AP, İran’dan Jina Emini’nin ailesine uygulanan seyahat yasağının kaldırılmasını istedi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AP, İran’dan Jina Emini’nin ailesine uygulanan seyahat yasağının kaldırılmasını istedi
Abone ol
Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola, İran'a Jina Emini’nin ailesinin seyahat etmesini yasaklayan kararını "geri çekmesi" çağrısında bulundu.

Vanmed Haber Merkezi - Emini’nin babası Emced Emini, "İran İstihbarat Bakanlığı seyahat etmemize izin vermiyor" dedi.

Rûdaw'ın haberine göre, İran güvenlik güçleri dün, Sakharov ödül törenine katılmak için Fransa’ya gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Havaalanına giden Jina Emini’nin annesi Mujgan İftihari, babası Emced Emini ve erkek kardeşi Aşkan Emini’nin yurt dışına seyahat etmelerini yasaklayarak pasaportlarına el koydu.

Ancak aile adına Sakharov Ödülünü almak için Saleh Nikbaht'ın seyahat etmesine izin verildi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, İran hükümetine "kararını geri çekmesi" çağrısında bulunarak "Gerçek saklanamaz" dedi.

AFP’ye konuşan ailenin avukatı Şirin Ardakani, Emini'nin annesi, babası ve erkek kardeşinin "Sakharov Ödülü'nün takdimi için kendilerini Fransa'ya götürecek uçağa binmelerine izin verilmediğini" söyledi.

Ardakani, İranlı yetkililerin "kurbanların ailelerinin uluslararası toplumla konuşmasını engellemek için seferber olduklarını" söyledi.

Emini’nin babası Emced Emini, Seqiz kentinin bağlı olduğu Sine’de valiliğe ve diğer ilgili kurumlara seyahat hakkında bilgi verdiklerini ancak hiçbirinin böyle bir yasak olduğunu kendilerine aktarmadığını belirtti.

Baba Emini, “Vizelerimiz vardı ve yasal olarak seyahat etmek istiyorduk ancak Tahran havaalanına gittikten sonra seyahat etmemize izin vermediler. Bizi havaalanından Tahran savcılığına gönderildiler ve bize ‘ailenizin İstihbarat Bakanlığı'nın talebi üzerine seyahat etmesi yasaklandı’ denildi” diye konuştu.

Emini, "Tahran savcılığına hangi suçtan dolayı seyahatimizin yasaklandığını sordum ancak bize net bir cevap vermediler" dedi.

Ekim ayında Avrupa Birliği, insan hakları için verilen Sakharov Ödülü'nü Tahran’da katledilen 22 yaşındaki Kürt kadın Jina Emini’ye ve ölümünün tetiklediği küresel "Jin, Jiyan, Azadi” (Kadın, Yaşam, Özgürlük) hareketine vereceğini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, "16 Eylülde, Mahsa Emini'nin ölümünün üzerinden bir yıl geçti. Avrupa Parlamentosu, İran'da her zaman eşitlik, onur ve özgürlük için mücadele eden cesur insanların yanındadır. Biz, İran'da her zaman eşitlik, onur ve özgürlük için mücadele eden cesur insanların yanındayız. Onlar hapishanelerde bile kadın, yaşam, özgürlük sloganını dillendirdi. Onları 2023 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne aday göstererek anıyor ve her zaman özgürlük için en çok mücadele edenlerin yanında durduğumuzu vurguluyoruz” demişti.

Öte yandan bu yılki Nobel Barış Ödülü, İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadele eden ve Jina Emini protestoları üzerine tutuklanan aktivist Nergis Muhammedi'ye verilmişti.

Foto: rûdaw


Yeni Yargı Paketi: 1 ay ceza alan 12 gün yatacakÖnceki Haber

Yeni Yargı Paketi: 1 ay ceza alan 12 gün...

AKP'li Ensarioğlu: Şeyh Said alimdir, kanaat önderidirSonraki Haber

AKP'li Ensarioğlu: Şeyh Said alimdir, ka...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar