Van İpekyolu Belediyesi tarafından, ilçe sınırları içindeki mahalle muhtarlarına yönelik madde bağımlılığıyla mücadele semineri düzenlendi.
VANMED (VAN) - İpekyolu Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile Muhtarlık İşleri Müdürlüğü tarafından organize edilen seminer, Yeşilay Danışmanlık Merkezi, Sosyal Hizmet Uzmanı Halis Keve tarafından verildi.
Seminerde muhtarlara bağımlılık türleri, bağlanma şekilleri, aile etkisi, kullanmaya başlama nedenleri, mücadelede dezavantajlar, anne- babanın yapması gerekenler, madde kullanım bozuklukları, tolerans, önleme, okul öncesi dönem, ergenlik dönemi, yoksunluk, başarısız bırakma girişimleri, zarar görmesine rağmen kullanmaya devam etme, zamanın büyük bölümünü madde elde etmek ve kullanmak için ayırmak, madde kullanımını kontrol edememek, bağımlılığın evreleri, bağımlılık yapan maddeler, madde tiplerine göre bağımlılık ve sağlığa zarar oranları, psikososyal yaklaşım ve tedaviler, madde bağımlılarına karşı ne yapmalı, ne yapmamalı konularında bilgiler verildi.
Seminere katılan İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanı Cevdet Altındağ bağımlılıkla mücadele kapsamında yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve tüm kamu kurumları ile ortak hareket ederek mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Bağımlılıkla mücadelede muhatrların rölünün önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Altındağ, şöyle dedi:
“Belediyeler zaman zaman bu tür toplumsal konulara öncülük ederler, bilgilendirme amaçlı çalışmalar organize ederler. İpekyolu Belediyesi olarak bağımlılıkla mücadele ve bağımlılığın önlenmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu konuda meclis üyesi arkadaşlarımız da komisyonda çalışmalarını yürütmektedirler. Özellikle madde bağımlılığı ve bağımlılık türleri kendi içerisinde farklılık göstermektedir. Konu sadece madde bağımlılığı değil, internet bağımlılığı, ekran bağımlılığı gibi farklı bağımlılıklar var. Zaman zaman televizyonlarda da denk geliyoruz. Bu yönden eğitimlerin alınması, bilgi sahibi olmamız çok önemli. Hem anne baba olarak, hem toplumun bir bireyi olarak, hem de direk sorumlu kişiler olarak olası bir bağımlı bireyle karşılaşmamız durumunda ne yapmamız, nasıl davranmamız gerektiğini bilmemiz son derece önemlidir. Burada muhtarlarımıza da büyük bir sorumluluk düşmektedir. Muhtarlarımız bu eğitim sonrasında mahallelerinde nasıl bir çözüm yolu üretecekleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Seminere katılan muhtarlarımıza, emek veren uzmanlarımıza teşekkür eder, eğitimin başarılı geçmesini dilerim.”
Yorum Yazın