'Akıllılara' rağmen Fedile halen yaşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Akıllılara' rağmen Fedile halen yaşıyor
Abone ol
Hayatı kitaplara konu olan Van’ın tanınan simalarından Fedile, Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen etiklikte ilgi odağı oldu.

Vanmed (Van) - Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Engelliler Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Van’daki engelli STK temsilcileri ve üyelerinin katıldığı etkinliğe, hayat hikâyesi kitaplara konu olan Van’ın tanınan simalarından Fedile de katıldı.

Geçirdiği iki ayrı trafik kazası nedeniyle üç yıldır yatalak olan Fedile, sağlık ekiplerince evinden alınarak etkilik alanına götürüldü.

Alanda Fedile’ye büyük bir ilgi gösterildi.  

12 yaşından itibaren gördüğü kötü muamele nedeniyle hayata küstürülen Fedile, daha önceleri ‘deli’ diye anılırken, hayat hikâyesinin kitaplaştırılması ardından insanlar şimdi kendisini Fedile hanım diye çağırıyor.

80 yaşındaki Fedile’nin önceki gün gerçekleştirilen etkinlikte görünmesi ‘Fedile öldü’ şeklinde yapılan bazı sosyal medya paylaşımlarına da cevap oldu.

Fedile’nin özet hikâyesi:

1942 yılında Siirt Eruh Bozatlı köyünde dünyaya geldi.

Doğduğunda kuzenine beşik kertmesi yapıldı. 12 yaşında da berdel olarak evliliğe zorlandı. Düğünü yapıldığı halde evliliğe direndi ve aynı gece kuzeninden kaçarak baba evine geri döndü.   

18 yaşına geldiğinde Bozatlı’da fahri imamlık yapan Van Ercişli 53 yaşındaki bir imamla kuma üstü evlendirildi.

İmam eşi 5 çocuğu olan Fedile’nin üzerine kuma getirince ipler koptu ve Fedile’nin isyanı akıl hastanesinde son buldu. Fedile iki kez eşi tarafından ‘deli’ diye Elazığ Akıl Hastanesi’ne teslim edildi.

Eşi ve kuması tarafından eve alınmayınca Fedile, çocuklarını görebilmek için Van-Eruh arasında yıllarca eşeğiyle birlikte mekik dokudu. Yollarda defalarca tecavüzlere uğradı. Bir gayrı meşru çocuğu da oldu ve Fedile sık sık Ankara’ya giderek çocuğunun izini bulmaya çalıştı ancak halen bir haber alabilmiş değil.

Çocukların daha önce gördükleri yerde taş attıkları Fedile’nin evi son yıllarda çocuk ziyaretçilerle doluyor.

Gördüğünüz gibi Fedile, biz ‘akıllılara’ rağmen halen yaşıyor.

Bu arada Fedile hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler, Sitav Yayınları arasında çıkan "Fedile II" isimli kitaptan yararlanabilirler.

Haber: Adil Harmancı


Öldürülen müzisyen Onur Şener’in ismi Ankara’da bir parka verildiÖnceki Haber

Öldürülen müzisyen Onur Şener’in ismi An...

VİED, engelli etkinliği düzenlediSonraki Haber

VİED, engelli etkinliği düzenledi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar