Dünyanın En Güzel Yeri: Batman

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyanın En Güzel Yeri: Batman
Abone ol
TRT Radyo 1’in “Dünyanın En Güzel Yeri” adlı programında bu hafta petrolü, Hasankeyf ve Malabadi Köprüsü başta olmak üzere tarihi, coğrafyası ve sosyal dokusuyla öne çıkan birçok medeniyetin izinin olduğu Batman konu edildi. Programın konuğu ise vanmed.net’in yazarı eğitimci yazar Misbah Eratilla oldu.

Vanmed (Batman) - Programa telefonla katılan Batman’ın yetiştirdiği önemli kalemlerden biri olan haber sitemizin de yazarlarından eğitimci yazar Misbah Eratilla, Batman’dan geçen medeniyetlerin bıraktığı izlerden söz ederek başladı.

Batman’ın “Mezopotamya’nın kadim bölgelerinden biri olduğunu” söyleyen Eratilla, Hasankeyf başta olmak üzere il sınırları içindeki tarihi ve turistik mekânların önemine vurgu yaptı.

“Kayalar” ya da “demir kayalar şehri” olarak ifade edilen Batman’ın 3500 yıllık bir geçmişinin olduğunu belirten Eratilla, bu tespitin Hasankeyf ve Malabadi köprüsünde son zamanlarda yapılan kazılar sonunda yapıldığını kaydetti.

Batman’ın daha önce Beşiri ilçesine bağlı bir köy olduğunu, Raman dağında petrol bulunmasıyla birlikte 1955 yılında buraya belediye kurulduğunu, 1957’de de ilçe olduğunu aktaran Eratilla, o dönemde özellikle eğitim alanında yapılan yatırımları ve bunan yerel halka yansımasını anlattı.

1990 yılında Batman’ın il olduğunu hatırlatan Eratilla, Trabzon, Erzurum, Artvin, Van dâhil bir çok ilden vatandaşların yeni bir iş alanı açıldı diye Batmana yerleştiğini belirterek, “Batman bu yönüyle küçük bir Türkiye’dir. Hani diyoruz ya İstanbul küçük bir Türkiye’dir diye Batman da tıpkı İstanbul gibi küçük bir Türkiye’dir. Burada o kadar iyi bir kültür oluşmuş ki ilişkiler son derece iyidir. Bu esnaflara gittiğiniz zaman Batmanlı olanlardan çok daha fazla size önem veriyor.” dedi.

Batman’ın turizm sektöründe yaşanan gelişmelere değinen Eratilla, kente gelen turizm şirketlerinin işlerini daha çok Hasankeyf üzerine kurduklarını anlattı. Hasankeyf’in taşındığını ancak gömülü durumdaki eserlerin ortaya çıkarılmasıyla şimdi turizme daha zengin bir şekilde kaynaklık ettiğini söyleyen Eratilla, “Bunların yanı sıra bot gezisi yapılıyor. Yamaç paraşütü var. Fakat Hasankeyf dışında da önemli turistik mekânlar var. Mesela Kozluk ilçesinde Erzen diye bir bölge var, antik bir alan.

Sason’da Mereto dağı var, orada halen kar var, dağcılarımız her yıl oraya tırmanış yapıyor. Orası ayrı bir spor alanı” diye konuştu.

Batman’ın toplumsal yapısı, ekonomisi, eğitim durumu, gelenek ve görenekleri konusunda detaylı bilgiler veren Eratilla, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir yerde yaşamak için elbette yeşili, doğası, tarihi önemlidir ama bence insanı daha önemlidir. Oradaki insanların insanlığı, merhameti, birbirine olan ilgisi, gelen misafiri karşılama şekli, bunlar çok önemli şeylerdir. İddia edebilirim ki Batman'a gelen bir misafir başka yerde bu kadar güzel karşılanmaz. Kendini güvende his eder. Gittiği esnafta bir aldatma görmez. Ve sürekli güleç yüzlüdürler. Batman’a geldiniz, gördünüz bir Sason balığı alabilirsiniz, cevizi alabilirsiniz, Hasankeyf’te yamaç paraşütü yapabilirsiniz, Kozluk Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz, Mereto dağına çıkıp 3000 metrede karların üzerinde piknik yapabilirsiniz. Batman’ı bir kez gören bir daha gelecek. Bizim şehrimiz, insani olarak, gezilecek yer olarak, mutfağımız olarak, her yönüyle bence dünyanın en güzel şehridir.”

Haber: Adil Harmancı


Neden hep aynı saatte uyumalıyız?Önceki Haber

Neden hep aynı saatte uyumalıyız?

Galatasaray'ın muhtemel rakipleri belli olduSonraki Haber

Galatasaray'ın muhtemel rakipleri belli...

Haber Yorumları

  • Ahmet Değirmen06-08-2023 11:37

    Batman'ı tanıtımınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Emeğinize sağlık hocam.

  • İhsan pilatin02-08-2023 16:25

    Çok teşekkür ederim Hocam.

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar