Bugün 31 Mayıs Dünya Tütünüz Günü. Gün dolayısıyla bilgi veren Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut, sigaranın insan yaşamında sağlık, ekonomik ve sosyal alanda açtığı zararlara dikkat çekti.
Vanmed (Van) - Sigaranın sadece bir tane değil birden fazla zararlarının olduğunu ifade eden Turğut, “Tütün tüketimi, fiziksel, sosyal ve psikolojik zararlarının yanı sıra ekonomik olarak da bireylere zarar verdiği zarar ile yaşam kalitesini bozan bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca sigara içen bireyin kendi sağlığının zarara uğramasının yanı sıra pasif içicilik (ikinci el içicilik) sonucunda sigara içmeyen bireylerin de zarar görmesi söz konusudur.” Dedi.
Her yıl 7 milyondan fazla ölüm
Tütün ürünleri kullanımı nedeniyle yaşanan ölüm vakalarına dikkat çeken Turğut, şunları söyledi:
“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre sigara, günümüzde her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde tütünle mücadele aktif olarak yürütülmesine rağmen dünya genelinde tütün kullanımının neden olduğu ölümlerin halen çok ciddi bir problem olduğu görülmektedir. Tütün kullanımı sonucunda meydana gelen ölümlere ek olarak ortaya çıkan ciddi sağlık sorunları nedeniyle toplumlar üretkenlik çağındaki orta yaş gruplarında kayıplar yaşanmaktadır. Bu duruma ek olarak ekonomik ve sosyal bir yük oluşturmaktadır.”
“Ciddi önlemler alınmalıdır”
Sigara kullanımının önüne geçmek için ciddi önlemler alınması gerektiğini aktaran Turğut, şunları kaydetti:
“Tütün kullanmayı engelleme amacıyla, tütün zararlarıyla ilgili farkındalığın oluşturulması ve tütüne ulaşılabilirliğin güçleştirilmesi lazım. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2012 verilerine göre ülkemizde tütün kullanımına başlama yaşı ortalama 17,1’dir. Tütün kullanımına başlama yaşı dikkate alındığında gençleri kurumak amacıyla yaş gruplarına uygun eğitim programlarının uygulanmasının önemi ortaya çıkmaktadır. 18 yaş altındaki bireylere tütün ürünlerinin satışının yasaklanması, ulaşılabilirliğin güçlendirilmesi açısından önemli bir tedbir oluşturmaktadır. Sigara bırakma sürecinde tedavi desteği alınması başarı oranını artırmaktadır. Önleme çalışmaları tedavi hizmetleri ve yasal düzenlemeler dikkate alındığında çok disiplinli bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğu kaçınılmazdır. Ülkemizde tütün kullanımını önlemeye yönelik yürütülen faaliyetler dünya genelinde uygulanmakta olan çalışmalarla uyum içerisinde ilerlemelidir.”
Haber: Adil Harmancı
Yorum Yazın