Mehmet Kuşman, İlber Ortaylı’yı yalanladı: Ben de Kürdüm, Urartular da

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mehmet Kuşman, İlber Ortaylı’yı yalanladı: Ben de Kürdüm, Urartular da
Abone ol
Van-Hakkari karayolu üzerindeki Urartulara ait Çavuştepe Kalesi'nde 45 yılı kadrolu olmak üzere toplam 60 yıldır bekçilik yapan ve dünyada Urartuca'yı bilen sayılı kişilerden biri olan Mehmet Kuşman (83), Ortaylı’nın bu iddialarını yalanladı.

Vanmed Haber Merkezi - Dünyada Urartuca'yı bilen az sayıda insandan biri olan Mehmet Kuşman, Türk tarihçi İlber Ortaylı’nın “Urartular Çeçen'dir, Çavuştepe’deki bekçi Mehmet de” şeklindeki iddialarına ilişkin, “Urartular Kürt'tür, ben de” yanıtını verdi.  

Türk tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, 2020 yılında YouTube yüklenen bir seminerde, Urartuların Çeçen olduğunu iddia etmişti.

Ortaylı, “Van bölgesinde Urartuların kazısı yapılıyor. Ermeniler 'bizim atamız' diyordu. Sorun çözüldü. Kazının yakınlarında bir Çeçen köyü var. Burada bir Çeçen bekçi var. Çeçen çivi yazısı okununca adam ısrarla 'bu bizim dilimiz' diyor. Urartu çivi yazısı öğrendikten sonra okunan metinlerde bugün hakikat ortadadır. Urartular, Çeçen'dir” demişti.

Ortaylı, kendisi de Vanlı olan Fatih Altaylı’nın sunduğu ve HeberTürk’te yayınlanan “Bilim Tarih Felsefe” programında da aynı iddiaları yineledi.

Sultan Abdulhamit’in Çeçenleri Van çevresine yerleştirdiğini belirten Ortaylı, “Burada bir Çavuştepe Köyü var, orada bir höyüğe bu adı veriyorlar. Orada çıkan yazıları hiç bir Urartu uzmanı, hiç bir astrolog, hiç bir Hititolog Çeçence ve Kafkasça bilmez. Bizim zavallı Bekçi Mehmet, ‘bu bizim Çeçence’ diyor. ‘Hadi oradan’ dediler. Bu inat etti ve çivi yazısını öğrendi. Çivi yazısı çok zor bir dil değil, dikkat edersen öğrenirsin” dedi.

Gidip Mehmet Kuşman ile tanıştığını dile getiren Ortaylı, kendisinin de Çeçen olduğunu iddia etti.

Van-Hakkari karayolu üzerindeki Urartulara ait Çavuştepe Kalesi'nde 45 yılı kadrolu olmak üzere toplam 60 yıldır bekçilik yapan ve dünyada Urartuca'yı bilen sayılı kişilerden biri olan Mehmet Kuşman (83), Ortaylı’nın bu iddialarını yalanladı.

Kendisi ile görüşen Dûrzan Cîrano, Kuşman’ın bu yanıtını YouTube ve diğer sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Kuşman, “Huri devleti yıkıldıktan sonra bölündüler, bugünkü aş,retler gibi, dağıldılar. Bazıları Asur’a, bazıları İskit’e, bazıları Med’e. Kıtlık yaşandığında Trans Kafkas’tan bir çok millet de bu tarafa geldi. Urartular devlet inşa ettiklerinde sınırları Van Gölü, Ermenistan Gölü ve İran Gölü (Urumiye) arasındaki bölgeye yerleşti” dedi.

“Urartular Kürt’tür, Huriler de Kürt’tür. Bu kale (Çavuştepe), Van Kalesi de Kürtlerin, Urartuların başkentidir. Türkiye, İran, Irak, Suriye ve Ermenistan’da Kürtlerin 60 kales var” diyen Kuşman, “Kesinlikle Çerkeslerle bir alakaları yok” diye konuştu.

Mehmet Kuşman, “Sen Çerkez misin?” sorusuna, “Yok canım, ben de Kürdüm” diye yanıt verdi.

Mehmet Kuşman, “Taşların dilini okuyan Vanlı dede; Dünyada Urartucayı bilen sayılı kişilerden biri” haberinde hayatını ve Urartularla olan bağlantısını Rûdaw’a anlatmıştı.

Kaynak:Rûdaw


Donald Trump, Georgia eyaletinde teslim oldu; sabıka fotoğrafı çekilen ilk ABD Başkanı olarak tarihe geçtiÖnceki Haber

Donald Trump, Georgia eyaletinde teslim...

HDP’nin yeni eşbaşkanları ve Parti Meclisi belli olduSonraki Haber

HDP’nin yeni eşbaşkanları ve Parti Mecli...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar