Çevreciler Hakkari ve Van'da incelemelerde bulundu; İnsanların sağlığı tehlike altında

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çevreciler Hakkari ve Van'da incelemelerde bulundu; İnsanların sağlığı tehlike altında
Abone ol
Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Dr) ev sahipliğinde Türkiye'nin farklı illerinden bir araya gelen çevreci STK'larına bağlı aktivistler Hakkari ve Van'da çevre konusunda incelemelerde bulundu.

Vanmed (Van) - Çoğu kadın olan çevreciler, Hakkari ve Van'da çevre tahribatıyla ilgili yaptıkları incelemeler hakkında Van Gölü kıyısında dip çamuru temizliği yapılan bölgede basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

'Dip çamuru analiz edilmeden kıyıya yığılıyor'

Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, Hakkari'de yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak başka bir aktivistin bilgi aktaracağını belirterek, Van Gölü'nde yapılan dip çamuru temizliğine değindi.

Gölden çıkarılan çamurun analiz edilmeden kıyıya döküldüğünü bunun da ayrı bir kirliliğe ve kokuya yol açtığını belirten Kalçık, şunları söyledi:

"Arkadaşlar burada bulunmamızın nedeni Türkiye'nin farklı illerinden gelen ekolojist dostlarla birlikte yaptığımız incelemeleri sizlere aktarmak. Hakkari'de 4 günlük bir çalışmamız oldu. Arkadaşlarımız bunu basın açıklamasında anlatacaklar. Bir de bizim Van için, dünya değeri olan en büyük değerimiz olan denizimiz var. Bu denizimizin çok kötü şekilde kirletildiğinden dolayı bir de algı yapılarak dip çamuru ve benzeri arıtmanın olduğunu söylediler. Maalesef bu daha çok kirliliğe neden oldu. Ve dip çamurunu kaldırıp sahile dökmelerinden dolayı daha ciddi bir vahşet vardır. Özellikle Çevre Bakanı, valilik, büyükşehir kayyumu, 500 bin metreküp çamur çıkarttıklarını söylemişler ve çıkan çamur da analiz edilmeden tekrar Van Gölü'nün etrafına bırakıldığından çok ciddi bir vahşet var." 

'İnsanların sağlığı büyük risk altındadır'
 

Van ve Hakkari'deki incelemelere dair açıklamayı Doğa İçin Sanat Derneği yetkilisi aktivist Göksel Ezel Türk, yaptı. 

Türkiye'nin doğu bölgesindeki ekolojik sorunları görmek için bir araya geldiklerini belirten Türk, şunları söyledi:

"Ağırlıklı olarak İstanbul’dan ve ülkemizin farklı illerinden gelen Doğa ve Yaşam Savunucuları olarak bizler, Türkiye’nin en doğusundaki ekolojik sorunların boyutlarını yerinde görmek ve incelemek için 6 gündür Hakkari ve Van çevresinde bulunmaktayız. Bildiğiniz gibi, ülkemiz özellikle son 20 yıldır her yeni gün yeni bir talan projesi ile karşı karşıya kalmakta, ülkemizin doğası, rant uğruna acımasızca talan edilmektedir. Bu talan projelerinin en büyük destekcisi ise, İnşaat enerji ve madencilik odaklı yerli ve yabancı sermayenin önünü açmak için sayısız düzenleme yapan siyasi iktidardır.  Bölgenizde geçirdiğimiz ve çevreyi incelediğimiz yaklaşık bir hafta boyunca Saros, Kazdağları, İkizköy, İkizdere veya İliç gibi ülkemizin sayısız noktasında karşımıza çıkan rant odaklı tahribatın ve çevre kirliliğinin Hakkari’de ve Van’da da çok ciddi boyutta olduğunu gördük. Maalesef tespitimize göre sayısız endemik bitki ve hayvan türlerinin yok olma tehlikesi taşıması bir yana, başta insan olmak üzere tüm canlıların yaşamı için olmazsa olmaz değer taşıyan Zap suyu ve Zilan’ın ve Van Gölünün kirliliği nedeniyle bugün ve yakın gelecekte bölgede yaşayan insanların sağlığı da büyük risk altındadır. Özellikle Zap suyunun madenler nedeniyle kirliliği, taş ocaklarının yarattığı toz bulutları, Hakkari’nin çok yakınındaki çöplerin kokusu ve yaydığı zehirli gazlar ve tabii bir dünya harikası olan Van Gölünün atıklar yüzünden giderek kirlenmesi nedeniyle bazı noktalarında yaydığı koku bizleri dehşete düşürmüştür. 4 Mevsim ekolojik temelli ÇED raporları hazırlanmadan, endemik türler hesaba katılmadan, yeterli kapasiteye sahip filtreleme ve arıtma sistemleri kurulmadan işletmelerin çalıştırıldığı görülmektedir."

 

'Dip çamuru temizliği algı yaratmak içindir' 
 

Van Gölü'ndeki dip çamuru temizliğinin yapılış şekline dikkat çeken Türk, şöyle devam etti:

"1 milyon 200 bin kişinin yaşadığı Van Gölü havzasındaki plansız yapılaşma Van gölünü tehdit balçığa dönüştürmektedir. Her gün 46.400m3 yani 4500 kamyon dolusu atığın Van gölüne döküldüğü, Van Gölünde yapılan dip çamuru temizliğinin ise balçığın gölün bir noktadan bir noktaya taşınmasından ibaret olduğu, dolayısı ile aslında sadece algı yaratmak işlevi taşıdığı, 150 metre derinliğinde 500-600 metre genişliğinde yapılan dip temizliği çalışmasının hem tekniğine hem de amacına hizmet etmediği, büyük bir yatırımla yapılmış olan mevcut biyolojik arıtma tesisinin ise çalıştırılmadığı bilgisi bizler için şok edici olmuştur. Çıkan çamurun gölün kenarına dökülmesi, dipte kalmasından daha büyük bir çevre felaketidir. İvedilikkle  Van Gölü için Koruma Kanunu çıkarılması ve hayata geçirlmesi gerektiğine inanıyoruz. Doğa ve Yaşam Savunucuları olarak bizler, ülkemizin Doğu Batı Kuzey veya Güney hiçbir bölgesinde böylesi bir tahribatı kabul etmeyeceğimizi ve hangi coğrafyada olursa olsun kamuoyunda farkındalık yaratmak adına inceleme ve etkinliklerimizi şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de sürdüreceğimizi, bunun Anayasa’mızın 56. Maddesinden aldığımız hakkımız ve sorumluluğumuz olduğunu, çevre temelli talepleriniz doğrultusunda bölgenizdeki STKlar ve yerel inisiyatifler ile her türlü işbirliğine her zaman hazır olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz. Ülkemizde ekolojik bölgesel farklılıkları ortadan kaldırmak adına bir ilk olan bu ziyaretin sürekli ve örgütlü bir dayanışmayı beraberinde getirmesini dileriz."

İMZACI STK'LAR:

DOĞA İÇİN SANAT DERNEĞİ (DİSDER)
VAN ÇEVRE VE TARİH ESERLERİ KORUMA DERNEĞİ (ÇEVDER)
HALKEVLERİ EKOLOJİ GRUBU
MUNZUR ÇEVRE DERNEĞİ
MUĞLA ÇEVRE PLATFORMU
HAKKARİ CİLO DAĞCILIK VE DOĞA SPORLARI KULÜBÜ
KAZDAĞLARI İSTANBUL DAYANIŞMASI
ZİLAN EKOLOJİ PLATFORMU
DOĞU ANADOLU ÇEVRE PLATFORMU
HAKKARİ DERNEKLER FEDERASYONU
TÜRÇEP BATI KARADENİZ ÇEVRE PLATFORMU
TOPLUMSAL EKOLOJİ GRUBU
DOĞU BEYAZIT İŞİNSANLARI DERNEĞİ
İKLİM ADALETİ KOALİSYONU
YEŞİL YAŞAM İNİSİYATİFİ
TÜRÇEP ÇEVRE PLATFORMU
BURHANIYE ÇEVRE PLATFORMU (BURÇEP)
YEŞİL SOL İKLİM ÇALIŞMA GRUBU 
MALATYA ÇEVRE PLATFORMU (MALCEP)
DEŞTİN ÇEVRE EĞİTİM KÜLTÜR VE DAYANIŞMA PLATFORMU 

Haber: Adil Harmancı


Moda ve Alışveriş Festivali başlıyorÖnceki Haber

Moda ve Alışveriş Festivali başlıyor

Moda ve Alışveriş Fuarı açıldıSonraki Haber

Moda ve Alışveriş Fuarı açıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar