok sayıda çocuk kitapları var ama maalesef burada Kürtçe yazılmış kitap bulunmuyordu. Ben de bunun temel bir ihtiyaç olduğunu düşündüğüm için bu kitabı yazdım. Bu kitap, buradaki Kürt çocuklarının kendi dillerini öğrenmelerine büyük bir katkı ve kolaylık sağlayacak. Sadece çocuklar değil, burada yaşayan çok sayıda Kürt yetişkin de kendi ana dilini öğrenmek ve geliştirmek için böyle bir kitaba ihtiyaç duyuyor. Bu kitap onlar içinde bir temel eğitim materyali olacak. Dolayısıyla bu kitap temel bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı”

Haber: Ahmet GÜLER

Anahtar Kelimeler:
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un koronavirüs testi pozitif çıktıÖnceki Haber

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un koronavir...

Van'da 15 günlük yasakSonraki Haber

Van'da 15 günlük yasak

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar