HDP'li Temel: Van’da neden görme engelli okulu yok?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
HDP'li Temel: Van’da neden görme engelli okulu yok?
Abone ol
HDP Van Milletvekili Tayip Temel, görme engelli okulu bulunmayan yaklaşık 12 bin engellinin yaşadığı Van’da, görme engelli çocukların okul sorununu bir soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı.

Vanmed (Van) - HDP Van Milletvekili Tayip Temel, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Van’da bir görme engelli okulu bulunmadığına dikkat çekti.

Van’da sadece bir okulda bir sınıfın görme engelli çocuklara tahsis edildiğini belirten Temel, verdiği önergede şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de ‘Herkes için nitelikli eğitim hakkı’ ulusal ve uluslararası mevzuatlar yoluyla garanti altına alınmış olsa da bazı toplumsal gruplar eğitim hakkından tam ve etkin şekilde yararlanamamaktalar. Bu grupların başında engelliler gelmektedir. Türkiye on yılı aşkın bir süredir imzaladığı Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme’nin gereklerini hala yerine getirmemektedir.  Vekili olduğum Van’da henüz görme engelliler için bir okul bulunmamaktadır. Çocuklar devlet okullarında eğitim gördüklerinde çokça sorunla karşılaşmakta ve psikolojik sıkıntılar yaşamaktadırlar. 12 bin 176 dersliğin bulunduğu Van’da görme engeli olan çocuklar için sadece merkezde bulunan Mustafa Cengiz Okulu’nda bir sınıf bulunmakta; ancak fiziksel donanım açısından oldukça yetersiz durumdadır. MEB başvurunun az olduğunu gerekçe göstererek ne yeni bir okul için ne de derslik sayısını çoğaltmak için harekete geçmektedir. Öte yandan görme engellilerin eğitim hakkından eşit şekilde yararlanabilmeleri eğitime erişimlerinin yanı sıra katılımlarının önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkün olabilir. Bunun için, okulların fiziksel erişilebilirliğini artırmakla birlikte, okul içerisindeki tüm hizmet ve olanaklardan herkesin eşit şekilde yararlanmasına yönelik özel önlemlerin alınması ve bu yolla okulların kapsayıcılığının bütüncül bir anlayışla artırılmasına ihtiyaç olduğu aşikardır.”

 


İpek Er'in intihar etmesine neden olan Musa Orhan'a 10 yıl hapisÖnceki Haber

İpek Er'in intihar etmesine neden olan M...

Engelliler yasal haklarını istiyorSonraki Haber

Engelliler yasal haklarını istiyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar