Irak İl Genel Meclis seçimleri: Heşdi Şabi’ye yakın partiler ilk sıralarda yer aldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Irak İl Genel Meclis seçimleri: Heşdi Şabi’ye yakın partiler ilk sıralarda yer aldı
Abone ol
Irak Yüksek Seçim Komiserliği, 18 Aralık günü Irak’ın 13 kenti ve Musul ile Kerkük’te yapılan yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarını açıkladı.

Vanmed Haber Merkezi - Irak'ın 13 vilayetinin yanı sıra Musul’da 10 yıl, Kerkük’te ise 18 yıl sonra gerçekleştirilen yerel seçimlerde, resmi olmayan sonuçlara göre Heşdi Şabi içindeki silahlı gruplardan oluşan Nebni İttifakı özellikle güney vilayetlerinde ilk sıralarda yer aldı. Toplam 45 parti ve koalisyonun sandalye kazandığı seçimlerde Nebni İttifakı 43 sandalye kazandı.

Rûdaw'ın haberine göre, Şii dini lider Mukteda es-Sadr'ın bokyot ettiği seçimlerde yaklaşık 16 milyon seçmenden 6 milyon 599 bin 668 kişinin oy kullandı. Seçimlerde Heşdi Şabi’nin siyasi uzantılarının yer aldığı Hadi el-Amiri liderliğindeki "Nebni İttifakı" en çok oy alan koalisyon oldu ve 43 sandalye kazandı.

Eski Başbakanlardan Nuri el-Maliki'nin liderliğindeki "Kanun Devleti Koalisyonu" ikinci olarak 35 sandalye kazanırken, eski Başbakanlardan Haydar İbadi ile Şii dini ve siyasi liderlerden Ammar Hekim'in lideri olduğu "Ulusal Güçler Birliği Koalisyonu" da 23 sandalye ile üçüncülüğü elde etti.

Eski Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi'nin Sünni "Takaddum Partisi" 22 sandalye kazanırken bir diğer Sünni lider Hamis Hancer liderliğindeki Egemenlik Koalisyonu ise 14 sandalye elde etti.

Şii partiler Diyala, Ninova ve Selahaddin gibi Sünni bölgelerde ortak listelerle seçime katıldı.

Kerkük'te 18 yıl sonra yerel seçimler yapıldı

Kerkük'te ise 18 yıl aradan sonra yapılan seçimlerde bileşenler 12 ayrı ittifak ile seçim yarışına girdi.

Kerkük'te Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) en çok oya sahip olurken 5 sandalye kazandı, Kerkük Valisi Rakan Cuburi'nin başını çektiği koalisyon ikinci oldu ve 3 sandalye kazandı. Türkmen partilerinin yer aldığı Irak Türkmenleri Listesi üçüncü oldu ve 2 sandalye elde etti.

Kerkük'te Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ise 46 bin küsür oyla dördüncü sırada yer aldı ve 2 sandalye kazandı.


Bursaspor-Diyarbekirspor maçında olaylar: Futbolcular birbirine girdi, 5 kırmızı kart çıktı!Önceki Haber

Bursaspor-Diyarbekirspor maçında olaylar...

Tuğçe Tatari: 32 yıl sonra Meclis’te yaşanan ‘ana dil’ tartışması, ‘ya bize küfür ettiyse nasıl anlayacağız’ düzeyinde mi olmalıydı?Sonraki Haber

Tuğçe Tatari: 32 yıl sonra Meclis’te yaş...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar