‘Deliler’ akıllılardan haklı çıktı: Van’da artık bir ‘deli’ panosu yok!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
‘Deliler’ akıllılardan haklı çıktı: Van’da artık bir ‘deli’ panosu yok!
Abone ol
Van’da bir elektrik panosuna, kentte ‘deli’ diye anılanların yağlı boya ile çizilen resimleri, 'delilerden' gelen tepki üzerine panodan silindi. Bu durumu gören vatandaşlar, tepkilerini “Deliler akıllılardan haklı çıktı” şeklinde dile getirdi.

VANMED (VAN) - İpekyolu Belediyesi tarafından Erek Meydanı’nda bulunan elektrik panosuna bir süre önce aralarında Fadile Kayar’ın da bulunduğu ve kentte ‘deli’ diye anılan bazı kimselerin yağlı boya ile resimleri çizildi.

 

Fadile Kayar'dan tepki

 

Aynı mahallede çocuklarıyla birlikte yaşayan Fadile Kayar, deli’ olmadığını ve resminin buradan silinmesini istedi.

Vanmed’e konuşan Kayar, “Niye ben deli miyim? Bunu her kim yapmışsa resmimi oradan kaldırsın. Beni deli diye tanıtıyorlar, rencide ediyorlar, ben deli değilim, sökmezlerse davacı olacağım”  ifadelerini kullandı.

 

Belediye harekete geçti

Çıkan haber üzerine İpekyolu Belediyesi panodaki resimlerin silinmesi için çalışma başlattı.

Belediye görevlileri, panoyu mavi boya ile boyayarak panoda bulunan tüm resimleri görünmez hale getirdi.

 

Mahalle sakininden dikkat çeken tepki

 

Yıllardır panondaki resimlere aşina olan mahalle sakinleri, fırçayla panoyu boyayan belediye çalışanlarını meraklı gözlerle izledi.

Resimlerin, ‘deli Fedile’ diye anılan Fadile Kayar’ın tepkisi üzerine silindiğini öğrenen bir mahalle sakini, “Deliler akıllılardan haklı çıktı. Doğrusu da budur. Zaten biz de yanlış buluyorduk” dedi.

 

Fadile Kayar kimdir?

12 yaşında iken evliliğe zorlandı, ancak düğün gecesi kaçtı ve evlilik gerçekleşmedi. 18 yaşına geldiğinde 53 yaşındaki bir fahri imamla evlendirildi. İmamdan 6 çocuğu oldu. Üzerine kuma getirildi, bu duruma itiraz edince eşi tarafından ‘deli’ diye Elazığ Akıl Hastanesine teslim edildi. Yıllarca sokaklarda yaşamak zorunda kaldı. Şiddet ve tacize maruz kaldı. Eşi öldükten sonra Erek Mahallesi’ndeki evine yerleşti.  

Fadile Kayar’ın hayat hikâyesi, Peri Yayınları’nda çıkan “Delirtilmiş Toplumda ‘Deli’ Fedile” ve Sîtav Yayınlarında çıkan “Fedile II” isimli araştırma-biyografi kitaplarında geniş olarak yer alıyor.

Özel Haber: Adil Harmancı


Erciş ve Yüksekova il olmaya adayÖnceki Haber

Erciş ve Yüksekova il olmaya aday

Ekonomiye güven şubatta azaldıSonraki Haber

Ekonomiye güven şubatta azaldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar