"Derin Yoksulluğun Görünmeyen Yüzü Kadınlar"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Derin Yoksulluğun Görünmeyen Yüzü Kadınlar"
Abone ol
Diyarbakır Sur Belediyesi Meclis üyesi, aktivist Birsen Güneş, Sur ilçesinde kadınlarla yaptığı röportajları "Derin Yoksulluğun Görünmeyen Yüzü Kadınlar" adlı bir kitapta topladı.

VANMED HABER MERKEZİ -Birsen Güneş, aynı zamanda kadın röportajlarını bir belgesele de dönüştürdü. 

Yayına hazır hale getirilen kitap ve belgesel yakında okur ve izleyiciyle buluşacak.

Birsen Güneş, kitapta ve belgeselde 12 kadının açıklamalarına yer verdi. 

 

Yoksulluğun kadın üzerindeki etkisini etkisini sorgulayan Güneş, yaptığı çalışmayla ilgili şunları aktardı:


"Sur özelinde kadınlarla görüşerek gerçekleştirmek istediğim, insan hakları sorunu olan derin yoksulluğu kadınlarla birlikte görünür kılmaktır. Derin yoksulluğun görünmeyen yüzü kadınlardır. Dolayısıyla kadınlar, istihdam ve üretim ilişkileri içine dahil olamadıkları için bu sistemin içinde hep bir başkasına bağlı olma durumunda bırakılmıştır. Kadın yoksulluğunun ortadan kalkması için toplumsal zihniyetin değişmesi gerekir. Ataerkil yönetimlerle, burjuvazi yönetimlerle kadınları ev alanlarına hapsetmek, üretim alanlarından, karar mekanizmalarından uzaklaştırmak, toplumun gerilemesinden başka bir getirisi yoktur.

Amed sadece bizim için değil dünya ve insanlık için de çok önemli bir şehir... Binlerce yıllık uygarlık geçmişi, sosyal ve kültürel birikimi, özgünlüğü ile dünyanın az sayıdaki şehirlerinden biri. Amed ve onun merkezi Sur’un bizim için manevi değeri ise hiçbir şeyle ölçülemez! Dünya ve insanlığın mirası olan Sur, 2015 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı olan değerlerimizdir. 30'dan fazla uygarlığın izlerini taşıyan ve 8 bin yıllık tarım tarihi olan Hevsel Bahçeleri, insanlık tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Sur halkının komünal kültürel yaşamı annelerimizin komşuluk dayanışmasına; bir bardak çay, bir tabak yemek, iki güzel sohbetle yarattıkları kucaklaşmaya şahidiz. Uygarlığa başkentlik yapmış Sur ilçemiz  bu denli kültürel bir yerin yoksullukla anilmamasi için Sur'da yoksullukla direnen aynı zamanda tarihine kültürüne bağlı yaşayan güzel insanların sorunlarına bir an önce çözüm getirilmelidir."


Kredi kartlarına yeni düzenleme geliyorÖnceki Haber

Kredi kartlarına yeni düzenleme geliyor

DEM Parti'nin yeni Van yönetimi belirlendiSonraki Haber

DEM Parti'nin yeni Van yönetimi belirlen...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar