‘Engellilerin Tüketici Hakları’ projesi hayata geçiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
‘Engellilerin Tüketici Hakları’ projesi hayata geçiyor
Abone ol
Türkiye Engelliler Konfederasyonu ve Tüketici Hakları Derneği ile Bulgaristan’dan Bulgar Ulusal Aktif Tüketiciler Derneği ve Bulgaristan Görme Engelliler Spor Federasyonu arasında kurulan iş birliği ağı ile ‘Engellilerin Tüketici Hakları’ projesi hayata geçiriliyor.

Engelliler Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, “Engelliler istihdam, eğitim, sağlık gibi temel konularda ciddi hak ihlalleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Mal ve hizmetlerin, çevrenin, bilgi ve teknolojinin erişilebilir olmaması ise hem yaşanan sorunların kaynağı olmakta hem de yaşanan sorunları, hak ihlallerini ağırlaştırmaktadır. Bu sorunlarla beraber toplumun tümüyle beraber engellilerin önemli hak ihlalleri yaşadığı bir alan ise tüketici hakları konusudur.” Denildi.

Yaşanan sorunlar…

Açıklamada, tüketici hakları çerçevesinde engellilerin yaşadıkları sorunlar, şöyle sıralandı:

“Engellilerin tüketici hakları dediğimizde ilk sıraya yazılması gereken hak; engellilerin ihtiyaç duydukları mal ve hizmetlere herkesle beraber erişebilmesidir. Örneğin tekerlekli sandalyeyle hareket eden bir engelli oturduğu sandalyeden raflardaki bütün ürünlere erişebilmeli veya görme engelli istediği bir ürünün marketin hangi bölümünde, kaç liraya satıldığı ve ürünün markasını, içeriğini başkalarından destek almadan bilebilmeli.

Başka bir örnek ise; Çölyak hastaları bütün lokanta, restoran gibi yerlerde glütensiz ürünlere ulaşabilmeli.”

Türkiye’deki yasal düzenlemeler yetersiz

Tüketici hakları ile ilgili yasal düzenlemelerde engellilerin yeterince gözetilmediği ifade edilen açıklamada, şu bilgiler aktarıldı:

“Bunların hepsi engelliler için yaşamsal önemde olan haklardır.  Bu önemine rağmen engellilerin tüketici hakları konusunda 5378 sayılı Engelliler Kanunu’nda detaylı bir düzenleme bulunmamaktadır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu’nda ise sadece ‘Ticari reklamların engellileri rencide edici olamayacağı’ şeklinde bir düzenleme bulunmaktadır.”

Projeye dair

Federasyonun açıklamasında, ‘Engellilerin Tüketici Hakları’ projesine ilişkin olarak da şunlar kaydedildi:

“Avrupa Birliği’nin desteği ve Merkezi ve İhale Birimi Başkanlığı’nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Engellilerin Tüketici Hakları’ çalışması gerek mevzuatta gerekse de uygulamalarda var olan bu boşluğun ortadan kaldırılması için bir başlangıç olarak hayata geçiriliyor. Çalışma kapsamında, Türkiye’den Engelliler Konfederasyonu ve Tüketici Hakları Derneği, Bulgaristan’dan Bulgar Ulusal Aktif Tüketiciler Derneği ile Bulgaristan Görme Engelliler Spor Federasyonu arasında bir ağ kuruldu. Ağın önümüzdeki günlerde Türkiye’den ve Avrupa’dan engelli ve tüketici hakları alanında çalışan diğer Sivil Toplum Örgütleri’nin katılmasıyla güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Proje kapsamında kurulacak ağ, sivil toplum örgütleri arasında bilgi alışverişi, iyi uygulamaların değişimini sağlayacak. Böylece hem Türkiye’de hem de diğer Avrupa ülkelerinde engellilerin tüketici hakları konusunda yeni politika ve uygulamaların oluşturulmasını sağlayacak.”

Haber: Mehmet GÜLER - VANMED


Twitter'a sesli mesaj özelliği geldiÖnceki Haber

Twitter'a sesli mesaj özelliği geldi

Sedat Peker, İçişleri Bakanı Soylu'dan gelen haberle yurt dışına kaçtığını iddia etti!Sonraki Haber

Sedat Peker, İçişleri Bakanı Soylu'dan g...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar